logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak włączyć karte sieciową w laptopie toshiba L40-13G

Stanisław2003 03 Sty 2007 11:20 27995 15
REKLAMA
  • #1 3399484
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Proszę o podpowiedz w następującej sprawie:
    Neostrada-->livebox-->laptop połączony wi-fi oraz drugi komputer połączony kablem sieciowym.

1 - Jak w liveboxie wyłączyć dhcp i co ważniejsze w jaki sposób nadać indywidualne numery ip-nie ma tego w opcjach liveboxa!
    2- Chcę dostać się do liveboxa z zewnątrz (z internetu) ale nie wiem co ustawić w liveboxie bo żadne opcje nie działają.
    3- Poderzewam,że livebox ma ustawione pewne parametry "na sztywno" -czy rozumuję słusznie czy cośz ustawieniami?.Spędziłem sporo czasu i nie udało mi się dogrzebać do potzrebnych funkcji.Ponieważ dhcp w liveboxie działa poniżej wszelkiej krytyki stąd moja prośba.
  • REKLAMA
  • #2 3399924
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Ad 1.
    Nie trzeba go wyłączać - wystarczy ręcznie ustawić IP, maskę, bramę i DNS na komputerze.

Ad 2.
    Poszukaj w jego opcjach " remote menagement" lub podobnej opcji/

Ad 3.
    Nie - to router jak każdy inny, prawie wszystko można zmienić.
  • REKLAMA
  • #3 3812359
    exor
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Stanisław2003 napisał:
    Proszę o podpowiedz w następującej sprawie:
    Neostrada-->livebox-->laptop połączony wi-fi oraz drugi komputer połączony kablem sieciowym.

1 - Jak w liveboxie wyłączyć dhcp i co ważniejsze w jaki sposób nadać indywidualne numery ip-nie ma tego w opcjach liveboxa!
    2- Chcę dostać się do liveboxa z zewnątrz (z internetu) ale nie wiem co ustawić w liveboxie bo żadne opcje nie działają.
    3- Poderzewam,że livebox ma ustawione pewne parametry "na sztywno" -czy rozumuję słusznie czy cośz ustawieniami?.Spędziłem sporo czasu i nie udało mi się dogrzebać do potzrebnych funkcji.Ponieważ dhcp w liveboxie działa poniżej wszelkiej krytyki stąd moja prośba.

http://liveboxtp.ath.cx - moze sie przyda (na pewno jest info na pyt.1).
  • #4 4054181
    vrock
    Poziom 11  
    mbo napisał:
    Ad 3.

Akurat w kwestii DHCP nie masz racji - nie można zmienić zakresu przyznawanych IP i nie można przypisać adresu IP do adresu MAC - tak, żeby przypisywał komputerowi ten sam IP. W DHCP liveboxa niewiele da się zmienić.

P.S. Livebox to nie router jak każdy inny. Wyprodukował go Sagem, a temu daleko do przeciętnych routerów/AP.
  • #5 4147685
    szaleniec
    Ocena: 199
    vrock napisał:
    mbo napisał:
    Ad 3.

Akurat w kwestii DHCP nie masz racji - nie można zmienić zakresu przyznawanych IP i nie można przypisać adresu IP do adresu MAC - tak, żeby przypisywał komputerowi ten sam IP. W DHCP liveboxa niewiele da się zmienić.

P.S. Livebox to nie router jak każdy inny. Wyprodukował go Sagem, a temu daleko do przeciętnych routerów/AP.

Herezje wypisujesz!
    Wszystko to można wykonać przez CLI.

Z oryginalnej instrukcji liveboxa"
    Cytat:

-startip <startip> -endip <endip> 

The range of IP addresses that will be served. The startip and endip define this range with the beginning and
    ending IP addresses to be served. These addresses are specified in dot notation.
  • #6 4298729
    przemek_d20
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Jeżeli odkupie od kogoś livebox'a to czy będzie on działał bez włączenia tej usługi?
  • REKLAMA
  • #7 4298815
    tzok
    Ocena: 6488
    przemek_d20 napisał:
    Jeżeli odkupie od kogoś livebox'a to czy będzie on działał bez włączenia tej usługi?
    "tej" znaczy której? Musisz mieć "usługę" Neostrada lub inną dostarczającą internet po linii telefonicznej w standardzie ADSL Annex A.

Jednak nie - LB jest zablokowany i działa tylko z Neostradą.
  • #8 4298865
    przemek_d20
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    tzn. mam neostradę i chciałem livebox bez powiadamiania TP o tym bo oni pobierają comiesięczną opłatę za użytkowanie liveboxa i sie zastanawiam czy będzie tak to działać czy może muszą coś dodatkowego uruchomić.
  • #9 4298983
    tzok
    Będzie działać, ale jako zwykły router z WiFi i modemem ADSL.

