Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    SCICHOSZ
    Level 12  
    Cześć!

Od soboty jestem szczęśliwym(?) posiadaczem VW Sharana 1997 rok 1.9 TDI z Webasto, którego sterowanie znajduje się pod radiem (wyświetlacz LCD z aktualną godziną oraz kilka przycisków)
    Podobno układ jest zainstalowany fabrycznie - ale ostatni właściciel (użytkował samochód przez 5 lat) nie korzystał z niego.
    Proszę o uwagi dotyczące pierwszego odpalenia oraz ewentualnie instrukcję programowania tego układu. Czy mogę go załączyć w celu sprawdzenie w aktualnych warunkach temperaturowych (około 10 stopni na dworzu).
    Czekam na uwagi
    Pozdrawiam.
    S.C.
    markos16
    Conditionally unlocked
    WITAM z tego co się orientuje to w Sharanie montowane były eberspachery a to dwa odmienne ogrzewania więc czy na pewno jest tam webasto
    Seraf
    Level 12  
    W tym aucie jest Eberspaecher.
    Jeżeli ogrzewanie jest rozbudowane do opcji ogrzewania niezależnego, czyli takiego, które kierowca może sam uruchomić, to wystarczy na zegarze włączyć przycisk z płomieniem. Takie trzy strzałki ku górze.
    Jeżeli w zegarze nie jest ustawiona godzina (jakakolwiek) to nie włączysz urządzenia.
    Włącz go i zobaczysz co będzie się działo. Po około 40s powinieneś usłyszeć cykanie pompki paliwa. Po jakiejś minucie od włączenia piecyk powinien odpalić. O ile jest sprawny. Z doświadczenia wiem, że te urządzenia nie lubią nie być używane. Gdy przez 5 lat poprzedni właściciel nie włączał piecyka jest duże prawdopodobieństwo, że czeka Cię generalny remont.
    markos16
    Conditionally unlocked
    Ja wiem jakie tam powinno być ale widziałem już webasto w sharanie choć fakt nie było orginalne więc się upewniam fakt okres 5 lat to wystarczający okres aby zagłądnąć do środka ale nie polecam robić tego samemu

Dodano po 58 [minuty]:

Jutro postaram się wstawić opis jak programować programator i co do czego
    SCICHOSZ
    Level 12  
    Cześć!

Rzeczywiście po bliższym przyjrzeniu się - nie jest to Webasto - a chyba eberspracher (znaczek firmowy - trzy pochyłe paski w lewym rogu). Poprzedni włąsciciel twierdził, że jest on zamontowany fabrycznie. Czy taki programator w kabinie (wyświetlacz i 5 przycisków) oznacza jednoznacznie, że jest to ogrzewanie postojowe - czy też może to być tylko dogrzewanie silnika (w tym drugim przypadku - chyba nie ma programatora w kabinie i układ działa samoczynnie bez programowania).
    Proszę o instrukcję obsługi programatora - oraz ewentualnie krótki opis ogólny - jak to powinno działać i gdzie znajdują się poszczególne części układu - głównie świeca - gdyż ta po tak długim okresie nieużywania pewnie będzie do wymiany.
    Pozdrawiam.
    S.C.

Regulamin pkt 11 proszę poprawić. goldwinger
    Seraf
    Level 12  
    Nie mam w domu instrukcji zegara. Może jak znajdę w pracy trochę czasu to wrzucę.

Żeby wymienić świecę trzeba wyjąć piecyk, odkręcić sterownik (część z wiązką przewodów) i dopiero wówczas masz dostęp do świecy.
    stomat
    Level 37  
    Na zegarze wciskasz przycisk GRZANIE z czerwonym symbolem grzania i piecyk powinien się załączyć. Nie potrzeba programować w celu zwykłego sprawdzenia. Jeśli się nie włączy to na wyświetlaczu powinien ukazać się nr błędu.
    markos16
    Conditionally unlocked
    jeśli chciałbyś coś jeszcze wiedzieć o tym ogrzewaniu to proszę dokładnie z tabliczki typ to postaram się pomóc tylko tak jak mówie dokładnie typ bo to zaoszczędzi czasu a nie mam za wiele

Dodano po 22 [minuty]:

a z tym wyświetlaniem błędu to nie tak od razu ale można faktycznie odczytać należy wcisnąć przycisk grzania-urządzenie się włączy-wcisnąć przycisk zegara i przytrzymać i w czasie do 2 sekund wcisnąć przycisk P zostanie wyświetlony aktualny błąd np AF64 przy pomocy klawiszy ze strzałkami można odczytać zawartość pamięci od F1-F5
    KODY MAM więc jeśli coś to może uda się coś poradziś

Dodano po 5 [minuty]:

podaj więc typ a dokładny opis jak rozebrać i
    jak działa wstawię
    SCICHOSZ
    Level 12  
    Cześć!

Wielkie dzięki za podesłane pliki :-)
    Mój programator - to zegar modułowy - który jest w pliku skanuj0003_7189.jpg.
    Czy obecność tego programatora świadczy jednoznacznie o tym, iż jest to ogrzewanie postojowe (a nie tylko dogrzewanie silnika)?
    Dokładne dane podam w piątek - gdyż samochód jest aktualnie "w praniu" - dosłownie - oddałem auto do czyszczenia tapicerki.
    Jak sądzicie - czy samodzielna próba uruchomienia urządzenie po tak długim okresie bezczynności jest ryzykowna - czy można ją smiało bez uszczerbku dla urządzenia przeprowadzić - i odczytać ewentualne błędy?
    Jeśli sądzicie, że lepiej wykonać przegląd - to może ktoś zna dobry serwis w okolicach Olsztyna?

Do usłyszenia w piątek
    Pozdrawiam.
    S.C.
    Seraf
    Level 12  
    Nie zobaczysz kodów ewentualnych usterek.
    Polecam serwis JANCZAR w Olsztynie, ul. Lubelska 35 D
    089 533 86 11
    Kaszpir77
    Level 21  
    SCICHOSZ wrote:
    Cześć!

Jak sądzicie - czy samodzielna próba uruchomienia urządzenie po tak długim okresie bezczynności jest ryzykowna - czy można ją smiało bez uszczerbku dla urządzenia przeprowadzić - i odczytać ewentualne błędy?
    Jeśli sądzicie, że lepiej wykonać przegląd - to może ktoś zna dobry serwis w okolicach Olsztyna?

A nie lepiej po prostu sprawdzć czy dogrzewacz działa? Jeżeli nie, będziesz szukał serwisu.
    W moim samochodzie Webasto ruszyło po 3 sezonach bez odpalania. Wg informacji od poprzedniego właściela pewnego pieknego dnia przestało działać, a jemu nie chciało się z tym nic robić.
    Usterka okazała sie prozaiczna - wypięła się wtyczka z Telestartu. Pierwsze uruchomienie było widowiskowe, strasznie dymiło. Teraz po 2 sezonach ciągle działa OK, nie dymi no i obyło się bez drogiego serwisu.
    markos16
    Conditionally unlocked
    tak jeśli masz programator to jest to ogrzewanie a nie podgrzewacz oczywiście włącz je poprostu i zobacz czy sie uruchomi napewno nie pogorszysz mu jeśli jest coś nie tak to poprostu nie uruchomi się kolega wyżej pisze że nie można odczytać kodów powiem że nie musiałem w ten sposób odczytywać zawsze robię to testerem ale sprubuj wkońcu to dane serwisowe więc może akurat ale jeśli jest to zegar modułowy to powinno się udać potwierdzone
    Seraf
    Level 12  
    markos16 wrote:
    kolega wyżej pisze że nie można odczytać kodów powiem że nie musiałem w ten sposób odczytywać zawsze robię to testerem

Dokładnie tak samo jak ja. Też robię to testerem i dlatego piszę, że bardzo, ale to bardzo rzadko podpina się przewód diagnozy do zegarów klienta.
    Zwyczajnie po to by za dużo nie wiedzieli :wink:
    Taka tajemnica zawodowa.
    markos16
    Conditionally unlocked
    właśnie i nawet wcale nie potrzeba zegara aby odczytać kody ale to inny temat i myślę że kolega wie o czym mówię
    SCICHOSZ
    Level 12  
    Cześć!

Sprawdziłem włączenie urządzenia na postoju - bez żadnego rezultatu - żadnych efektów dźwiękowych oraz cieplnych. Pojechałem więc do serwisu - gdzie stwierdzono, że układ wydaje się w porządku - tylko uszkodzona jest kostka o wartości około 150 zł (z wymianą około 200zł) - ale akurat nie mieli takiej kostki na składzie. Niestety nie dowiedziałem się gdzie ta kostka się znajduje (chyba pod pojazdem). Czy domyślacie się gdzie to się znajduje i czy można zrobić to taniej - zakup i wymiana kostki. Może to typowe uszkodzenie?.

Pozdrawiam.
    S.C.
    Seraf
    Level 12  
    Zapewne ośmiopinowa kostka od sterownika pod autem.
    Ciesz się, że jest to 200 zł. Niemiec by wymienił cały sterownik za 1000.:D