korab1 napisał: kiedyś trzeba się wszyskiego nauczyć a praktyka jest najlepsza..
... święta racja

i rozumne podejście do tematu... w takim razie to co ja mógłbym ci podpowiedzieć na początek to, to abyś zapoznał się jednak z jakąś rodziną procków - do takich celów najlepiej chyba będzie wziąć sobie AVR czyli np ATmega8 albo ATtiny2313 - bardzo łatwo i szybko można je programować, przenosić kod, podłączać bezpośrednio pod nie diody LED co jest najlepszym zwykle początkiem aby je poznać i nimi sterować

...
proponuję ci zapoznanie się ze stronką:
http://www.patron.net.pl/artykuly/AVR_tutorial.htm
tam zobaczysz jak łatwo i szybko można zabrać się za naukę, poznawanie i budowanie prostych układów na takich prockach. Polecam jednak zaopatrzyć się w prosty programatorek do tych zabaw STK200 (koszt kilkanaście zł na allegro lub stronce www.viaken.pl) - aby nie uszkodzić szybko portu LPT lub swoich procków
- proponuję ci poczytać gdzieś sobie coś na temat języków programowania i wybrać sobie coś co najbardziej będzie ci odpowiadało. Najłatwiej i najszybciej jest zacząć z językiem bascom - jednak nie daje ci to zwykle pełnego obrazu i możliwości wykorzystania procków. Inne języki to C lub asembler. Ten ostatni to praktycznie bezpośredni język procesora - bywa trudniejszy w opanowaniu, jednak bardzo przydatny również na początku. Języka C trudno się uczyć na takich prockach - lepiej poznać go najpierw pisząc programy na PCta - ale jest to bardzo wydajny i fajny język, dzięki któremu można robić większe projekty później...
tak więc - widzisz, że czeka cię troszkę nauki - zwróciłem uwagę na główne aspekty. Nauka ta jest może żmudna ale hmm jeśli ktoś się tym pasjonuje to za to jaka przyjemna

mniaaam ... dla mnie to hobby-narkotyk
.... jeśli nie będziesz mógł za dużo znaleźć rzeczy na interesujące cię tematy w necie lub będą to tylko skrawki informacji nie zebrane w całość to polecam zakup książek - one traktują całościowo i dogłębnie dany temat, np pozycja wydawnictwa BTC "Mikrokontrolery AVR ATmega w praktyce" - znajdziesz tam dokładny opis procka, jego modułów i podstawowych możliwości, poza tym dobrze opisany język a co najważniejsze wiele ciekawych przykładów napisanych w tymże języku. Jeśli uznasz, że to jednak dla ciebie za ciężkie to dokupisz sobie książkę "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku Bascom", która w równie łatwy i przystępny sposób wprowadzi w ten świat
gdy zachłyśniesz się już chociaż początkami tej wiedzy, i będziesz domyślał się już jak działają te mikrokontrolery (a nie jest to trudne, zapewniam!) to opracowanie takiego sterownika będzie dla ciebie jak przysłowiowa bułka z masłem
pozdrawiam i powodzenia