logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

laptop uruchamia sie, ale dopiero za 2. lub 3. razem

VVisnia 04 Sty 2007 12:51 5015 7
REKLAMA
  • #1 3403659
    VVisnia
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Witam.

Mam drobny problemik. Mam laptopa hyundai p57ev, wiek prawie dwa lata. Od kilku miesięcy mam następujący problem - gdy włączam laptopa, zapalają sie diody kontrolne itp., slychac dzwiek startujacych wiatrakow, dyskow, dvd jest zasilany i mozna go otwierac, natomiast system tak naprawde nie rusza, na ekranie wciaz ciemno, zero biosu, zero windowsa, niezaleznie od tego czy poczekam 5 minut czy godzine.

Gdy po tej akcji wylacze go i wlacze spowrotem, juz wszystko jest w porzadku, odpala sie elegancko, bez najmniejszego problemu. Czasem zdarza sie ze ruszy dopiero za 3 razem ale to juz rzadkosc. Przewaznie za 2. Ale asbolutnie nigdy za pierwszym.

Ma ktos jakis pomysl?? Bo już mnie to powoli doprowadza do szału... :|

pozdrawiam wszystkich i dzięki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3404510
    SerDel22
    Poziom 12  
    A może to psująca się matryca?
  • REKLAMA
  • #4 3404630
    lopezzo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Może to taśma od matrycy! Może się przełamywać lub gdzieś niema dobrego styku.
  • #5 3404694
    telemax
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Czy po włączeniu komputera dioda od dysku sygnalizuje czytanie danych ładowanie systemu? Czy pod światło widać coś na matrycy?
  • REKLAMA
  • #6 3404704
    VVisnia
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    DriverMSG napisał:
    Sprawdź baterie BIOSu

Wiesz coś w tym może być, bo teraz gdy sie dokładniej zastanowię, to przypominam sobie, iż wielokrotnie zdarzało się ze restartował mi się zegar w kompie i wrzucało mi na jakiś 2003 rok. Restartowały mi się też inne ustawienia biosu.

Jak mogę sprawdzić czy bateria ma tu coś wspólnego? Pod biosem jakieś informacje na ten temat znajdę, czy bez rozkręcania się nie obędzie? I gdzie to znajdę w środku?

Dzięki i pozdrawiam

Dodano po 11 [minuty]:

Panowie jeżeli chodzi o matryce to całkiem ciemno. Ciemniej się nie da. A system nie slychac żeby startował. Po prostu po pierwszym odpaleniu lapa sprzet zaczyna brać prąd i się chłodzić, ale żadne systemy itp nie startują, dysk nie stuka - po prostu nic nie czyta. Slychać po prostu szum.

A jeżeli tak jak mówicie - matryca, okablowanie - to dlaczego akurat za pierwszym razem nie startuje, a dopiero za drugim. I to zawsze prawie za drugim. Gdyby kable nie stykały to może przestałby działać na 10 razy, a tu zawsze drugi.

pozdrawiam
  • #7 3407319
    moddyy
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    nie robiłeś ostatnio nic z pamięcą podobne problemy miałem ale na stacjonarnym jak wymieszałem pamięci pc100 z pc133 pomagało obniżenie taktowania nie procesora ale ale jakiejś zewnętrznej szyny fsb (chyba)

dokładnie raz system ruszał raz nie ale zakażdym razem wiatraki startowały
    kiedy system ruszył pracował normalnie ale ta loteria na początku strasznie wkurzała to obniżyłem
  • #8 3409591
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Jeżeli płytę główną laptopa i komputera stacjonarnego obowiązują te same zasady, to obejrzałbym kondensatory na niej.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Hyundai P57EV, około dwuletni, ma problem z uruchomieniem systemu – po włączeniu zapalają się diody, startują wentylatory i dysk, ale ekran pozostaje czarny, nie pojawia się BIOS ani system Windows. System uruchamia się dopiero przy drugim lub trzecim włączeniu, nigdy za pierwszym razem. Podejrzewane przyczyny to rozładowana bateria BIOS, uszkodzona taśma matrycy lub matryca, problemy z pamięcią RAM (mieszanie różnych typów pamięci PC100 i PC133) oraz kondensatory na płycie głównej. Objawy wskazują na możliwe problemy z ustawieniami BIOS, które się resetują (np. data ustawiona na 2003 rok), co może potwierdzać konieczność wymiany baterii CMOS. Uszkodzenie taśmy matrycy lub matrycy jest mniej prawdopodobne ze względu na fakt, że problem występuje zawsze przy pierwszym uruchomieniu, a nie losowo. Zalecane jest sprawdzenie baterii BIOS, kondensatorów na płycie głównej oraz kompatybilności i taktowania pamięci RAM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA