logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centralny zamek z logo kobry - dlaczego sam się otwiera po zamknięciu?

majesmajes 03 Sty 2007 21:11 2860 15
REKLAMA
  • #1 3401649
    majesmajes
    Poziom 11  
    Gdy naciskam przycisk zamykania zamek zamknie sie i otworzy.Gdy zamykam kluczykiem jest taka sama sytuacja.Zamknie sie na pol sekundy i otworzy.Co to sie moze dziac??nie znam firmy produkujacej zamek.Na pudelku jest zielona glowa kobry czy innego weza.
  • REKLAMA
  • #2 3401696
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Jest uszkodzony moduł zamka,moduł alarmu(jeżeli jest) lub jest zwarcie do masy na przewodzie z modułu zamka,który wysyła sygnał otwarcia.Może również być mokry lub zawilgocony moduł zamka.
  • REKLAMA
  • #3 3401737
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 3401753
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3401791
    majesmajes
    Poziom 11  
    zamek bez zadnych bajerow.nie podlaczony do krancowek ani do niczego innego.po prostu centralaka a z niej wiazka przewodow:2 do aku, a reszta do 4 silownikow.Samochod Lanos rok 04.Wiec wymiana centralki???
  • #6 3401896
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3402071
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Nie wiem czy coś pomoże, ale u mnie w aucie jak siłownik miał za ciężko w jednych drzwiach ( po prostu ze starości cośtam się popsuło ) to chyba wskutek zbyt dużego prądu reszta się otwierała po zamknięciu ( ja mam tylko kluczykowy bez pilota ), więc może sprawdź mechanicznie ?

Szczęśliwego Nowego ;)
  • #8 3402185
    majesmajes
    Poziom 11  
    nic sie nie zacina.montowalem go 2 dni temu wiec raczej wszystko jest w porzadku.Z podlaczeniem przewodow tez nie ma pomylki bo sa kolorowe z gotowymi wsuwkami.Ma 2 mastery z przodu i 2 slavy z tylu.Centralny kupiony na allegro.Sprzedawca twierdzil ze na 200 sprzedanych to pierwszy takie przypadek.
  • Pomocny post
    #9 3402219
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 3403839
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Zanim zaczniesz cokolwiek regulować i być może niepotrzebnie rozregulujesz sobie mastery,zmierz czy masz przejście na przewodach siłownika od strony kierowcy odpowiednio przy zamkniętym jak i otwartm zamku.Jak będziesz miał ok,to prubuj regulować mastery.
  • #11 3403903
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 3403978
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Norbert.s.Przewaznie siłowniki 3 i 5 przewodowe zakłada się od strony kierowcy.I w nich należy przedewszystkim pomierzyć przejście.A sprawa regulacji to już osobny temat.Wówczas w zależności od rodzaju zamka,ważne są każde drzwi,aczkolwiek nie zawsze,bo sa moduły,w których nie ma tej funkcji,że jak są niedomknięte któreś drzwi to zamka nie da się zamknąć.Mogą one być otwarte,a moduł zamknie tylko te,które są zamknięte.I wcale nie twierdzę,że to właśnie regulacja masterów jest przyczyną tego problemu.Ale zawsze zaczyna się od najprostszych i od najłatwiejszych rzeczy.A w tym przypadku najłatwiej i najprościej jest przemierzyć na początku właśnie przejścia na siłowniku 3 lub 5 przewodowym.Później jest regulacja i na końcu dopiero dokładna kontrola modułu.No chyba,że źle myślę,to przpraszam.
  • #13 3404472
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3404523
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Zgzadza, się.To tak jak piszesz,zwykły prostaczek za kilkadziesiąt złotych.I pewnie masz rację,że tak jest najprościej.A ja niestety zamek założyłem tylko jeden.I pewnie dlatego moja wiedza jest ograniczona tylko do tego postu do którego podałes link.
  • #15 3413453
    majesmajes
    Poziom 11  
    Odcialem te przewody i dziala.Dzieki
  • #16 3414393
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem samoczynnego otwierania się centralnego zamka z logo zielonej głowy kobry po zamknięciu wynika najczęściej z uszkodzenia modułu zamka, zwarcia do masy na przewodach sterujących lub niewłaściwej regulacji siłowników (masterów). W przypadku braku podłączenia do krańcówek drzwi i prostego systemu centralnego zamka (bez alarmu i dodatkowych funkcji) przyczyną może być zbyt duży skok siłowników lub ich mechaniczne przeciążenie. Zaleca się pomiar przejścia na przewodach siłowników, odłączenie przewodów sterujących (biały i brązowy) od każdego mastera, aby zidentyfikować źródło problemu oraz wyregulowanie skoku siłowników. W opisywanym przypadku zamek był dokładany, centralka pochodziła z Allegro, a samochodem był Daewoo Lanos z 2004 roku. Po odcięciu przewodów sterujących problem ustąpił, co potwierdza, że przyczyną była niewłaściwa regulacja lub uszkodzenie siłowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA