logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora WS 704 - Lewy kanał gra cicho i zniekształca, działa po włączeniu defeat

Robert.1 05 Sty 2007 20:21 2470 14
  • #1 3410031
    Robert.1
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam!
    W mojej Diorze WS 704 często przestaje grać jeden (lewy) kanał,po czym po jakimś czasie(różnie to bywa, czasami jak go ponownie za jakiś czas włącze) zaczyna grać. Gdy nie gra ten kanał to po dokładniejszym i bliższym przysłuchaniu się jednak słychać że coś tam gra ale bardzo cicho i ze znacznymi zniekształceniami. Pomyślałem że to potencjometry więc wszystkie przeczyściłem ale nie pomogło. Aha i najważniejsze - po włączeniu przycisku defeat kanał normalnie gra.
    Proszę osoby które sie na tym znają lub miały podobne objawy o pomoc!

Z góry dziękuję!
  • #3 3410686
    widos
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Wszystkie połączenia gniazdo-wtyk popraw tzn wyciągnij i włóż z powrotem.
    W momencie kiedy gra 1 kanał weź słuchawki dołącz do 1 koncówki kondensator 47uF do drugiej kawałek przewodu i podłącz do masy.Końcówką kondensatora kolejno od wejścia szukaj gdzie sygnał ginie. Masz drugi kanał sprawny łatwo porównać gdzie sygnał się urywa. Końcówka mocy raczej odpada.
  • #4 3412448
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Przekaźniki protectu do wyczyszczenia. Nalezy wylutować po czym rozebrać oba przekaźniki. Drobniutkim papierem ściernym przetrzeć styki. Problem zniknie.
  • #5 3413548
    matielektro
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    miałem ten sam problem, tak jak powiedział Alton-wyczyszczenie drobnym papierem przekaźników powinno pomóc:] Sprawdz jeszcze gniazdo słuchawkowe. Pozdrawiam
  • #6 3481395
    Robert.1
    Poziom 12  
    Po podłączeniu słuchawek do gniazda słuchawkowego też jest ten sam problem i wsłuchawkach słychac to co na kolumnach.

Proszę o wskazówki gdzie mam szukać tego przekaźnika gdyż nie znam sie za dobrze na elektronice.
    Z góry dziękuje za pomoc!
  • #7 3486142
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 220
    Pod płytką gdzie masz wejścia. Duże prostokątne, jak załączasz speaker A,B to na pewno je usłyszysz. Ale sprawdź pod kątem zimnym lutów całą płytkę. Podłącz też kolumny pod speaker B i sprawdź-będziesz miał pewność czy to przekaźniki
  • #8 3486428
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 757
    Bzdury panowie piszecie!Jesli przy wlaczeniu przycisku "defeat" gra dobrze to z jakiej racji to jest wina przekaznikow?Na dodatek na sluchawkach jest to samo a wtedy przekazniki sa omijane.Druga sprawa przekaznik w tym wzmacniaczu jest hermetyczny co ciekawe jak go chcecie rozebrac i poskladac?Proponuje najpierw pomyslec zanim sie udziela jakies rady! Co do Twojej usterki to przyjzyj sie plytce regulacji barwy dzwieku(ta na ktorej sa potencjometry bass,treble) czy niema na niej zimnych lutow np. na zlaczach sygnalowych i nie tylko,jesli ich nie bedzie to wymien ukl.NE4558N.
  • #9 3486569
    Robert.1
    Poziom 12  
    Ok będę miał więcej czasu to sprawdze czy są zimne luty.
    Interesuje mnie za co odpowiedzialny jest ten układ NE4558N?
    I gdzie go szukać?
    Pozdrawiam
  • #10 3486651
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Tak jak napisalem wyzej skup sie na plytce reg.barwy wiec uklad ten znajduje sie na tej plytce(choc nie tylko) chodzi o IC201 odpowiedzialny on jest za poprawna prace ukladu regulacji barwy tonu.Dodam jeszcze ze tez wypadalo by przesledzic droge sygnalu od zlacza CN201(tez pod kątem lutow) wyzej wymienionej plytki do punktu gdzie znajduje sie elektroniczny przelacznik "defeat" czyli uklad IC104 LC7821 on tez moze robic taki problem lecz jak bys mial co kolwiek wymieniac po stwierdzeniu ze zimnych lutow brak lub usuniete to w pierwszej kolejnosci IC201 NE4558N (jest on tani) jesli to nie pomoze to nalezy wymienic uklad LC7821 a z tym moze juz byc wiekszy problem.A przekazniki i inne czesci zostaw w spokoju najpierw nalezy zapoznac sie z usterka i dzialaniem ukadu a potem udzielac porad!
  • #11 3488267
    Robert.1
    Poziom 12  
    Dziękuję Panu bardzo za pomoc.
    Widzę że zna Pan doskonale oznaczenia i rozmieszczenie elementów w tym wzmacniaczu.Czy posiada Pan może schemat do niego? Szukam i nigdzie niestety nie moge znaleźć.Pozdrawiam.
  • #12 3488289
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Mam schemat z WS504B to jest to samo tylko roznice sa w obudowie zewnetrznej.Schemat jest na elektrodzie lub gdzies w necie.Pozdr
  • #13 3488297
    Robert.1
    Poziom 12  
    Do Q-mac:
    Mam podłączone 2 pary kolumn.Jedna para pod speaker 1, kolejna pod speaker 2.I na lewych kolumnach speakers 1 i 2 występuje problem z zanikiem dzwięku a raczej jego znacznym ściszeniem i zniekształceniem.Problem znika po wciśnięciu przycisku defeat, wtedy wszystkie kolumny grają jednakowo bez problemów.
  • #14 3488303
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    ALTON napisał:
    Przekaźniki protectu do wyczyszczenia. Nalezy wylutować po czym rozebrać oba przekaźniki. Drobniutkim papierem ściernym przetrzeć styki. Problem zniknie.
    Gdzie sa Ci fachowcy co takie bzdury wypisuja?Moze maja jeszcze cos do powiedzenia?No coments!!!!
  • #15 3488337
    Robert.1
    Poziom 12  
    Schemat do WS 504B posiadam. Czyli nadaje się on również do WS 704:)
    W sobotę zajrzę do wzmacniacza,teraz nie mam czasu - sesja.
    Tylko od razu dodam że elektronik ze mnie prawie żaden ale sam chce spróbować naprawić ten wzmacniacz, oczywiście jeśli będę w stanie.Szkoda oddawać mi go do serwisu bo napewno sporo za to skasują.W sumie raz pytałem w pewnym serwisie podając co się dzieje to gość mi powiedział że napewno są to potencjometry od volume i barwa i chciał mi wcisnąc potencjometry ALPS'a, a sam od volume alpsa kosztuje ok 50zł, a z tego co się orientuję to w tym wzmacniaczu jest na volume alps, ale moge się mylić.Po tej przygodzie w serwisie stwierdziłem że mnie skasują za coś co jest dobre a być może nie zrobią tego co jest uszkodzone i dlatego chce spróbowac sam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz Diora WS 704 ma problem z lewym kanałem, który gra bardzo cicho i zniekształca dźwięk, a czasami całkowicie przestaje działać. Po włączeniu przycisku "defeat" kanał działa prawidłowo, co wskazuje na problem w układzie regulacji barwy dźwięku, a nie w przekaźnikach, które są omijane w trybie defeat. Zalecane jest sprawdzenie i usunięcie zimnych lutów na płytce regulacji barwy (potencjometry bass, treble) oraz na ścieżce sygnałowej od złącza CN201 do układu elektronicznego przełącznika defeat (IC104 LC7821). Kluczowym elementem jest układ scalony NE4558N (IC201) odpowiedzialny za poprawną pracę regulacji barwy tonu, który może wymagać wymiany. Przekaźniki protectu są hermetyczne i ich rozbieranie nie jest zalecane. Schemat do modelu WS 504B jest podobny i może być użyty do diagnozy WS 704. Problem nie leży w potencjometrach, które zostały już oczyszczone, ani w końcówce mocy. Podłączenie słuchawek potwierdza, że problem występuje również tam, co wyklucza przekaźniki. Wskazane jest dokładne sprawdzenie lutów i ewentualna wymiana układów NE4558N i w dalszej kolejności LC7821.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA