logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki subb do nadstawek na Emi. Delta 12 + Selenium D210-Ti

kagan007 03 Sty 2007 11:56 5084 25
REKLAMA
  • #1 3399585
    kagan007
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam
    Posiadam już zrobiony zestaw nadstawek na głośnikach: 1x12" EMINENCE DELTA 12 400W RMS oraz driverze SELENIUM D210-Ti 80W RMS przy zwrotnicy 2kHz. Posiadają one taką zwrotnice: http://www.prodance.cz/download/EM151_vyhybka.pdf oraz projekt obudowy : http://www.prodance.cz/download/EM121.pdf
    Grają one dość przyzwoicie, impuls jest mały, tylko żeby uzyskać z nich dość przyzwoity bass trzeba ostro podbijać na equalizerze. W związku z tym, jak to po sylwestrze mam troszkę funduszy i chciałbym coś zrobić do nich jakieś subbasy, najlepiej na głośnikach 15" albo 12". Docelowo będzie zakupiony dla nich wzmacniacz 2x600W RMS/4omach. W zasadzie potrzebuje czegoś z mocą 250W-300W RMS. Dodatkowym utrudnieniem będzie to iż maxymalnie będę mógł obudowę zrobić jakieś 90litrów, maxymalnie 110 litrów z racji obecnie posiadanego małego auta. Oczywiście wymagań jakiś wielkich nie mam, na tym sprzecie dawało radę ciągnąc i 200 osób na parkiecie i ludzie byli zadowoleni z jakości( oczywiście poza muzyką techno). Co do funduszy pragnąłbym się zamknąć najlepiej w 300zł/głośnik ale jeśli jakość dźwięku będzie warta mógłbym rzucić nawet do powiedzmy 600zł/głośnik. W wariancie oszczędnościowym myślałem coś o firmie selenium, w wariancie maxymalnym eminence kappa pro 15lf, z uwagi że w razie potrzeby mógłbym ja kiedyś wrzucić do odwrotki. Prowadzę głównie imprezy ( 18-tki, półmetki, wesela, puby , restauracje, imieniny, bale gimnazialne itp.) w pomieszczeniach zamkniętych z reguły od 40 do 200 osób, czasem w lato trafi się jakiś mały plener w sensie muzyki pod kotlet i piwo dla wczasowiczów. Co do materiałów posiadam bezpłatny dostęp do płyt 18mm z których wykonuję sobie obudowy, tak więc propozycje mile widziane. Po wykonaniu całego zestawu postaram się wrzucić zdjęcia.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3399973
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Przynajmniej nie popełniłes błędu z wyborem glosników chociaz emi to nie szczyt mozliwosci w tej cenie. Mogles wpasc na genialny pomysl laczenia 15stki z 1calowym driverem. Ale pomyslales i kupiles odpowiedni glosnik na nadstawke.

Planujesz kupic teraz cos na suby do mocy 300W RMS. No to tez nie jest extremum. Nawet najtanszy STX za 185zl 15cali ma taka moc. I ja wytrzymuje a nawet wiecej.

Ja bym na twoim miejscu kupil cos co sam zaproponowales KAPPAPRO15LF ma to co prawda 600W ale jak sam napisales kiedys kupisz takeij mocy wzmacniacz.

MIalem te kappy i nie bylem z nich zadowolony pisalem kieyds o tym ...

Tobie w cenie 600zl szt polecalbym beyme i nawet jest do dostania tania juz nieprodukowana wersja
    http://www.allegro.pl/item152236121_najtaniej_glosnik_beyma_vm_18_nowy.html
    ale za to 18 cali wiec bardziej tym podmuchasz.
    NIE ma takei mocy jak emi ale 400W to zaufaj duzo...jak na takei rzeczy jak ty naglasniasz... O ile pamietam ty grasz w paragrafie :d Ja troche wieksze imprezy robie ale rowniez i takei male.

MIales sie do mnie odezwac... nie oddezwales. Napisz cos do mnie na PW...

Aha zapomnialem dodac. TY nie grasz przeciesz plenerów to zapomnij o odwrotkach... WYdasz mnustwo kasy a nie sprawdzi ci sie to.

