logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Częste resety i zawieszanie się systemu na MSI K8N Neo4, Win XP SP2

lusaczek 10 Sty 2007 20:32 1787 5
REKLAMA
  • #1 3430890
    lusaczek
    Poziom 11  
    okey! problem jest banalny i często gości na stronach tego forum... możliwe że dubluje ale każdy problem ma własne specyficzne objawy :) ...otóż mam problem z częstymui zawiasami, resetami, blue scren, wawalaniem sie aplikacji (często explorer, iexplorer) pisząc tego posta musiałem 3 razy zaczynać bo się netscape wywalal...

zacznijmy może od konfiguracji:
    MSI K8N Neo4 Series (MS-7125)
    AMD Athlon 64, 2000 MHz (10 x 200) 3200+
    2x512 MB PC3200 DDR SDRAM (goodram)
    ATI Radeon X700 LE (sapphire)
    ST380011A (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)
    WDC WD2000JS-00MHB1 (186 GB, IDE)
    LITE-ON DVDRW SOHW-1673S
    TAGAN 430W!!!!!!!!!!1
    win XP sp2 (bez zadnego update)

...pamiątki już memtestem pojechałem i nie wykrył żadnych problemów, jeżeli chodzi o temperatury i napięcia to w załączam cały raport z EVERESTU (wiem ze na dysku jest troche przy duza temperatura ale juz dalem wentylatorek ...i nic) co by mieć jakiś światobogląd na sytuacje to zacytuje 3 ostatnie DUMPy z windy:

Cytat:

(...)
    Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 2
    *** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe
    *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe
    Loading Kernel Symbols
    ......................................................................................................................................
    Loading User Symbols
    Loading unloaded module list
    ............
    Unable to load image win32k.sys, Win32 error 2
    *** WARNING: Unable to verify timestamp for win32k.sys
    *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for win32k.sys
    *******************************************************************************
    * *
    * Bugcheck Analysis *
    * *

Use !analyze -v to get detailed debugging information.

BugCheck 1000008E, {c0000005, bf821b09, a7e7fb9c, 0}

***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.

*** WARNING: Unable to verify timestamp for mssmbios.sys
    *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for mssmbios.sys
    Probably caused by : win32k.sys ( win32k+21b09 )

Followup: MachineOwner
    ---------

Cytat:

(...)
    *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe
    Loading Kernel Symbols
    .......................................................................................................................................
    Loading User Symbols
    ..........
    Unable to load image ati3duag.dll, Win32 error 2
    *** WARNING: Unable to verify timestamp for ati3duag.dll
    *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ati3duag.dll
    * *
    * Bugcheck Analysis *
    * *

BugCheck 10000050, {a6f5c0b1, 1, e58b23b9, 0}

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for mssmbios.sys
    Probably caused by : ati3duag.dll ( ati3duag+ccc58 )

---------

Cytat:

(...)
    Loading Kernel Symbols
    .......................................................................................................................................
    Loading User Symbols
    ...........
    Unable to load image ati2dvag.dll, Win32 error 2
    *** WARNING: Unable to verify timestamp for ati2dvag.dll
    *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ati2dvag.dll
    * *
    * Bugcheck Analysis *
    * *

BugCheck 1000008E, {c0000005, bfa02faf, a69a45c8, 0}

*** WARNING: Unable to verify timestamp for win32k.sys
    *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for win32k.sys
    Probably caused by : ati2dvag.dll ( ati2dvag+2ffaf )

---------

...no i teraz drogą dedukcji :) stwierdzamy że coś jest nie tak z grafiką ...sytuacja wygląda tak: probowałem i nowy i starych i OMEGI i nic.... objawy tylko inne ale jak był upierdliwy tak jest... przystałem jednak na najnowszych oryginalnych starach ati... no ale jeśli nie wywale prosesu ati2evxx.exe od razu po uruchomieniu kompa to zaczyna mi ekram mrygać jak szalony a tym czasem proces SYSTEM zaczyna obciązać procesor wcześniej przy starszych sterach to nawet 100% procka (tylko z tym ze ekran nie mrygał) przez 2 miuty i przeważnie reset... pozbywając się sterów do grafy pozbywam się kłopotów ale jak wiadomo bez tego nie da sie normalnie pracowac a o graniu nie wspomne :)

no i teraz skąd mam wiedziec bez dodakowych kosztów czy grafe mam wyrzucic na smieci czy moze to tylko konflikt z plyta glowna nadmienie iz nie mam nigdzie sprawdzic czy to grafy na innej plycie czy tez inna grafe na mojej plycie...
    moze mial juz ktos takie historie? ..i najwazniejsze co dalej? ..moze jakis jeszcze tescik?!
    Załączniki:
    • file_C_Documents and Settings_Luz@K_Ustawienia lokalne_Temp.pdf (317.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3431210
    Maniekpl29
    Poziom 12  
    Miałem podobny problem przy płycie kt4v i grafice ati.
    przy kupnie usuneli problem, wystarczył nowszy bios płyty głównej i po problemie. Po roku musiałem wymienić płytę jeszcze na gwarancji, dostałem identyczną, i ten sam problem i rozwiązanie to samo.
    Mam nadzieję że pomogłem.
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #3 3431259
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3431333
    lusaczek
    Poziom 11  
    Maniekpl29 napisał:
    Miałem podobny problem przy płycie kt4v i grafice ati.
    przy kupnie usuneli problem, wystarczył nowszy bios płyty głównej i po problemie. Po roku musiałem wymienić płytę jeszcze na gwarancji, dostałem identyczną, i ten sam problem i rozwiązanie to samo.
    Mam nadzieję że pomogłem.
    Pozdrowienia.

...no to spróbujemy :)

Cytat:

"Po uruchomieniu komputera to zaczyna mi ekram mrygać jak szalony"
    Za duze rozdzielczosci monitor nie wyraba!!!

hmmm to nie rozdzielczość mam LCD (nawet drivery mam zainstalowane, wiec sam system mi nie pozwoli ustawic wiekszej rozdz. niz to mozliwe) i akurat dla niego jest to rozdzielczosc optymalna (1280x1024) pozatym tak jak napisalem jesli wywale proces ati2evxx.exe nie mryga!!!

No to jestem po update biosu.... :/ rezultat marny.... blue screen z błedem PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA (...) 0x00000050 (0xEFD2F05E, 0x00000008, 0xEFD2F05E, 0x00000000)

dlugo sie laduje winda.... nfs wywala... jakis resecik... ale chociaz nie ma problemu z procesem ati2evxx.exe

jakies sugestie?
    ---------------------------------------------------------------
    11 Sty 2007 19:15
    Help! ...po odpoczynku nic sie nie zmienilo... teraz mryga przez 30s i wywala explorera... i jak napisalem wyzej windows sie dluzej laduje....

Jak przerestowac plyte glowna i grafike (bez wyjmowania tych podzespolow) zeby miec klarowna sytuacje?
    Pisanie postu pod postem !
    Należy używać przycisku < ZMIEŃ >.
    Scaliłem dwa posty.
    TONI_2003
  • REKLAMA
  • #5 3434658
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    lusaczek napisał:
    jak przerestowac plyte glowna i grafike

A co to znaczy przerestować ? Może nam kolega wyjaśni.
REKLAMA