logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECOTEC co to jest? czemu problem z LPG w montarzu opel omega

pawełek3650 03 Sty 2007 22:40 9126 21
REKLAMA
  • #1 3402169
    pawełek3650
    Poziom 16  
    Ocena: 85
    witam kolegów jestem Ciekaw co to jest za oznaczenie ECOTEC w oplu omedze 2,0 16V bo chce załozyc do tej omegi gaz i wszycy mi mówia tylko sekwencja a czytałem duzo artykółów w których piszą ze ins. 2 generacj bardzo dobrze sie sprawuje i teraz moja ciekawosc co ten ecotec ma w sobie jakie technologie ze sie tak nazywa i ze ma miec niby trudnosc chodzenia na gazie bo ja tam niewidza nic nowoczesnego bardzo wielopunt 16 zaworówka i czego to ma niechodzic na gazie 2 generacji prosze mi pojasnic jak ktos moze oco w tym wszystkim chodzi Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3402979
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    A jaki masz kolektor dolotowy ? Jak plastikowy to kłopot.....
    Pozdr.J.
    ps
    przy zdarzających się w starszych instalacjiach "strzałach" w kolektorze może on się uszkodzić i wtedy wydatek jest większy niz różnica w enie instalacji.
    A poza tym - opłacalność zakładania instalacji LPG ostatnio bardzo spada - relacja cen gazu do benzyny- jak zakładałem pierwszą instalację kilkanaście lat temu yło prawie 1 do 3, obecnie jest 1 do 1.65.......
  • REKLAMA
  • #3 3402980
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Juz pojaśniam: chodzi tu głównie bardziej o elekrtonike silnika niż samą jego budowe. Przy 2 gen. jest duże prawdopodobieństwo że się ona rozstroi i nie będzie chodzić na benzynie, a wybór należy do ciebie, w końcu to twoje auto i pieniądze
  • #4 3403223
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2069
    Kolega leinadzs to chyba pierwszy gazownik, który nie da mi zarobić. Panie da się założyć za 1300 - auto Mazda Xedos 2.5 V6 po dwóch tygodniach przyjechał do nas z awanturą, że po wymianie oleju (robionej u nas) auto mu nie chodzi na benzynie, i on był już u gaziarzy i mu powiedzieli, że to nie ich sprawa bo nie chodzi na benzynie a oni GAZ montują. Pokazałem mu przepływkę, a zasadniczo obudowę bo tyle zostało i puściłem na poszukiwania rzeczonej przepływki. No cóż, na gazie mu jako tako jeździ.
  • #5 3404441
    pawełek3650
    Poziom 16  
    witam jak byłem w szkole wdałems sie w rozmowe z z profesorem posiadającym astre 1,6 16V ecotec i tez sam sobie zakłądał gaz i chodzi mu juz długo i tez ma tylko emulator sondy i wtrysków i nieswieci mi chec engine czy cos innego a na benzynie tez mu chodzi normalnie to niewiem w czym mam byc problem w montazu gazu w tym silniku. prosze mi powiedziec czy jak pomine ten zawór z silnikiem krokowym na wezu idacym do miksera to bedzie mi wszytko chodzic ok? bo z tego co wyczytałem to sonda go wysterowóje a jesli sonda jest oszukana i komp od benzyny niebedzie miał błendów ... to chuba raczej to jes mało potrzebny ze tak powiem bajer chyba bardziej tu o ekologie chodz Pozdrawiam
  • #6 3404696
    anbon
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    witam kolegów.
    Wszystko rozgrywa się o rodzaj sterownka jaki znajduje się w samochodzie. W starych autach był on bardzo prosty, dlatego też nie sprawiają one większych problemów z jazdą na gazie. W nowych sterownik jest już rozbudowany. Prawie kazda część elektryczna, mechaniczna jest pod niego podłączona poprzez różnego rodzaju czujniki. Każdy nowoczesny sterownik ma wgraną tzw. "mapę". czyli dane dotyczące wszystkich parametrów silnika np.ciśnienie.Podczas jazdy sterownik steruje całym układem elektrycznym.Te parametry dotyczą jazdy na benzynie. Podczas jazdy na gazie parametry różnią się od wgranych, dlatego sterownik "wariuje". Auto staje, nie ma przyśpieszenia itp. ECOTEC- nowe silniki oszczędniejsze w zużyciu paliwa stosowane w oplach.
  • REKLAMA
  • #7 3413080
    jacekczewa
    Poziom 18  
    Ocena: 139
    No nie wiem czy takie oszczędne i fajne ,mam omege 2.0 16 ecotec totalne g......., stare silniki w astrach 8 zaworowe to były silniczki......
    Odnosnie gazu w ecotecach omegi i 2 gen i sekwencja potrafią nieżle nauprzykszac sie właścicielom.
  • #8 3414538
    anbon
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Ja miałem 2 omegi: jedna 2,2 była naprawdę oszczędna, zaś Ty kolego pewnie masz silnik 2,0 16V 144KM. Z tym się z tobą zgodzę, wielkie g....
    Pozdrawiam
  • #9 3414771
    tkaczyk ireneusz
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Jeśli założysz wszystko co ma być będzie chodził, jeśli ten twój gazownik sobie poradzi.