Z tego co wiem, to TP S.A. dzierżawi a nie sprzedaje LB...
  • #10 4299482
    szaleniec
    tzok napisał:
    Będzie działać, ale jako zwykły router z WiFi i modemem ADSL.

Z tego co wiem, to TP S.A. dzierżawi a nie sprzedaje LB...

Można kupić na rynku wtórnym - LB sprzedawany był w Wielkiej Brytanii i we Francji. Można spotkać np. na Ebayu - http://tiny.pl/1g23
  • REKLAMA
  • #11 4624313
    djemyl
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam mam taki problem...

1. Z LiveBoxa zrobilem punk dostepowy, co skutkowalo wylaczeniem dhcp, zrobilem to przez linię poleceń CLI.

[root @ dhcpserver]$ dhcpserver
    [root @ dhcpserver]$ stop
    [root @ dhcpserver]$ ..
    [root @ dhcpserver]$ save.

Wczesniej mialem dostep do konfiguracji liveboxa.

Jak ponownie wlaczyc ten dhcp??? Poniewaz po przeinstalowaniu systemu dhcp niemoze przypisac ip do karty wi-fi, lan ,usb bo ma wylaczone dhcp... A gdy recznie wpisuje 192.168.1.1 to system wyswietla ze jest uzywane....???? No i teraz niemoge sie zalogowac do panelu konfiguracji...

A moja siec wyglada tak...

Linia TP.--> Router z modemem adsl do niego podpiety Livebox(punkt dostepowy)...
  • #12 4625362
    tzok
    Pomyśl trochę... dlaczego próbujesz przypisać do karty w komputerze adres 192.168.1.1, przecież to właśnie adres IP LiveBoxa. Do karty musisz przypisać inny adres ale z tej samej sieci, np. 192.168.1.100
  • #13 4663067
    djemyl
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Wielkie dzięki...Wszystko teraz działa tak jak powinno być...
  • #14 6459806
    qlmen
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    jak by ktoś był zainteresowany zmiana klasy adresów Livebox-a to chętnie pomogę ... w zależności od firmware-u jest to do zrobienia :)
    Przypomnę to zwykły router :!:
    tylko dostęp do niego i sama klapaninka troszkę zajmuje 8)
  • #15 6459957
    szaleniec
    qlmen napisał:
    jak by ktoś był zainteresowany zmiana klasy adresów Livebox-a to chętnie pomogę ... w zależności od firmware-u jest to do zrobienia :)
    Przypomnę to zwykły router :!:
    tylko dostęp do niego i sama klapaninka troszkę zajmuje 8)

Wszysko jest w linku, ktory notabene jest w tym temacie:
    http://www.jakzrobic.info/jz144_jak-zmienic-wewnetrzny-adres-ip-liveboxa.html
    http://www.jakzrobic.info/jz145_jak-zmienic-konfiguracje-serwera-dhcp-w-livebox.html
  • #16 6460841
    qlmen
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    No i by było po :)
    I pamiętajmy o zmianie klasy adresów własnego kompa po zmianie klasy Livebox-a bo inaczej się do niego nie dostaniemy jak i do samego internetu 8)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji Liveboxa podłączonego do Neostrady, w szczególności wyłączania serwera DHCP, przypisywania statycznych adresów IP oraz dostępu do urządzenia z zewnątrz. W Liveboxie standardowo nie ma opcji wyłączenia DHCP ani przypisania stałych adresów IP do konkretnych adresów MAC w interfejsie webowym, jednak możliwe jest ręczne ustawienie adresów IP na komputerach. Niektóre funkcje, takie jak zmiana zakresu DHCP czy przypisanie IP do MAC, można wykonać przez interfejs CLI, choć dostęp do tych opcji jest utrudniony. Livebox jest urządzeniem produkcji Sagem, różniącym się od typowych routerów, co ogranicza dostępność niektórych ustawień. Aby uzyskać zdalny dostęp do Liveboxa, należy poszukać opcji „remote management” lub podobnej. Po wyłączeniu DHCP w Liveboxie i zmianie jego roli na punkt dostępowy, konieczne jest ręczne przypisanie adresów IP w sieci lokalnej, unikając konfliktu z adresem routera (np. 192.168.1.1). Zmiana klasy adresów IP Liveboxa jest możliwa w zależności od wersji firmware, co wymaga również dostosowania adresacji komputerów w sieci. Livebox jest zazwyczaj dzierżawiony przez TP S.A. i działa wyłącznie z usługą Neostrada lub inną ADSL Annex A. W sieci dostępne są poradniki i narzędzia ułatwiające konfigurację Liveboxa, w tym zmiany ustawień DHCP i adresacji IP.
REKLAMA