logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączyć Touchpada od jakiegoś laptopa port PS2 do PC ?

Doody 13 Sty 2007 15:40 8066 8
REKLAMA
  • #1 3441476
    Doody
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.

Ostatnio naszedł mnie dość dziwny pomysł - mam zamiar spróbować podłączyć touchpada od jakiegoś laptopa poprzez port ps2 do kompa stacjonarnego.

Jak myślicie ma to szansę powodzenia, a może ktoś z was już taką próbę robił?

Jak tylko zakupię na Allegro jakiegoś taniego pada to poinformuję Was o ofektach :)
  • REKLAMA
  • #2 3441484
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Czytałem tu o takim projekcie. Wszystko zależy od toucha - jedne wystarczy podłączyć a do innych trzeba elektroniki
  • REKLAMA
  • #3 3441744
    xtedek
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    niektore touchpady maja elektronike wbudowana w plyte glowna
  • #4 3442241
    Doody
    Poziom 11  
    Właśnie kupiłem na Allegro touch od Compaq'a Presario z elektroniką - zobazymy czy uda mi się coś z tym zrobić jak do mnie dojdzie :)

O wynikach i ewentualnym schemacie podłączenia gdy się uda, napiszę na forum :)
  • #5 3457247
    Doody
    Poziom 11  
    A ma ktoś może schemat wyprowadzeń czterożyłowej taśmy do touchpada Synaptics TM1002SPU ?
    To by mi bardzo ułatwiło sprawę.
    Edit ...
    OK udało się :)

Poniżej zamieszczam schemat podłączenia Touchpad Sympatics TM1002SPU-134-3 do portu PS/2.

Połączyć ze sobą trzeba oczywiście piny o tych samych oznaczeniach. Piny o oznaczeniu N/C w PS/2 pozostawiamy niepodłączone.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 3477343
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    też mam schemacik na ten temat ale nie miałem okazji go sprawdzić

• REKLAMA
  • #8 3486967
    DariuszEE
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    A ma któryś z kolegów może jakiś sofcik
    Który by widział faktyczną rozdzielczość TouchPad-a

Tak by można było rysować lub się podpisać
  • #9 3491163
    Doody
    Poziom 11  
    Duch__ napisał:
    też mam schemacik na ten temat ale nie miałem okazji go sprawdzić

Ten schemacik widziałem już gdzieś tu na elektrodzie ale nie ma podane do jakiego to modelu touch'a

Dodano po 4 [minuty]:

ble_ble napisał:
    Schemat wyprowadzeń na taśmie Touchpada firmy Synaptics wraz ze schematem podłączenia do PS/2 znajduje się na 27 stronie w poniższej dokumentacji. Pozdrawiam

Tak, tak tą instrukcję też miałem i na tym schemacie się wzorowałem robiąc pomiary mojego modelu :)

Dodano po 2 [minuty]:

DariuszEE napisał:
    A ma któryś z kolegów może jakiś sofcik
    Który by widział faktyczną rozdzielczość TouchPad-a

Tak by można było rysować lub się podpisać

DariuszEE.

Pod tym linkiem możesz ściągnąć trochę softu - między innymi do rysowania za pomocą touch'a: http://www.synaptics.com/support/utili.cfm

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy próby podłączenia touchpada z laptopa do komputera stacjonarnego przez port PS/2. Powodzenie takiego projektu zależy od modelu touchpada – niektóre mają wbudowaną elektronikę, inne wymagają dodatkowych układów. Przykładem jest touchpad z laptopa Compaq Presario, który posiada własną elektronikę. Użytkownicy udostępnili schematy podłączenia czterożyłowej taśmy touchpada Synaptics TM1002SPU do portu PS/2, wskazując na konieczność łączenia pinów o tych samych oznaczeniach, a piny N/C pozostawiając niepodłączone. Wskazano również dokumentację Synaptics (ACF126.pdf) zawierającą szczegółowe wyprowadzenia i schematy. Poruszono także temat oprogramowania umożliwiającego wykorzystanie touchpada do rysowania i podpisywania, dostępnego na stronie wsparcia Synaptics.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA