logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja FTP na Livebox TP - błąd 425 Unable to open data connection

rrkusz 05 Sty 2007 17:20 4360 7
REKLAMA
  • #1 3409130
    rrkusz
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    Jeśli komuś udało sie podłączyć Server FTP na modemie TPSA proszę o pomoc bo juz mecze sie od ponad tygodnia i nic mi nie wychodzi.

Port 21 TCP na liveboxie przekierowałem na sowoje Ip 192.168.1.10
    Na Windowsie Sp2 firewolla wyłączyłem

Próbowałem na trzech programach
    Filezilla
    Cerberus
    oraz TYPsoft

Livebox przepuszcza połączenie ALE jak zaloguje sie jakis uzytkownik na server to nie wyskakuja zadne pliki tylko po chwili go wyrzuca i to na wszystkich tych trzech programach tak sie dzieje.

W serverze i w przegladarce wyskakuje komunikat/błąd:

425 Unable to open the data connection

U kolegi wszystkie te progamy na identycznych ustawieniach i przekierowanych portach wszystko chodzi ładnie różnica jest tylko w modemie niema LIVEBOXA tylko jakis router D-link
  • REKLAMA
  • #2 3409899
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Też potrzebuję tej pomocy.
  • REKLAMA
  • #3 3409931
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6481
    Po pierwsze musisz przekierować porty 20 i 21, po drugie klient musi nawiązywać połączenie w trybie pasywnym (PASV). Jeśli jesteś ciekawy dlaczego tak jest, poczytaj jak działa przeciążony NAT (PAT) oraz jak wygląda proces zestawiania połączenia FTP w trybie aktywnym i pasywnym.
  • #4 3410706
    rrkusz
    Poziom 18  
    No ok wyczytałem takie coś na temat jak klient ma sie polaczyc pasywnie do servera przez przegladarke IE

Jak zmienić tryb klienta FTP w programie Internet Explorer
    Aby zmienić tryb klienta FTP w programie Internet Explorer:
    1. Uruchom program Internet Explorer.
    2. Kliknij polecenie Opcje internetowe w menu Narzędzia.
    3. Kliknij kartę Zaawansowane.
    4. Kliknij opcję Włącz widok folderów dla lokacji FTP.
    Gdy opcja Włącz widok folderów dla lokacji FTP jest włączona, program Internet Explorer jest klientem FTP działającym w trybie aktywnym (niezależnie od stanu opcji Użyj pasywnego protokołu FTP).

Program Internet Explorer można przełączyć w tryb pasywny klienta FTP po anulowaniu wyboru tej opcji.

Sprawdziłem ten pasywny i faktycznie działa.

Ale mnie interesuje w jaki sposob musze u siebie skonfigurowac server i firewall tak aby to wszystko dzialalo w trybie aktywnym ?
  • REKLAMA
  • #5 3410761
    tzok
    Nie da się*, napisałem Ci, żebyś przeczytał zasadę działania NAT/PAT i nawiązywanie aktywnego połączenia w FTP.

---
    * - chyba że LB ma funkcję DMZ, wtedy się da.
  • REKLAMA
  • #6 3410940
    rrkusz
    Poziom 18  
    Tutaj mam wszystko o pasywnym i aktywnym
    http://odyniec.fdns.net/ftp/ftp.html

Juz rozumiem jak to działa ale nie rozumiem dlaczego u mojego kolegi który ma postawiony FTP na D-linku udostępniony tylko port 21 TCP bez problemu mozna polaczyc sie w trybie aktywnym.

Livebox jednak niema DMZ lub ja nie moge tego znaleźć.

Po włączeniu DMZ na dany IP w sieci odblokowuje wszystkie porty czy tak ?
    czy sie myle ?
  • Pomocny post
    #7 3411813
    tzok
    Skoro piszesz o odblokowywaniu portów to poczytaj jeszcze o zasadzie działania mechanizmu PAT (Overloaded NAT).
    DMZ, przekazuje ruch z portów aktualnie nie przypisanych w PAT pod wskazany adres LAN_IP.

A przy okazji, przepraszam za swoją wpadkę/brak precyzji - za NATem "łatwiej" działać serwerowi w trybie Active, ale klient zza NATu może się połączyć tylko w trybie Passive. Jeśli serwer jest za NATem to aby akceptować pasywne połączenia FTP, router musi być do tego przystosowany (bo na serwerze otwierany jest losowy, wysoki port do komunikacji z klientem) lub serwer musi być w DMZ.
    Czyli w normalnych warunkach z serwerem za NATem (przekierowane porty 20 i 21) może się połączyć tylko klient nie będący za NATem.
    W trybie aktywnym to serwer otwiera połączenie z klientem, stąd jeśli klient jest za NATem jest to nie możliwe, gdyż poprez NAT nie da się "dotrzeć" z zewnątrz do wybranego komputera po drugiej stronie maskarady.
  • #8 3420814
    rrkusz
    Poziom 18  
    Juz wszystkie mozliwosci sprawdzilem i poprostu Livebox jest do d.py !!!
    Uzywam go jeszcze tylko po to aby miec 2 Gb wiecej transferu na miesiac do nicczego innego mi on nie sluzy !

Podlaczylem na chwilke router cerberus pentagrama przepuscilem tylko porty 20 i 21 i bez problemu FTP mi dziala w trybie aktywnym i pasywnym z kazdej przegladarki idzie sie na niego dostac.

Jak tylko skonczy mi sie umowa to odrazu oddaje te live-(badziewie) i kupuje jakis pozadny router z wifi.

Dziekie za pomoc
    Temat uwazam za zamkniety

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy konfiguracji serwera FTP za routerem Livebox TP, gdzie po przekierowaniu portu 21 TCP i wyłączeniu firewalla na Windows XP SP2, połączenie FTP jest nawiązywane, lecz przy próbie przeglądania plików pojawia się błąd "425 Unable to open data connection". Użytkownik testował trzy klienty FTP: FileZilla, Cerberus i TYPsoft, bez powodzenia. Różnica w działaniu w porównaniu do kolegi, który używa routera D-Link, wynika z braku funkcji DMZ w Liveboxie oraz specyfiki działania NAT/PAT. Aby FTP działał poprawnie za NAT-em, konieczne jest przekierowanie portów 20 i 21 oraz używanie trybu pasywnego (PASV) przez klienta FTP. Tryb aktywny jest problematyczny, gdy klient lub serwer znajdują się za NAT-em, ponieważ serwer próbuje nawiązać połączenie zwrotne do klienta, co jest blokowane przez NAT. Livebox nie posiada funkcji DMZ, która umożliwiłaby przekierowanie wszystkich portów na jeden adres IP, co ułatwiłoby działanie FTP w trybie aktywnym. Test z innym routerem (Pentagram Cerberus) potwierdził, że problem leży po stronie Liveboxa. Wniosek jest taki, że Livebox nie obsługuje poprawnie FTP w trybie aktywnym za NAT-em, a do poprawnej pracy FTP za tym routerem należy korzystać z trybu pasywnego i przekierować porty 20 i 21.
REKLAMA