W twojej sytuacji zaintestowal bym w BP bo na male pomieszczenia ta obudowa najlepiej sie spisuje w/g mnie..
  • #4 3460113
    kagan007
    Poziom 17  
    Tak więc wyszło, że do tych nadstawek potrzebowałbym crossover(a to dość sporawy koszt bo 370zł) i wzmacniacz, tak więc zdecydowałem się i zakupiłem ADS LX-1100 używanego w dobrym stanie, z transportem nieco poniżej 1200zł. Jako że ma 2x330W RMS/8omach i 2x550W RMS/4omach no i najważniejsze aktywnego crossa. I tutaj doszedłem do wniosku że kupowanie kappy pro 15lf z mocą 600w jak będzie głośnik używany z mocą max 275-330W RMS mija się z celem. Dotychczas zawsze starczało mi łącznie 350W RMS to teraz i tak 1kW RMS będzie super i dosyć długo nie będę zmieniał na mocniejsze. Dlatego też rozważyłem wasze propozycje i zastanawiałem się albo wariant tańszy czyli STX 2x38/300, albo SM-115/N beymy. Cenowo wygląda podobnie. I w Winisd jednak jedna 15" beymy zagra tak samo głośno jak dwa stx-y. Nawet beyme do nieco mniejszej obudowy można zaaplikować. A jako że nie posiadam dużej przestrzeni , a po drugie jednak beyma jest zdecydowanie bardziej ceniona zamówie tego SM-115/N a potem jak sprzedam poprzednie końcówki to zakupie drugi w razie potrzeby. W przyszłości odległej jeśli ADS się sprawdzi dokupię LX-800 do nadstawek, dwa subki i w razie potrzeby 2 nadstawki dodatkowo, wtedy sądzę że na 2kW można będzie i z 400-500 osób dobrze obsłużyć.
    Teraz tylko jeszcze pytanie mi pozostało co do wielkości skrzyni. WinISD podaje 128,5l przy 44,4Hz strojenia. Czy jeśli zmniejszyłbym pojemność skrzynek do 100l a nawet do 90litrów wpłynie to jakoś wyczuwalnie na niższy bas? Pytam się bo mam już skrzynki niecałe 100litrow wytłumione i tylko musiałbym je ładnie obić i przód z kratą wykonać.
  • #5 3462659
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Ja generalnie proponuje do basu obudowe około 100 litrów ze strojeniem 40-45Hz. Większośc nazwijmy to standardowych głosnikow basowych 15" ladnie się w takiej obudowie sprawdza.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • REKLAMA
  • #6 3466303
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Kiedyś miałem okazję porównać ADSa LX1100 z Crownem CE1000. Crown, pomimo, że nieco słabszy miał lepszy bas, całość brzmienia była natomiast podobna (ale w subbasach na nic się ta całość nie przyda). Tak więc pomyślałbym nad kupieniem czegoś innego + zwykły filtr aktywny jak do normalnego suba (filtr do nadstawek już masz we wzmacniaczu).

Taki filtr miałby przy okazji funkcję sumowania dwóch kanałów. Po co?
    Otóż masz za mało miejsca na dwie skrzynie po 200l każda (podwójne basy na STXach). Jak kupisz głośniki 300W 8Ω, to będą kiepskie (conajwyżej pokroju Gammy, a chcesz pewnie czegoś lepszego). Głośniki 600W (Kappa Pro LF, B&C 15PS76) będą z kolei niewykorzystane albo będziesz musiał kupić wzmacniacz 2*1000W / 4Ω, żeby uzyskać te 600W na 8Ω. W tej sytuacji pozostaje szukać czegoś 4 omowego (mały wybór...) albo zbudować jeden centralny subbas i zmostkować wzmacniacz. Zalety:
    - wykorzystasz pełną moc wzmacniacza
    - wykorzystasz pełną moc suba
    - zamiast dwóch tanich głośników kupujesz jeden drogi - moc ta sama, jakość dostajesz niejako gratis
    - 1 sub 18" waży ok. 40kg, 2 suby 15" razem ok. 65kg
    - nie musisz dokupować rurek, a statywy i tak już masz (to akurat już szczególy)

W praktyce najlepiej by było poszukać dobrej końcówki mocy ok. 2*500...600W / 4Ω (np. taka: http://muzyczny.pl/sklep/szczegoly.php?id=9287&id_towaru=T-AMP-PL1300&gid=54 - może nie jest zbyt finezyjna, ale mocna, w sam raz do subbasu).
    Co do głośnika, to:
    http://sklepmuzyczny.pl/index.php?strona=oferta&akcja=show_one&grupa=04&id=6348

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #7 3468465
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Nie glupi pomysl z zestawem 2.1. O ile wiem bas do 150hz jest niekierunkowy. Wiec jak sie postawi suba byle gdzie na sali to bedzie dobrze. Jednak RCF to bardoz droga firma a w/g mnie gorsza od beymy. Ja bym sie rozejzal za 18g550. Lepiej sie sprawdzi i dluzej popracuje.

