logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Webasto w Sharanie - migające kierunkowskazy przy porannym odpalaniu

Artur Jurkiewicz 05 Sty 2007 16:07 1668 9
REKLAMA
  • #1 3408807
    Artur Jurkiewicz
    Poziom 14  
    Ocena: 78
    Klient sprowadził Sharana z webasto, które robi dość dziwne sztuczki. Przy kazdym porannym odpalaniu zaczynają migać kierunkowskazy, które migają około 5 min. Nie jestem najmocniejszy w systemach grzewczych ale może któryś z kolegów spotkał się z takim zjawiskiem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3412012
    Artur Jurkiewicz
    Poziom 14  
    No nie wiem z modułu webasto na wtyczce wychodzą dwa kable zielono-czarny i czarno- biały na których pojawia się napięcie w trakcie rozruchu.
    To webasto służy do wstępnego podgrzania silnika więc zastanawiam się po co uzyto według ciebie łącza cyfrowego typu can. Ale nie będe się kłócił nie jestem w tej materii fachowcem.
  • REKLAMA
  • #4 3412054
    maciej123
    Poziom 24  
    Ocena: 170
    Oczywiście niepowinno się zachowywać tak jak opisałeś, ale być może ktoś dodatkowo podpiął się pod przekaźnik awaryjnych i najprawdopodobnie właśnie ten przewód na którym pojawia się napięcie po odpaleniu jest za to odpowiedzialny.
  • #5 3416205
    Artur Jurkiewicz
    Poziom 14  
    No właśnie o tym myślałem tylko jaki był zamiar konstruktora aby w trakcie wstępnego dogrzewania silnika włączały się awaryjne. Przez okres 5 min nie można włączyć się do ruchu na światłach awaryjnych. Potrafię tę funkcję ominąć ale do czego ta funkcja miała by służyć?
  • REKLAMA
  • #6 3417191
    maciej123
    Poziom 24  
    Ocena: 170
    To nie konstruktor tak wymyślił tylko pewnie później jakiś inny pomysłowy Dobromir wprowadził takie ulepszenie. Mój znajomy ma Sharana z Webasto i tam nic takiego się niedzieje.
  • #7 3465746
    Artur Jurkiewicz
    Poziom 14  
    Faktycznie doszedłem do sedna usterki. Tak jak wcześniej sugerowano mi była to wydumka-samoróbka niemieckiego elektryka. Czemu to miało służyć nadal zostanie dla mnie zagadką.
  • #8 3543116
    Rychob
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam webasto zdalnie sterowane pilotem, moze chodzi o to by z daleka widziec czy dziala czy nie, ja nigdy nie wiem
  • #9 3565807
    skylark
    Poziom 25  
    Ocena: 239
    A czy nie jest to problem uruchamiania się alarmu spowodowanym spadkiem napięcia lub ultradźwiękami?
  • #10 5002332
    grz__p
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    witam

nie wydaje mi się żeby był to alarm. standardowo alarm działa od 30 do 60 sek. poza tym nie ma możliwości odpalenia auta w tym czasie.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W pojeździe Volkswagen Sharan wyposażonym w system Webasto pojawia się problem migających kierunkowskazów trwających około 5 minut po porannym uruchomieniu silnika. Miganie kierunkowskazów nie jest standardową funkcją Webasto ani powiązane bezpośrednio z systemem ogrzewania, a jedynie może mieć związek z linią komunikacyjną CAN lub nieprawidłowo podłączonym przewodem. Podejrzewa się, że ktoś modyfikował instalację elektryczną, podłączając przekaźnik świateł awaryjnych do przewodu, na którym pojawia się napięcie podczas rozruchu, co powoduje niezamierzone włączanie świateł awaryjnych. Funkcja ta nie jest fabryczna i utrudnia korzystanie z pojazdu, zwłaszcza na światłach awaryjnych. Ostatecznie ustalono, że jest to samoróbka niemieckiego elektryka, a nie oryginalne rozwiązanie producenta. W dyskusji pojawiły się również sugestie dotyczące możliwego wpływu alarmu lub zdalnego sterowania Webasto pilotem, jednak te hipotezy zostały odrzucone ze względu na czas działania i charakterystykę systemu alarmowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA