Witam również chciałbym dowiedzieć sie czy czy ta zwrotnica jest godny uwagi. Mam wzmacniacz Kenwooda KAC-622 (zmostkowane dwa kanały i podłączony głośnik niskotonowy z pasywną zwrotnicą ) wzmacniacz niestety nie jest wyposażony w żadne filtry a moja zwrotnica to według mnie za mało.
A więc co myślicie o tej aktywnej zwrotnicy ?
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
Dyskusja dotyczy zastosowania aktywnej zwrotnicy SinusLive SUB 50 do subwoofera o mocy 200W oraz wpływu takiego filtra na jakość basu. Użytkownik posiada wzmacniacz 2x100W bez wbudowanego filtra dolnoprzepustowego i chce, aby subwoofer odtwarzał czysty bas bez wyższych tonów. W odpowiedziach podkreślono, że bas zależy przede wszystkim od głośnika i obudowy (BR), a nie samego filtra. Jeśli wzmacniacz nie ma filtra dolnoprzepustowego, zastosowanie aktywnej zwrotnicy może być uzasadnione. Sugerowano również możliwość zakupu zewnętrznego filtra dolnoprzepustowego na kabel RCA. Jeden z uczestników dyskusji wspomniał o wzmacniaczu Kenwood KAC-622, który nie posiada filtrów i stosuje pasywną zwrotnicę, co może być niewystarczające. Ogólnie zwrotnica SinusLive SUB 50 jest rozważana jako potencjalne rozwiązanie do poprawy jakości basu w systemie bez filtrów w wzmacniaczu. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.