Co do ADS to mam podobne zdanie. LX niesstety lipa seria. PLX byla tworzona z odpowiednim zapasem w zasilaczu. Byla tworzona na meczarnie i katorgi. W PLX nigdy nei braknie ci dolu. A LX nistety budzetówka..

T.AMP o ile wiem wsadzal jak w EP2500 slaby zasilacz. Ja byms ie rozejzal za uzywka jakas pozadna w tej cenie..
  • #8 3469338
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 3469615
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Też bylem bardzo pozytywnie nastawiony do RCF ale jak posluchalem tego troche to mi zbrzydlo.
  • #10 3471990
    kagan007
    Poziom 17  
    Troszkę widzę że od razu rzuciliście się na duże wody i te propozycje z głośnikami za >1000zł. Ja domyślam się że na pewno by mnie taki w dużym stopniu zadowolił, ale niestety rzeczywistość jest troszkę inna. Ja żeby zarabiać większe fundusze na sprzęt będę musiał profesjonanie się rozwinąć w kierunku wesel i imprez poważniejszych dla osób >30 lat, bo w moim rejonie tylko z takich imprez pozostaje coś na dłoni. Chciałbym w wakacje prowadzić jakiś ciekawy plenerek w sensie muzyki do kotleta np nad zalewem sulejowskim i do wtedy uda mi się zgromadzić odpowiednie fundusze żeby pozwolić sobie na tego RCF-a albo BEYME 18"z dodatkowym wzmacniaczem. Do wakacji ten ADS lx-1100 będzie musiał starczyć na te nadstawki i 2 skromniejsze subiki. Jeśli tylko pojawi się ciekawa propozycja to chętnie wydam wszystko co będę posiadał żeby zaistnieć na wakacje. Ostatnio prowadzę nieco mniejsze imprezki do 80-100 osób i czasem wpadnie nieco większa impreza w stylu choinki podstawówka/gimnazium na 300 osób na dużej hali i wtedy pożyczę od znajomego jakieś pseudsubki...

Na allegro dzisiaj zainteresował mnie pewne suby w sam raz mocowo na 18" beymy (pewnie starsze SM-118 250W RMS). Cena myślę też przyzwoita a ładnie wykończone itd :
    http://www.allegro.pl/item158601107_kolumny_basowe.html

Wadą byłaby konieczność zamontowania bagażnika dachowego.
    Pamiętajcie że ja sam prowadzę imprezy ,większość razy sam noszę sprzęt (szukam ale brak odpowiedzialnych ludzi w moim rejonie mi doskwiera, a tacy którzy na 2 godziny przed poważna imprezą mi piszą że sory że nie mogą mi pomóc bo coś tam...to po dwóch trzech takich przypadkach mam tego kogoś dość) itd. tak więc zestaw 2 x 15" ważący 32kg/szt będzie dla mnie lepszy niż 2x18" 40kg/szt. Co do statywów to na razie nie mam i zamierzam po to zrobić 2 subki + flansze + 2 rurki, właśnie z tymi nadstawkami. Teraz mi się troszkę mętlik zmienił a chcę chociaż jednego suba na sobotę wykonać i przetestować na 2 imprezach które wtedy poprowadzę. I tak zamawiać wszystko będę w wtorek/środe ( w poniedziałek mam od 10 do 21 podst/gimn w Szadkowicach ). Co proponujecie , czy zaczekać i zapolować na te Elestry 18" z allegro (wysyłka pewnie z 100zł wyjdzie), czy zakupić STX-y czy na razie jedną BEYME SM-115/N.

Mam jeszcze do wymiany mikser, pionka100 na jakiegoś DoubleCD, zakup flycase'a. Potem wymiana fury na jakieś combi w pokroju kadeta/astry. A w wakacje jak będzie pisane to wtedy na pewno zaszaleje z konkretnymi subami i wzmacniaczem.
  • #11 3472662
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Jeżeli bardzo zależy Ci na tym, żeby to było przenośne, to zobacz jakieś 15" z oferty eminence (kappalite 1530 lf) lub B&C. Możesz je zobaczyć sobie na stronie www.eminence.com lub www.noiseart.pl Są to głosniki z magnesem neodymowym i na dzien dobry głośnik jest połowe lżejszy. Cena oscyluje jednak w okolicy ponad 600zł.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #12 3475776
    Hefajstos
    Poziom 35  
    --> młody_elektronik
    Jakiego RCFa słuchałeś?

--> autor
    Ile masz kasy na suby? Ten októrym pisałem wystarczyłby 1 na twoje topy, koszt wyniósłby ok. 1500zł za kompletny sub bez wzmacniacza oczywiście.

STXy mogłyby być, ale musiałbyś dać po 2 na stronę. Inaczej delty je zagłuszą średnicą. 4 STXy + obudowy, to ok. 1100zł, 1200W (może nawet 1500W) i 97dB. RCF, to 1000W (można dać im ok. 1200W) i 98dB. Masa pary podwójnych STXów, to razem ponad 100kg! Jak dasz to na dach, to się zabijesz na pierwszym zakręcie.

Napisz jaka jest twoja górna (nieprzekraczalna) granica finansowa - za cały komplet sub (suby), wzmacniacz + filtr.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #13 3475867
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #14 3476054
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Opisz wrażenia;) Ja mam L18S800 (trochę słabszy, skuteczniejszy, lżejsza membrana, wyższe Fs), a chciałbym kupić 2szt P300 (naczytałem się strasznie dużo o nich, że kultowe, itp).

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #15 3476314
    kagan007
    Poziom 17  
    Właśnie wróciłem z Sadkowic. Sala była spora, bo 12mx26m x jakies 10m wysokość. Na szczęście przystroili dwie nadłuższe ściany dekoracjami z tkanin to akustyka była dość przyzwoita. Młóciłem te delty12 11godzin i dostawały cały czas prawie max 2x330W (żeby clipy się nie paliły) ale jeśli chodzi o bass to było kiepsko tylko trochę takiego wysokiego >75Hz. Z ads-a powietrze wydmuchiwane było bardzo chłodne więc podoba mi się końcówka. W sobotę prowadzę w podobnej szkole kolejną imprezę i jutro będę musiał ewentualnie w środę coś zamówić. Niestety fundusze jakie posiadam w obecnej chwili na wymianę miksera(pewnie będzie to reelop 2 kanalowy za ~520zł), pionka100 na jakiegoś duala nowego i te subbaski to max 1500zł(jeden kolega jest mi dłuzny 1400zł ale wolałbym tego nie ruszać na razie). Jeszcze najchętniej bym zakupił flycase'a za jakieś 520zł. W sobotę jak dobrze pójdzie z 2 imprez wycisnę 450zł tak więc , powiedzmy max 2000zł na wszystko, czyli powiedzmy tak 700-850zł na jeden głośnik. Myślę o tych beymach bo zakup oddzielnego wzmacniacza odpada do co najmniej wakacji. Na razie może zamówie jedną i zobacze czy od biedy wystarczy na jakiś czas. Na jednym kanale te dwie delty i na drugim jeden subik. Ewentualnie jakiś jeden 15" B&C za jakieś ~700zł. Jaki konkretnie gośnik byście polecili,czy jest na magazynie i czy byłoby warto, bo maks dostawać będzie 330W RMS myślę że dość długo bo 2 wzmacniacz to kolejne miejsce i ciężar do noszenia.

Tak więc pytanie czy przy 330W RMS warto zakupić jakiegoś B&C czy zostac na tej beymie i trochę zostanie $$$. Potem taki sam drugi i oba dostaną po 275W RMS/szt. Dodam iż z flycase miałbym miejsca na dwa subki po jakieś 90l może 100l w środku autka, pod warunkiem że sam będę jeździł na imprezy.

Z ostatniej chwili:
    Na allegro noiseart wystawił dwa B&C którę by mnie interesowały, mianowicie 15PS100 ( 10kg, 700W , +/- 8mm, 4 cale cewka, za 650zł) oraz 15NDL76 (5kg-neodym, 500W , 7mm, 3 cale, +/- 7mm za 640zł). Przy 15PS100 mógłbym w przyszłości dokupić drugi , zmostkowac ads-a (4om=1300W). Przy neodymowym mógłbym zrobić ewentiualnie druga parę paczek pełnozakresowych , wrzucic lepszy driwer z cieciem na 1,5kHz. Do środy rano muszę podjąc decyzję.
  • #16 3478542
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Slyszaem RCF 4PRO 8001 AS i do tego byla duza pelno pasmowka na 15calach tubie sredniotonowej i wysokotonowej. Nie pamietam modelu. Ale tez activ RCF. Slyszalem to na 100dniowce oraz na WOSP i powiem myslalem ze lepiej to naglosni dana powiezchnie...
  • #17 3485534
    Hefajstos
    Poziom 35  
    W ADSie masz crossover, na kazdy kanal osobny, z wyborem hi / lo. W tej sytuacji najlepiej bedzie podlaczyc twoje delty do jednego kanalu, a do drugiego bas 4Ω. Wtedy bedzie proporcja bas / nadstawka 1:1. Tak samo bedzie, jak podlaczysz dwa basy do drugie kanalu.

--
    pozdrawiam
    Hefi

PS: W takich zastosowaniach warto poswiecic stereo dla aktywnego podzialu czestotliwosci.

PS2: Ten? http://www.rcf.it/vediMacro.phtml/lang/EN/IDMacro/1685/m1/1/4PROSeries4PRO4001-A/product.htm ? A jak spisywaly sie basy 8001?
  • #19 3499881
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 3500549
    kagan007
    Poziom 17  
    Co do tych basów POLAUDIO, ja zdaje sobie sprawę że to naprawdę miło gra, ale cena tego zestawu jest za duża. Używane rzeczy tak jest że się kupuje w granicach od 30% do maxymalnie 55% nowych. A tutaj jest 1610zł nowe do 1200zł używki/szt. Za 2400zł wolałbym juz zrobic na 18" RCF za 1150zł i do tego druga końcówka w mostku, ale wolę na razie wykorzystać tego ads co posiadam. Jak się pojawią ciekawe i większe imprezy to wtedy już będą fundusze na rozbudowę.

Co do głośników mój wybór padł na BEYMĘ SM-115/N za 412zł.

W tą sobotę grałem na choince podst/gimn w Smardzewicach. Przede mna dla dzieci kl1-3 grał zespół KONWÓJ(nie grał, tylko śpiewał na podkładach MiniDisk)który miał zrobione głośniki w takie jak chce dwie żyrafy. Ciągnął to na EP-1500 i było przyzwoicie. Ja jak wszedłem z tymi swoimi nadstawkami, z pewnymi obawami, ale poszło przyjemnie. Dyrekcja coś wyjątkowo była przewrażliwiona na ilość basu i muzykę techno przy podpisywaniu umowy ( chyba po poprzednich grajkach). Dużo tanecznych utworów, sporo wolnych , setki pozdrowień i uśmiech z twarzy nie schodził. Sala wielkości jakieś 12mx22m, 4 godziny częstego patrzenia na diody Clip i impreza się spodobała i uczniom i dyrekcji i woźnemu i gdzieś w lutym mam ponownie pokazać co potrafię. Tylko wtedy będzie na pewno czuć stopę w jakimś normalnym stopniu.
  • #21 3506213
    Hefajstos
    Poziom 35  
    A jakie oni mieli basy? Te właśnie Beymy, o których wspominasz?

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #22 3506767
    kagan007
    Poziom 17  
    No niestety nie wiem jakie mieli be basy, bo nie było czasu żeby się zapytać. Na pewno były na 15" i na pewno samoróbki, bo obicie nie było za specjalne. Miałem na rozstawienie około 10 minut czasu, a oni mieli wszyztko w rakach i walizkach i w kilka osób szybciutko się zwinęli.

Co do głośników jest jeden gość z allegro co chce sprzedać 4 głośniki 18" B&C za min 400zł/szt. Wadą jest to że już są nie produkowane przez firmę B&C. Model to 18RX-8B. W specyfikacji producent podaje 400W RMS, cewkę 3", Qts=0,28, Vas=370dm2, Xmax+-4,9mm, Fs=33Hz, itd... http://www.bcspeakers.com/download/prodotti/PDF/more/162.pdf
    Ponoć 2 z nich nie były używane prawie wcale, z dwóch pozostałych jeden miał wymienioną cewkę i membranę ponoć oryginalną, a drugi działa jak powinien. Niedługo ma mi przesłać zdjęcia. Były to ponoć zapasy w razie awarii innych, wrzucone na wzór obudowy typu odwrotka Elektro-Voice'a. WinISD podaje że seryjnie 110 litrów przy 48Hz strojenia dałoby spadek -6dB przy 47Hz. Czy warto byłoby je zakupić ?
    Na razie nie mam zarezerwowanych większych imprez, ale jednak chciałbym w szybkim czasie skończyć doły.
    Ostatnio polubiłem to forum i ludzi wymieniających się wiedzą na nim i stąd te ciągle zmiany przeznaczenia funduszy.
  • #23 3507592
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Ile Ohm ma mięć sub ?? Jeśli 8Ohm to polecałbym Ci zrobienie paczki na Eminence Sigma Pro 18" jeśli 4Ohm to można zrobić jakąś konstrukcję 2x15" np. 2x Eminence Delta LF.

