logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować sterownik do rolet zdalnie sterowany pilotem?

korab1 06 Sty 2007 14:09 3086 4
REKLAMA
  • #1 3412664
    korab1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Jeśli jest juz taki temat, to ja go nie znalazlem, przynajmniej nie dokladnie taki jak ja potrzebuje.

Chciałem zbudować jakiś sterownik do rolet, ktory bedzie je opuszczal i podnosil, ale z pilota, bez zadnych przyciskow, czy czujnikow. potrzebuje tylko sterowanie z pilota. Jako że jestem początkującym elektronikiem, zwracam się z prośbą do bardziej zaawansowanych Elektronikow o pomoc. Jak to zbudować itp. Nie posiadam zadnego schematu ani nic, zaczynam całkiem od zera. posiadam dwie rolety, i je chciałbym sterować, czyli na pilocie beda cztery przyciski, dwa w gore i dwa w dol.

Prosze o jakas pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3412858
    korab1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Sęk w tym że się wogóle nie znam, nawet nie wiem jak co wygląda jeśli chodzi o mikrokontrolery, wiem tylko jak wygląda kość biosu stara, to bodajrze jest EEPROM. :P ale nie o to chodzi, kiedyś trzeba się wszyskiego nauczyć a praktyka jest najlepsza..
  • REKLAMA
  • #5 3412944
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    korab1 napisał:
    kiedyś trzeba się wszyskiego nauczyć a praktyka jest najlepsza..

... święta racja ;) i rozumne podejście do tematu... w takim razie to co ja mógłbym ci podpowiedzieć na początek to, to abyś zapoznał się jednak z jakąś rodziną procków - do takich celów najlepiej chyba będzie wziąć sobie AVR czyli np ATmega8 albo ATtiny2313 - bardzo łatwo i szybko można je programować, przenosić kod, podłączać bezpośrednio pod nie diody LED co jest najlepszym zwykle początkiem aby je poznać i nimi sterować ;)...

proponuję ci zapoznanie się ze stronką:

http://www.patron.net.pl/artykuly/AVR_tutorial.htm

tam zobaczysz jak łatwo i szybko można zabrać się za naukę, poznawanie i budowanie prostych układów na takich prockach. Polecam jednak zaopatrzyć się w prosty programatorek do tych zabaw STK200 (koszt kilkanaście zł na allegro lub stronce www.viaken.pl) - aby nie uszkodzić szybko portu LPT lub swoich procków

- proponuję ci poczytać gdzieś sobie coś na temat języków programowania i wybrać sobie coś co najbardziej będzie ci odpowiadało. Najłatwiej i najszybciej jest zacząć z językiem bascom - jednak nie daje ci to zwykle pełnego obrazu i możliwości wykorzystania procków. Inne języki to C lub asembler. Ten ostatni to praktycznie bezpośredni język procesora - bywa trudniejszy w opanowaniu, jednak bardzo przydatny również na początku. Języka C trudno się uczyć na takich prockach - lepiej poznać go najpierw pisząc programy na PCta - ale jest to bardzo wydajny i fajny język, dzięki któremu można robić większe projekty później...

tak więc - widzisz, że czeka cię troszkę nauki - zwróciłem uwagę na główne aspekty. Nauka ta jest może żmudna ale hmm jeśli ktoś się tym pasjonuje to za to jaka przyjemna ;) mniaaam ... dla mnie to hobby-narkotyk ;)

.... jeśli nie będziesz mógł za dużo znaleźć rzeczy na interesujące cię tematy w necie lub będą to tylko skrawki informacji nie zebrane w całość to polecam zakup książek - one traktują całościowo i dogłębnie dany temat, np pozycja wydawnictwa BTC "Mikrokontrolery AVR ATmega w praktyce" - znajdziesz tam dokładny opis procka, jego modułów i podstawowych możliwości, poza tym dobrze opisany język a co najważniejsze wiele ciekawych przykładów napisanych w tymże języku. Jeśli uznasz, że to jednak dla ciebie za ciężkie to dokupisz sobie książkę "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku Bascom", która w równie łatwy i przystępny sposób wprowadzi w ten świat ;)

gdy zachłyśniesz się już chociaż początkami tej wiedzy, i będziesz domyślał się już jak działają te mikrokontrolery (a nie jest to trudne, zapewniam!) to opracowanie takiego sterownika będzie dla ciebie jak przysłowiowa bułka z masłem ;)

pozdrawiam i powodzenia
REKLAMA