Dodano po 2 [minuty]:

Zakładałem nie wjednej i wszystkie chodzą bez problemu .były też takie kture poprawiałem. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 3417783
    s27
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    świetnie wszyscy rozpisują się na temat lecz właściciel nie podał bardzo istotnej informacji !!!! silnik silnikiem lecz rok produkcji auta !!!! jeżeli to auto jest z układem OBD 2 i ma w układzie 2 sondy to nie dziwne że gazownicy stanowczo twierdzą - tylko sekwencja by nie było problemów, w przypadku gdy silnik jest z jedną sondą to w zależności od tego ile sam chcesz wydać na LPG bo auto nawet znakomicie będzie chodziło bez silniczka krokowego ( poradzi sobie )
  • #11 3418569
    pawełek3650
    Poziom 16  
    teraz to sie juz zamotałem sekwencja jest droga musiał bym dołozyc jakies 1200zł bo butle juz mam a jak bym zakładał 2 generacji to pewnie tylko 300zł i teraz niewiem co robic jak wydam 300zł i z tego nic to sie załamie jak wydam 1200zł i bedzie chodziło jak trzeba to wole dac tak duzo i sie cieszyc ze auto chodzi a nie Cigle cos krecic przy gazie i sie denerwowac
  • #12 3418712
    waldzior
    Poziom 15  
    Ocena: 54
    Witam Wszystkich
    S27 ma rację jeśli nawet masz jedną sondę lambda to i tak zakładaj sekwencję ,co prawda druga generacja też będzie działać ,ale na pewno poznasz problem emulacji sondy,ja sam się wziąłem za ustawienie tego i teraz śmiga wszystko prawidłowo, ale nie ma to jak SZPRYCA nic nie strzela i kopyto furka ma lepsze.
  • #13 3425391
    pawełek3650
    Poziom 16  
    witam po długiej przerwie to zakładamy sekwencje jesli mozna to prosze mi podesłac foto jesli mozna załozonej sekwencji zemym niej wiencej wiedział gdzie w kolektor ssący sie wewierciec z doprowadzeniami gazu Pozdrawiam
  • #14 3425579
    waluś
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    to ty to sam chcesz zakładać?z tą wiedzą raczej ci nie radze!!!!
  • #15 3426078
    szklasty
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    jacekczewa napisał:
    No nie wiem czy takie oszczędne i fajne ,mam omege 2.0 16 ecotec totalne g......., stare silniki w astrach 8 zaworowe to były silniczki......
    Odnosnie gazu w ecotecach omegi i 2 gen i sekwencja potrafią nieżle nauprzykszac sie właścicielom.

a mozna wiedziec dlaczego to takie g...o?zastanawiam sie wlasnie nad omega z tym silnikiem...

Dodano po 3 [minuty]:

anbon napisał:
    Ja miałem 2 omegi: jedna 2,2 była naprawdę oszczędna, zaś Ty kolego pewnie masz silnik 2,0 16V 144KM. Z tym się z tobą zgodzę, wielkie g....
    Pozdrawiam