Ponoć 2 z nich nie były używane prawie wcale, z dwóch pozostałych jeden miał wymienioną cewkę i membranę ponoć oryginalną.

Ważne jest także kto go regenerował. Czy jakiś amator w domu czy głośnik został oddany do jakiś profesjonalnej firmy.
  • #24 3508888
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Gdybyś kupował, to powinieneś obejrzeć je na miejscu z kimś, kto się zna (tzn. z kimś, kto już naprawiał głośniki). No i targować się.

Z 15" jest jeszcze B&C 15PS76 (ok. 600zł) i 15PS100 (ok. 700zł).

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #25 3510508
    kagan007
    Poziom 17  
    Tak więc zamieszczę zdjęcia tych głośników. Dogadałem się że dostane głośniki nowe prawie nie używane z przesyłka Stolicą z ubezpieczeniem za 900zł/2sztuki.
  • #26 3514867
    zygaancora
    Poziom 11  
    Osobiście mam RCF 4PRO 8001, od 3 miesięcy wraz z górkami ART 322A. Jeśli ktoś twierdzi, że ten subbas pierdzi to zapraszam, żeby posłuchał jak to u mnie chodzi. Wszystkie chałtury dookoła są zszokowane jakością brzmienia tych paczek. Jeden 8001 spokojnie wystarczy, ma duży zapas mocy i daje piękny, miękki, soczysty bas. Crossover spisuje się doskonale, resztę tylko pokręcić na mikserze (musi być dobry, ja mam Soundcrafta, np. na Behringerze będą problemy - sprawdzone). Idealnie odciąłem stopę na suba i całość brzmienia jest bardzo selektywna. Kwestia tylko wysterowania sprzętu, a dopiero potem można mówić o pierdzeniu czy niepierdzeniu. Znajomy ma Mackie na magnum 18' i też jest zadowolony, faktycznie gra znakomicie. Osobiście polecam RCF - zdecydowanie wart swojej ceny.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru subbasów do zestawu nadstawek na głośnikach Eminence Delta 12" (400W RMS) i driverze Selenium D210-Ti (80W RMS) z aktywną zwrotnicą przy 2 kHz oraz ograniczoną objętością obudowy subbasu do około 90-110 litrów ze względu na transport. Autor planuje wzmacniacz ADS LX-1100 (2x330W RMS/8Ω, 2x550W RMS/4Ω) z aktywnym crossoverem i szuka subbasów o mocy 250-300W RMS, preferując głośniki 12" lub 15". Wskazano kilka propozycji: STX 15" 300W RMS, Beyma SM-115/N 400W 8Ω, Eminence Kappa Pro 15LF (600W RMS), RCF 18G550 oraz B&C 18RX-8B i 15PS76. Dyskutowano o kompromisach między mocą, rozmiarem obudowy, impedancją (4Ω vs 8Ω), oraz możliwościach wzmacniacza. Zwrócono uwagę na strojenie obudowy (ok. 40-48 Hz) i jakość wykonania głośników, regenerację cewki i membrany. Autor zdecydował się na Beyma SM-115/N ze względu na cenę i parametry, planując dalszą rozbudowę sprzętu w przyszłości. Wymieniono także doświadczenia z końcówkami mocy ADS LX-1100 i porównania do Crown CE1000 oraz opinie o aktywnych subbasach RCF 4PRO 8001 AS i Mackie na Eminence Magnum 18". Podkreślono znaczenie aktywnego podziału pasma i odpowiedniego wysterowania sprzętu dla uzyskania jakości basu. Poruszono też kwestie przenośności i ograniczeń budżetowych, z planami rozwoju sprzętu na większe imprezy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA