logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między telewizorami - LCD, PLAZMA, PROJEKCYJNY

darq79 05 Cze 2006 13:25 55064 37
REKLAMA
  • #1 2699581
    darq79
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, poszukuje informacji na temat roznic miedzy LCD/PLAZMA/ LCD PROJEKCYJNY
    O co chodzi w tym ze przy TV projekcyjnych podaja LCD lub 3LCD..
    Ktory jest lepszy; plazma, lcd, projekcyjny - pod wzgledem cena/jakosc.
  • REKLAMA
  • #2 2699603
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
  • REKLAMA
  • #4 2790222
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2791746
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2955189
    Muttz
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Pablo1964 napisał:

Autor tego textu bral chyba pod uwage plazmy produkowane 3-4lata temu.
    Obecne (przynajmniej w firmie gdzie pracuje) spadek parametrow obrazu o 50 % (jasnosc, kontrast) ma nastapic po nie mneij niz 60 tys godzin.

Co do poprzedniego postu o wypalaniu sie pixeli w plazmie to chyba jakies nieporozumienie. Owszem, pixele moga sie wypalic ale wtedy jesli bedzie podany staly obraz, np stopklatka. Jednakze odbiornik sam to wykrywa i po kilku min przeciwdziala temu np wygaszajac/przesuwajac obraz.
    Prawda jest neistety wysoki pobor mocy (42 cale pobieraja przy tzw. heat run okolo 350 W)
    Jesli chodzi o jakosc obrazu to LCD jest w tyle niestety - kat widzenia, jasnosc, odwzrowanie barw.
    Plazma sprzed 3-4 lat moze parametry jak teraz LCD, lecz przez te 3-4 lata kontruktorzy plazmy nie stali w miejscu i sporo zrobili.
  • #8 2959700
    kam223
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Pamiętajmy jednak że między żywotnością LCD a Plazmy jest spora przepaść. Znam osobę która 5 lat temu kupiła sprowadzongo TV LCD (25" był za 10'000zł) i po przepracowaniu nawet 45 tyś godzin chodzi jakby był kupiony wczoraj.
  • #9 3193531
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 428
    Zadne LCD tyko plazma a jeszcze lepiej SED-y .

Zasada dzialania LCD powoduje iz ta technologia jest zdana na niepopowdzenie ( maly kontrast )

Plazma nie posiada tak duzej jasnosci swiecenia jak LCD ale daje duzy kontrast obrazu i szeroka game barw , ktorej LCD nie posiada.

Technologia SED (surface control electron display) dopiero jest w fazie testow ale jak wynika z badan wyprze PDP i LCD.
  • #10 3193660
    Muttz
    Poziom 13  
    Jest jedno ale.
    Czas wdrożenia nowej technologii - 2-3 lata (na moje oko)
    Czas kiedy odbiorniki w tej technologii bedą miały przystępną cene. czyli jakiś kolejny rok albo 2.
    Sumując jeśli wszystko będzie OK to możemy się spodziewać odbiorników za 3-5 lat - jeśli nie bedzie zadnych problemów technologicznych lub innych.
  • #11 3197742
    młody_student
    Poziom 11  
    absolutnie nie polecam Plasmy, sam dośwadczyłem na skórze, po 4latach padła, znajomy miał ten sam przypadek. Autoryzowany serwis powiedział, że nastąpił koniec żywota. Teraz eksploatuje LCD i wcale nie ma aż tak wielkiej różnicy, jedynie kąty oglądania, ale mniej sie grzeje za to;)

pozdra;)
  • #12 3197846
    michald
    Poziom 34  
    Konkrety prosze . Nazwa firmy typ. Jak bylo to badzieje starej generacji to nie ma sie czemu dziwic . A poza ty przy takim szybkim postepie technologicznym i zmianach zachodzacych w technologiach wyswietlaczy obrazu nie warto kupowac telewizora na 10 lat.
  • #13 3212441
    młody_student
    Poziom 11  
    a prosze bardzo: TV Philips 420P30 42'' .

Aktualnie nikt przy zdrowych zmysłach nie kupuje plasmy, powtarzam to jeszcze raz...

Dodano po 2 [minuty]:

dodam, że wybuliłem za ten tv 13 700 zł na owe czasy, a chyba nikt rczej nie kupuje telewizora na kilka lat wydając najmniej kilka tysięcy...
  • REKLAMA
  • #14 3216460
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Witam

Poczekaj na laser - ma być w przyszłym roku - ceny zblizone do LCD - niestety nie mogę znaleźć linku do tej informacji (czytałem gdzieś na WP)
    Pzdr
  • #15 3216497
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    A ja polecam Plazmę (42 calowy model samsunga), działa już 5 rok, chodzi każdego dnia, dalej jasność i kontrast zostawiają dobrej klasy monitor LCD od kompa daleko w tyle.
  • REKLAMA
  • #16 3232957
    Muttz
    Poziom 13  
    Panowie uwzglednijcie ze technologia sie zmienia z miesiaca na miesiac. To co bylo hitem i szczytem nowosci pol roku temu, teraz zostalo zastapione czyms innym.
    Plazma kilka lat temu raczkowala. Teraz jest z nia lepiej.
    Co do tego kto to kupuje? ktos musi ;) W koncu nawet w Polsce produkuje sie kilkadziesiat tys tych odbiorników (glownie na rynki zachodnie)
  • #17 3239411
    mobor
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    Nie ma to jak wypalające się LOGO programu w narzozniku ekranu plazmowe - prawda ?;)

PS Dotyczy takze OBECNIE produkowanych plazm (szczegolnie pioneer)
  • #18 3239619
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    mobor napisał:
    Nie ma to jak wypalające się LOGO programu w narzozniku ekranu plazmowe - prawda ?;)

PS Dotyczy takze OBECNIE produkowanych plazm (szczegolnie pioneer)

Nie wiem jaki jest to stosunek czasowy - ale to samo działo (dzieje) się w zwykłych telewizorach CRT - ta sama zasada działania - wypala się iluminofor.

Problem uwidacznia się, kiedy ktoś ogląda tylko jeden program.

Pzdr
  • #19 3239801
    pawem1
    Poziom 25  
    Ocena: 73
    Oglądałem niedawno "TEST" telewizorów na jakiejś niemieckiej stacji, porównywali CRT, LCD, PLAZMA. Języka niemieckiego nie rozumie ale na jednym teście LCD i PLAZMA padły, a był to przesuwający się napis, tylko CRT potrafił to wyświetlić bez widocznych zamazań i przeskoków.
  • #20 3239947
    McRancor
    Kwestia sposobu usuwania przeplotu, odpowiednio dobrana metoda usuwa ten problem
  • #21 3240001
    pawem1
    Poziom 25  
    Ocena: 73
    Jako że były to najnowsze modele TV kilkadziesiąt cali, to czemu miały tę usterkę. Notowania giełdowe wyglądały okropnie nie dało się tego normalnie czytać. Im szybciej się przesuwały tym bardziej skakały i zamazywały się, no chyba że to były jakieś tańsze modele.
  • #22 3240110
    McRancor
    To nie jest usterka ale efekt usuwania przeplotu

Tu masz ładnie wytłumaczone (szkoda że po angielsku) o co chodzi:
    http://www.100fps.com/

Może ktoś znajdzie odpowiednik tego artykułu po polsku, to podrzuci linka.
  • #24 3243661
    Muttz
    Poziom 13  
    pawem1 napisał:
    Jako że były to najnowsze modele TV kilkadziesiąt cali, to czemu miały tę usterkę. Notowania giełdowe wyglądały okropnie nie dało się tego normalnie czytać. Im szybciej się przesuwały tym bardziej skakały i zamazywały się, no chyba że to były jakieś tańsze modele.

Potwierdzam. Własnie bylem sprawdzic jak wyglada na to na LCD i na PDP. Na pdp wyglada ciut lepiej, jednakze do CTV brakuje im troszke.

Jednakze uwzgledniajac ze te tv sluza do ogladania filmow, prezentacji i tym podobnych to nie jest to zbyt wielka niedogodnosc.

A wracajac do wypalania logo - niektore stacje nie umieszczaja zawsze logo w tym samym miejscu. Chociaz na dluzsza mete bedzie to widac. Ale to trzeba by przy obecnej technologi (nowe PDP) 3 tys godzin pracy na jednym programie.
  • #25 4266920
    Oloo66
    Poziom 13  
    Ocena: 116
    Drodzy koledzy, sporo mojej wiedzy pochodzi z internetu. Wiadomosciami z netu podpierałem sie rok temu kupując telewizor.
    Zasada była jedna - NAJLEPSZA JAKOŚĆ!!! Tak jak w sprzęcie audio.
    Trwało wybieranie miesiąc z kawałkiem. I mam dobre wiadomości. Kupiłem Sony Bravia KDF 50 cali tylnoprojekcyjny 3xlcd. To co prezentowały telewizory LCD to zupełna porażka i teraz też tak uważam mimo poprawy jakości.
    Plazma jast mniej trwała i wypadają piksele oraz ciągnie dużo prądu. Ale podstawa to ilość kolorów. Tysiąc razy więcej niż lcd i tyśiąc mniej niż 3xlcd tylna projekcja.
    Tajemnica polega na tym, że w 3xlcd kolory powstają poprzez pomieszanie trzech podstawowych kolorów RGB, czyli w sposób fizjologiczny. Obraz nawet TV z anteny naziemnej jest jak w kinie!!!
    Nie ma się do czego przyczepić. Gorszy kontrast i jasność niż plazma czy LCD przeszkadza tylko w sklepie!!! W domu jest super. HDMI jest w nowszych nawet 2. NIe męczy oczu. No oczywiście nie można powiesić na ścianie, ale mnie to nie przeszkadza. Kto ze znajomych pooglądał u mnie koncerty czy film jest pod wrazeniem. Szczerze polecam, bo to nie żaden slepy traf tylko świadomy wybór. Najwiekszy ekran za najmniejsze pieniądz no i jeszcze super dźwięk. Olo

Dodano po 27 [minuty]:

a ha, nie istnieją problemy rozmycia obrazu, wolnej reakcji i generalnie żadne inne
  • #26 4272471
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Tak jak dla plasmy ekrany <30 to problem, to dla lcd problem ponad 30. I tu jest rozwiązanie. Małe energooszczedne ekraniki lcd (bo tylko jako takie sie sprawdzaja)i duże plasmowe molochy. Na pewno nie wziąłbym laptopa z plasmą, tak samo tv '63' w wersji lcd. Te ekrany mają poprostu inne nisze technologiczne, które czasem na siebie zachodza np. branża średniej wielkości TV.
  • #27 4379552
    Oloo66
    Poziom 13  
    Ocena: 116
    Zupełnie nie o to chodzi. To jest oczywista oczywistość:-) Problem polega na tym, że przy przekątnych telewizorowych ok. 40-50inch jakość kolorów plazmy i lcd jest nie do przyjęcia. Oczywiście sporo ludzi tego nie widzi...
  • #28 4380131
    michald
    Poziom 34  
    Czyli podsumowujac nadal kroluje lampa ( CRT ) .
  • #29 4380263
    woodpecker
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Z trzech w/w wymienionych... SED :) Widziałem toto w akcji na targach we Frankfurcie.
    michald, technologia SED ma 30 lat i nie jest w fazie testów bo ma je dawno za sobą. Problemem jest zamiłowanie amerykanów do procesów sądowych o byle co. Firma będąca właścicielem technologii produkcji mikrodział elektronowych sądzi się z Toshibą o prawa do wykorzystywania patentu, a konkretnie o to, że Toshiba udostępniła swoim wspólnikom w przedsięwzięciu technologię, umożliwiającą masową produkcję wyświetlaczy. Linie są gotowe do rozpoczęcia produkcji, która ruszy dopiero po zakończeniu sporów sądowych :(