skrobnij cos jesli mozna o tym silniku skoro uwazasz to co piszesz...mysle nad zakupem omegi z tym wlasnie motorem...
  • #16 3426096
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 124
    generalnie ecoteki nie lubia zadnego gazu tak jak i bmw a sam a benzyna bardzo fajne autko
  • #17 3427509
    waldzior
    Poziom 15  
    Ocena: 54
    Jak to nie lubią gazu ,w przypadku szprycy sekwencyjnej w tych autach nie ma problemu , znajomy w Becie 530 ma wtrysk w fazie ciekłej , miałem okazje się tym przejechać i zapewniam was że na benzynie nie chcieli byście jeżdzić ,sekwencja zapewnia zapewnia minimalny spadek dynamiki ,natomiast szpryca ciekłego wtrysk gazu poprawia tą dynamikę jazdy i to wyrażnie ,ale taka instalka ma jeszcze zaporową cenę.
  • #18 3427711
    pawełek3650
    Poziom 16  
    czego mam niedac rady z motarzem tej sekwencji w czym mam byc taki problem?/
  • #19 3428263
    piotrdan
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Pawełek, a jak przeprowadzisz regulacje tego gazu jak go założysz? Jeśli zakładałeś kiedyś gaz to jakoś sobie poradzisz jeśli nie to powodzenia. Producent instalacji gazowej powinien dołączyć dokumentację jak zamontować ale doświadczenia nie dołącza.
  • #20 3430077
    jacekczewa
    Poziom 18  
    Ocena: 139
    Miałem astre 1,8 16 v ecotec a teraz ma omege z 2.0 16 v ecoec, to kiepskie silniki do gazowania, w omedze mam sekwencje ktora skrobneła mnie 4200 zł. silnik jezdzi tak sobie, stały problem w omegach to falujące obroty ( i nie piszcie ze pomaga czyszczenie silników krokowych bo to bzdura), pękniete kolektory wydechowe , jestem bardzo zawiedziony ze taka fajna limuzynka jest taka kiepsciasta, poza tym omega to niezły smok paliwa pomimo naprawde spokojnej jazdy. Miałem wczesniej jeszcze 3 ople z 8 zaworówkami i to byly piekne czasy.....
    Poza tym waldzior od kiedy sekwencja ma wtrysk gazy w fazie ciekłej???? Wtryskiwacze chodzą juz z gazem w fazie lotnej, chyba wiesz ze dzwonią ale nie wiesz gdzie.
  • #21 3430341
    gazer11
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    jacekczewa.... jak ty wiesz gdzie dzwonia to idz tam to sie moze douczysz!! moze zorientuj sie w kwestii lpg a pozniej wypisz co wiesz...
    a co do omegi, to jesli jest prawidlowo ustawiona emulacja to sie i nie rozjedzie i bedzie dobrze chodzic, ewentualnie bedzie na zimnym silniku na poczatku rozruchy zle chodzic, ale to tylko chwila
    pozdrawiam
  • #22 3430936
    ukinio
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam.ja mam OPLA VECTRE A 2.0 16v ectec 136KM x20x ev. mam zwykly gaz na krokowy elektronika BINGO. zrobilem jakies 15tys km i zero problemu. spalanie sr ok 10,5l/100km.pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Oznaczenie ECOTEC w silniku Opla Omegi 2.0 16V odnosi się do nowoczesnej technologii silnika, która obejmuje zaawansowaną elektronikę sterującą pracą jednostki napędowej. Problemy z instalacją LPG w tym silniku wynikają głównie z rozbudowanego sterownika silnika, który podczas pracy na gazie może "wariować" z powodu różnic w parametrach pracy względem benzyny. W starszych silnikach prostsze sterowniki nie powodowały takich problemów. Montaż instalacji LPG drugiej generacji (sekwencyjnej) jest zalecany, zwłaszcza w autach z układem OBD2 i dwoma sondami lambda, aby uniknąć problemów z emulacją sondy i stabilnością pracy silnika. Instalacje sekwencyjne są droższe, ale zapewniają lepszą dynamikę i stabilność pracy silnika na gazie. W przypadku Opla Omegi z silnikiem ECOTEC często występują problemy z falującymi obrotami, pęknięciami kolektorów wydechowych oraz wyższym zużyciem paliwa. Niektórzy użytkownicy stosują emulator sondy lambda i zawór krokowy, aby poprawić działanie instalacji LPG, jednak pominięcie tych elementów może prowadzić do błędów i niestabilnej pracy. Warto zwrócić uwagę na rodzaj kolektora dolotowego (plastikowy może ulec uszkodzeniu przy "strzałach" w instalacji LPG). Ogólnie ECOTEC to silnik z wielopunktowym wtryskiem i 16 zaworami, ale jego zaawansowana elektronika wymaga odpowiednio dobranej i profesjonalnie zamontowanej instalacji LPG, najlepiej sekwencyjnej, aby uniknąć problemów z pracą silnika i jego sterownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA