logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę użyć aktywnej zwrotnicy dolnoprzepustowej z pasywnym subwooferem?

BoA_2005 21 Cze 2006 13:18 7093 13
REKLAMA
  • #1 2749818
    BoA_2005
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Mam pytanie odnośnie zwrotnic dolnoprzepustowych. Otóż chce kupić zwrotnice aktywną ale podobno zwrotnice aktywne potrzebują własnego zasilania (czy cos w tym stylu). Mój subwoofer jest pasywny i stawiam pytanie czy moge zastosować do niego właśnie taką zwrotnice?
  • REKLAMA
  • #2 2749841
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Nie nadaje się.
    Możesz zastosować jako element dekoracjny.
    Na forum jest kopalnia wiedzy na ten temat, łącznie ze schematami, wstarczy odrobina chęci i wszystko jasne.
  • REKLAMA
  • #4 2749959
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    zastanawia mnie jedna żecz, skoro masz sub to po co ci dodatkowa zwrotnica?
    No chyba że jest to sam głośnik z obudową :D
    Jeśli tak, to podaj jak chciałbyś to ciąć :D pasywną zwrotnicą :D :D
  • REKLAMA
  • #6 2750141
    przemo-lukas
    no właśnie, moim zdaniem, sub ciągnący aż do 150Hz to kiszka, więc lepiej zrobić wzmacniacz z zasilaczem i filtrem aktywnym.
    Jeśli brak gotówki a głośnik gra niemiłosiernie nie cięty(a napewno tak gra) to kup jakąś tanią zwrotkę z allegro.
  • #8 2750451
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    do suba tylko i wylacznie filtr aktywny z autonomicznym wzmacniaczem. odcinanie przy 150hz nie da dobrego efektu, raczej marny.
  • #9 2750715
    przemo-lukas
    Caleb_ napisał:
    do suba tylko i wylacznie filtr aktywny z autonomicznym wzmacniaczem. odcinanie przy 150hz nie da dobrego efektu, raczej marny.

Caleb, zmuszony jestem zacytować sam siebie:

przemo-lukas_ napisał:
    sub ciągnący aż do 150Hz to kiszka

to co doradziłem, tyczy się iwyłącznie sytuacji kiedy cierpisz na brak pieniędzy, a głośnika puszczonego w samopas nie da się już dłużej słuchać.
  • REKLAMA
  • #11 2752998
    Kry_H
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    To za cewkę do niego zapłacisz 200zł :D
  • #13 2754349
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    U złodziei z allegro to na pewno Ci nie dadza takiej cewki co zetnie nisko. Powiedzmy profesjonalna zwrotnica 200Watowa na subbas poniżej 100Hz jest wielkości szafy. Zwrotnica z Jambo posiadająca Cięcie 220hz do zastosowania głośnika z boku obudowy tez jest wielka i droga.

22mH (22 000uH) - dwie po 10mH obrócone względem siebie o 90stopni w osiach) lub 15+5mH na rdzeniu i kondensator 114uF = 100uF+10uF+4,7 uF równolegle. Oczywiście 100uF bipolarny za około 10 złotych (tańszych nie ma co kupować), do tego jakiś 10uF na 300V i 4,7 uF jakiś KP lub MKP za 20-40złotych. Może to będzie grać.

Za najtansze cewki rdzeniowe nie grające zbyt dobrze dasz jakieś 65 złotych + koszt przesyłki, za kondensatory ze 20 złotych razem z kosztami przesyłki to bedzie drogo!

po za tym jak już tniesz doły pasywnie to reszcie głosnikow trzeba uciąć ten dół.
    Czyli troszkę mniejsza zwrotka na resztę głośników, bo pasma nie mogą sie pokrywać.

Za te cene kupisz jakiegoś techniksa z upalonym jednym kanałem, na wejście dasz mu filtr aktywny za 5 złotych i bedzie to grało. Zapewniam Cie że lepiej niż pasywny. Poniżej 100Hz cuda się dzieją we zwrotnicach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zastosowania aktywnej zwrotnicy dolnoprzepustowej z pasywnym subwooferem. Aktywne zwrotnice wymagają zasilania i zwykle współpracują z własnym wzmacniaczem, co jest konieczne do efektywnego cięcia sygnału przy niskich częstotliwościach, np. 150 Hz. Pasywny subwoofer, zwłaszcza samoróbka, może być filtrowany pasywną zwrotnicą, jednak efektywność takiego rozwiązania jest ograniczona, a dobre cięcie niskich częstotliwości wymaga dużych i kosztownych cewek oraz kondensatorów. W praktyce lepszym rozwiązaniem jest aktywny filtr z autonomicznym wzmacniaczem, który zapewnia lepszą kontrolę i jakość dźwięku. Przy ograniczonym budżecie można zastosować tanią zwrotnicę pasywną, ale należy liczyć się z kompromisami w jakości. W dyskusji pojawiły się także wskazówki dotyczące konstrukcji pasywnych filtrów dolnoprzepustowych, w tym wartości cewek (np. 22 mH) i kondensatorów (np. 114 µF), oraz uwagi o wielkości i kosztach profesjonalnych zwrotnic subbasowych. Na końcu podano linki do projektów aktywnych filtrów subwoofera jako alternatywne rozwiązania.
REKLAMA