Co do poboru energii w LCD i PDP trzeba być ostrożnym. LCD pobiera zawsze stałą moc ponieważ podświetlenie matrycy nie jest modulowane. Nowoczesne ekrany PDP pobierają moc w zależności od jasności wyświetlanego obrazu. Po kilkugodzinnym pomiarze okazuje się że PDP w rzeczywistości zużywa mniej energii od LCD. Pomiar oczywiście wykonano wyświetlając ten sam film na LCD i PDP o takiej samej przekątnej.

Co do tylnej projekcji. 3LCD to taki sam badziew jak zwykły LCD. Bez uraz panowie, ale technologia LCD jakich bajerów by nie miała, dalej jest tylko LCD. W tylnej projekcji nalepiej spisują się lampy CRT (w europie obecnie rzadkość, w USA ciągle jeszcze stosowane w PTV). Na drugim miejscu postawiłbym DLP, z którego zrezygnowano ze względu na koszty i co tu dużo mówić, marną jakość odwzorowania kolorów - koło barw było upraszczane do bólu np. 7 segmentowe zamiast 15.

Do oglądania zwykłego TV używam plazmy 480p, bo obecne na rynku telewizory CRT mają obraz marnej jakości (miałem Philpsa 32" 100Hz ale padł mu kinol :( obraz miał jak marzenie), a plazma ma obraz zbliżony do tego z CRT (szybkość reakcji zdecydowanie lepsza niż LCD, kontrast i odwzorwanie barw też).
    Do oglądania DVD i TV HD używam projektora Sony VPH1272. Poszukajcie w sieci co to za zabawka. Powiem tylko tyle, że nie widziałem TV bądź projektora, nieważne jakiej obecnie stosowanej technologii (LCD, 3LCD, DLP), który dawałby taki obraz.
  • #30 4489828
    saaw
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam.
    A co powiecie na temat telewizora projekcyjnego Sony KDS-55A2000
    Wyydaje się że ma swietne parametry a do tego widziałem go w sklepie i obraz prezentował się wręcz rewelacyjnie. Jak rzeczywiście wyglada sprawa trwałości lampy w tych sprzętach i czy rzeczywiście po wymianie lampy telewizor jest "jak nowy"? Cena lampy dochodzi do 1000 zł więc dobrze by było wiedzieć czy aby nie trzeba wymieniać lampy np. raz na rok.
    Dzięki za info.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy różnic między telewizorami LCD, plazmowymi oraz tylnoprojekcyjnymi (3LCD). Telewizory plazmowe cechują się wysoką jakością obrazu, szerokim kątem widzenia i dużym kontrastem, jednak mają krótszą żywotność (ok. 10 tys. godzin) i ryzyko wypalania pikseli przy statycznych obrazach. LCD są bardziej trwałe, energooszczędne i nie wypalają się, ale mają gorsze kąty widzenia i kontrast. Telewizory tylnoprojekcyjne 3LCD oferują bardzo wysoką jakość kolorów dzięki mieszaniu trzech podstawowych barw RGB, dając obraz kinowy, choć są duże i nie można ich powiesić na ścianie. Lampy w projektorach mają ograniczoną żywotność (koszt wymiany ok. 600-1000 zł), ale po wymianie obraz jest jak nowy. Technologia SED jest wymieniana jako przyszłość wyświetlaczy, jednak jest jeszcze w fazie rozwoju i sporów patentowych. W dyskusji poruszono także kwestie zużycia energii, problemów z wypalaniem logo w plazmach, oraz modyfikacji lamp w telewizorach tylnoprojekcyjnych dla obniżenia kosztów eksploatacji. Ogólnie, wybór zależy od preferencji dotyczących jakości obrazu, trwałości, zużycia energii i ceny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA