logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między telewizorami PLAZMA a LCD - który wybrać?

danielkk 26 Sty 2007 16:54 33115 5
REKLAMA
  • #1 3490400
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    mam pytanie takie jak w temacie?? moj kolega chce sobie kupic telewizor i sie mnie zapytał czym sie rozni plazma od LCD i jaki on ma wybrac TV?? ja jako ze sie interesuje elektroniką to powinienem to widziec ale nie wiem wiec pytam!!!!??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3490504
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 173
    Plazma pracuje na podobnej zasadzie co zwykły kineskop. Też świeci luminofor pobudzany strumieniem elektromagnetycznym. Plazma ma dobry kontrast, ale wymaga do zasilania wysokiego napięcia i w związku z tym pobiera sporo mocy. Plusem jest też to, że "kineskop" nie jest podatny na odkształcenia np. wgniecenie palcem. Minusem jest wypalający się luminofor - po paru tygodniach oglądania programu TVP1 zostanie nam logo TVP1 w rogu kineskopu ;)..
    LCD pracuje na zupełnie innej zasadzie... Tu świeci świetlówka podświetlająca całą matrycę, a poszczególne pixele są tylko odsłaniane lub zasłaniane w zależności od treści na ekranie. Nic się nam więc tu wypalać nie będzie, no chyba że świetlówka :)
    Minusy LCD to przede wszystkim wrażliwość na wgniecenie - uwaga na dzieci piszące po ekranie ołówkiem!!!.. Kiedyś problemem były jeszcze kąt patrzenia i szybkośc reakcji. Ale ostatnie modele są już dopracowane i pod tym względem.
    Plusem jest też niewątpliwie mniejszy pobór mocy.
    Mam nadzieję, że taki skrócony opis Ci wystarczy :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3490510
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    jak chce mieć dodatkowy grzejnik w domu to poradź mu plazmę, nie wspominając o żywotności, sprawdź pobór mocy przez plazmę, tylko LCD i jak chce oglądać dobry, czysty obraz to z górnej "półki cenowej", w cenie nadal kryje się jakość, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3490628
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3490896
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    W sklepie mu polecają SONY BRAVIE......... co wy na to??
  • #6 3492723
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    i mają rację, jest "zajebista", pozdrawiam
REKLAMA