logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD CAVIAR WD2500KS 250GB SATA-II na płycie ECS K7VTA3 - zawiesza się

Georgas 12 Sty 2007 21:33 3899 22
REKLAMA
  • #1 3439079
    Georgas
    Poziom 11  
    hi all,
    zakupiłem dysk WD CAVIAR WD2500KS 250GB SATA-II 16MB oraz adapter żeby móc zamontować go na płycie głównej ECS K7VTA3
    (ver.3.1a) no i zaczęły się schody, podłączyłem dysk, załącza mi się do momentu testowania dysków oraz napędów i nic się dalej nie dzieje
    W czym może być problem ?? bios dysk widzi, jego pojemność też, może trzeba zworki użyć ??

prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3439102
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Rozumiem że instalujesz system ? W pierwszej fazie instalki wciskasz F6 (komunikat na dole ekranu) i zapodajesz na dyskietce sterowniki SATA.
  • #3 3439134
    Georgas
    Poziom 11  
    tronic1 napisał:
    Rozumiem że instalujesz system ? W pierwszej fazie instalki wciskasz F6 (komunikat na dole ekranu) i zapodajesz na dyskietce sterowniki SATA.

nie da się zainstalować ponieważ do momentu kiedy testuje dyski i napędy działa potem nic sie nie dzieje, probuje bootować z cdromu i nic sie nie dzieje
  • REKLAMA
  • #4 3439170
    tronic1
    Spec od komputerów
    Napisz dokładniej,zatrzymuje się w czasie wykrywania napędów czy przy próbie instalacji systemu ? W biosie jak ustawione bootowanie ?
  • #5 3439320
    Georgas
    Poziom 11  
    tronic1 napisał:
    Napisz dokładniej,zatrzymuje się w czasie wykrywania napędów czy przy próbie instalacji systemu ? W biosie jak ustawione bootowanie ?

sprawa wygląda następująco
    primary cdrom secendary hdd0
    gdy przetestuje dyski i napędy wyskakuje :
    Primary IDE channel no 80 condactor cable installed
  • #6 3439360
    pwjot
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Jaki adapter? Sata I czy Sata II. Jeśli kontroler Sata I, to dysk trzeba przestawić w tryb Sata I. Poczytaj instrukcję kontrolera; czy ma on swój BIOS?
  • #8 3439456
    tronic1
    Spec od komputerów
    Załóż na dysk zworkę ograniczającą transfer do 150MB/s,opis powinneś mieć na dysku na naklejce lub znajdziesz na stronie producenta dysku.CD przełącz na Secondary IDE channel.Ile masz dysków?
  • REKLAMA
  • #9 3439464
    Georgas
    Poziom 11  
    posiadam 2 dyski
    1. 40 gb na ata
    2. 250 gb na sata

zaraz sprawdze czy działa :)
  • #10 3439517
    pwjot
    Poziom 18  
    Dysk nie ma możliwości przestawiania trybu - SATA tego nie przewiduje, więc taką możliwość powinien mieć adapter - sprawdż, czy na nim nie ma jakiej zworki, jeśli jest ustaw ją ma Master, a faktycznie resztę musisz przełożyć na secondary, najleoiej napęd optyczny na Master, dysk 20 GB (pewnie będzie rzadziej używany) na Slave.
  • #11 3439574
    Georgas
    Poziom 11  
    ustawiłem na max transfer 150 Mb/s niestety nic to nie dało dalej wyskakuje ten komunikat, adapter nie ma żadnych zworek :(, odpalam tylko dysk 250 gb narazie żeby zadziałał i wykrywa go jako primary master ale niestety wyskakuje ten komunikat
  • #12 3439618
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ustaw na Primary dysk sata,na Secondary Master stary dysk i na Secondary Slave CD.Bootowanie ustaw na CD i tak uruchom.Na dysku Sata zostaw zworkę ograniczającą transfer.Możesz też sprawdzić jak zadziała autodetekcja dysków w biosie.
  • #14 3439633
    Georgas
    Poziom 11  
    tronic1 napisał:
    Ustaw na Primary dysk sata,na Secondary Master stary dysk i na Secondary Slave CD.Bootowanie ustaw na CD i tak uruchom.Na dysku Sata zostaw zworkę ograniczającą transfer.Możesz też sprawdzić jak zadziała autodetekcja dysków w biosie.

nie ma możliwości bootowania z cd bo po wyskoczeniu komunikatu nic się nie dzieje , autodetekcja w biosie działa wszystko ładnie widzi

https://obrazki.elektroda.pl/14_1168640255.gif
    ustawiłem ostatni wariant i nic

już nie wiem, może żle podpinam adapter
    kabel sata do dysku i do adaptera, kabelek zasilania do adaptera i do zasilacza i do tego zasilanie dysku twardego
  • #15 3439686
    pwjot
    Poziom 18  
    jankolo napisał:
    pwjot napisał:
    Dysk nie ma możliwości przestawiania trybu - SATA tego nie przewiduje

Czy kolega kiedyś widział dokumentację tego dysku?
    https://obrazki.elektroda.pl/14_1168640255.gif

Miałem na myśli przestawianie trybu Master-Slave. Tam jest tylko ograniczenie emisji zakłoceń, aktywacja zarządzania energią (chyba lepiej tego nie włączać, jeśli oszczędzanie będzie polegać na zatrzymywaniu dysku) i wyłączenie SATA II - zachowanie SATA I

W tym wypadku nalezy ustawić OPT1, ale to już zrobione.

Podłączenia dobre, inaczej się nie da. Komunikat o 80 żyłach znacza, że płyta ograniczy tryb ATA DO UDMA33.
    A nie ma jakiegoś komunikatu typu "F2 to continue"? Jeśli dałoby się wejć w BIOS, to można zlikwidować sprawdzanie, czy jest 80 żył.
  • REKLAMA
  • #16 3439715
    Georgas
    Poziom 11  
    nie ma żadnego komunikatu. do biosu da się wejsc
    tylko gdzie znajde wyłączenie sprawdzania
  • #17 3439812
    tronic1
    Spec od komputerów
    Komunikat biosu o braku kabla "80" nie skutkuje zatrzymaniem bootowania,jest tylko komunikatem.Jak możesz wejść do biosa to sprawdzanie wyłączysz włączając autodetekcję dysków IDE HDD AUTO DETECTION.
  • #18 3440010
    badgerman
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    może nie za wiele pomogę - ale jak chcesz mieć SATA w tej płycie to nie będzie łatwiej i lepiej kupić kontroler SATA ?
  • #19 3441393
    Georgas
    Poziom 11  
    przetestowałem dysk wraz z adapterem na innym kompie na płycie głównej Asus'a A7N8X-X i wszystko działa wiec najprawdopodobniej moja p głowna tego nie obsłuży co wy o tym sądzicie??
  • #20 3445288
    pwjot
    Poziom 18  
    Sprawdź wersję mostka południowego; powinien być 8233A. Jeśli jest 8233, to nie obsłuży dysków większych od 137GB (teoretycznie, bo założyłem kiedyś instalatorem XP partycję 40GB, a po instalacji WinXP SP2 menedżer dysków "zobaczył" resztę dysku 160Gb i jest ona wykorzystywana). No, ale taki adapter coś na pewno miesza - być może "dogaduje" się z chipsetem NVidii w A7N6X, a nie lubi chipsetów VIA.
  • #21 3445925
    Georgas
    Poziom 11  
    sprawa się ma następująco
    odpalam kompa następuje sprawdzanie hdd i napędów wszystko znajduje i na około minute staje potem pisze że nie widzi hdd i klikam F2 próbuje fdiskiem i nie widzi hdd, płyta win xp też nie widzi a bios widzi, i tak jak wcześniej pisałem na innym kompie na płycie Asus'a A7N8X-X wszystko działa ładnie

pwjot mostek południowy ma wersje 8233A

i teraz mam ważne pytanie czy jak zakupie kontroler pod PCI to zadziała ??
    nie chce wydawać pieniążków na kontroler jeśli nie będe pewny czy zadziałą bo jeśli nie to będe musiał wymienić mainboard'a
  • #22 3462430
    Georgas
    Poziom 11  
    widam ponownie :)
    sprawa się ma następująco:
    zakupiłem kontroler pod pci, bios dysku nie wykrywa ale kontroler posiada swój bios który go wykrywa, jak odpaliłem xpka musiałem zainstalować sterowniki RAID, to zainstalowałem z płytki, dysk się pojawił
    ale co gdy chce zainstalować system na ten dysk?? wczęśniej pisaliście żeby wcisnąć F6 gdy wciskam nic nie działa, nie prosi o nie, skąd wziąść sterowniki na dyskietce?? ewentualnie które sterowniki z cdka wgrać na dyskietke, a może da się je wgrać z cd jakoś podczas instalacji xpka??
  • #23 3462795
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6547
    Nie da się z CD, musisz zgrać na dyskietkę właściwy plik inf i sys. Z kontrolerem powinieneś dostać instrukcję (ew. na CD) w której powinno być opisane przygotoanie dyskietki do instalacji Win 2000/XP.

W momencie naciskania F6 (naciskasz, kiedy u dołu ekranu pojawi się stosowny komunikat) nic się nie dzieje, dopiero po jakimś czasie wyjdzie okno wyboru dodatkowego sterownika.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy instalacji dysku WD CAVIAR WD2500KS 250GB SATA-II na płycie głównej ECS K7VTA3 (ver. 3.1a) za pomocą adaptera IDE-to-SATA I. Dysk jest wykrywany w BIOS, ale podczas testowania dysków i napędów system zawiesza się, pojawia się komunikat o braku kabla 80-żyłowego na Primary IDE channel, a bootowanie z CD nie jest możliwe. Adapter nie posiada zworek, a dysk nie ma możliwości zmiany trybu SATA. Zalecane jest założenie zworki ograniczającej transfer do 150 MB/s na dysku, ustawienie dysku SATA jako Primary Master, starego dysku ATA na Secondary Master, a napędu CD na Secondary Slave oraz włączenie autodetekcji dysków w BIOS. Problem może wynikać z niekompatybilności chipsetu płyty ECS (VIA KT266) z adapterem SATA lub ograniczeń mostka południowego (8233A). Testy na innej płycie Asus A7N8X-X potwierdziły poprawne działanie dysku i adaptera. Proponowano zakup kontrolera SATA PCI, który po instalacji sterowników RAID w systemie Windows XP umożliwił wykrycie dysku. Instalacja systemu wymaga użycia sterowników SATA z dyskietki podczas pierwszej fazy instalacji (klawisz F6), co wymaga przygotowania dyskietki ze sterownikami dostarczonymi z kontrolerem. Wyłączenie komunikatu o braku kabla 80-żyłowego w BIOS jest możliwe przez włączenie autodetekcji dysków IDE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA