logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nadawanie sygnału cyfrowego za pomocą diody IR z maksymalną możliwą mocą

ghost1313 08 Cze 2021 09:17 717 7
REKLAMA
  • #1 19470332
    ghost1313
    Poziom 3  
    Witam,

chciałbym zbudować nadajnik IR, który będzie nadawał sygnał z maksymalną możliwą mocą tak, aby uzyskać jak największy zasięg. Ze spraw elektronicznych jestem raczej kiepski, niemniej zrobiłem mały research i wymyśliłem coś takiego:

Nadawanie sygnału cyfrowego za pomocą diody IR z maksymalną możliwą mocą

Moje pytania są następujące:
    1) Czy potrzebne są tu jeszcze jakieś inne elementy pasywne?
    2) Czy model tranzystora jest odpowiedni?
    3) Zastanawiam się też nad diodą, tutaj maksymalny prąd w piku to 200mA. Może istnieją diody potrafiące nadawać z większą mocą i da się je zasilać z akumulatora LiPo?
    4) Czy rezystor diody został dobrany odpowiednio? W dokumentacji spadek napięcia jest określony jako max. 1.6V dla 100mA, tutaj mamy 200mA. Czy to robi jakąś różnicę? Wydaje mi się, że spadek napięcia między drenem a źródłem jest pomijalny, więc nie uwzględniłem go w obliczeniach. Zatem mamy (5V - 1.6V) / 0.2A = 17.
    5) Czy dałoby się zrezygnować z powyższego rezystora i wprowadzić tranzystor w obszar liniowy?
  • REKLAMA
  • #2 19470433
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    1. Jak w dziedzinie czasu chcesz to kodować? Impulsowo być się lepiej przebijał przez szum - nawet przeciążajac diodę. W opcjach jakby-analogowych pewnych granic nie przeskoczysz.
    To dość ważne pytanie, różne sposoby kodowania mają różny stosunek sygnał / szum, czyli efektywnie zasięg

2. Kondensator w zasilaniu, zwłaszcza konieczny w moim pomyśle
  • REKLAMA
  • #3 19470459
    ghost1313
    Poziom 3  
    Kodowanie na pewno będzie cyfrowe, najprawdopodobniej Manchester.
  • #4 19470467
    JacekCz
    Poziom 42  
    ghost1313 napisał:
    Kodowanie na pewno będzie cyfrowe, najprawdopodobniej Manchester.

Jeśli rozumiem, to (na poziomie łącza) takie "prawie analogowe" (w sensie mojej wypowiedzi), w tym znaczeniu, ze wypełnienie 50% -> więc nie dasz przebitki mocy w impulsie *4

Dodano po 4 [minuty]:

Inaczej mówiąc ja trochę myślę o modulacji (nałożeniu jednego sygnału na drugi), wolniejszy strumień użytecznych bitów, niesiony przez jakąć impulsową modulację ....
  • #5 19470849
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    Ja bym nie szalał z mocą i prądem, bo to już mogą być okolice "absolute maximum ratings".
    ghost1313 napisał:
    Czy dałoby się zrezygnować z powyższego rezystora i wprowadzić tranzystor w obszar liniowy?

Tranzystor mosfet tak się zachowuje akurat w obszarze nasycenia, ale to szczegół, charakterystyki są niezbyt dobrze powtarzalne.
    Tym niemniej dobrze byłoby sterować diodą za pomocą źródła prądowego.
    Jak szybko chcesz przełączać tę diodę ?
  • REKLAMA
  • #6 19470966
    ghost1313
    Poziom 3  
    Zakładam częstotliwość na poziomie 36-40kHz. Generalnie chodzi tu o sygnały podobne do tych nadawanych przez wszelkiego rodzaju piloty do telewizorów.

Ponieważ sygnał będzie repliką tego nadawanego przez pilot raczej wątpię, żebym mógł tu coś kombinować z modulacją. Musi ona być taka sama, jak źródłowa.
  • REKLAMA
  • #7 19471403
    JacekCz
    Poziom 42  
    Piloty Manchesterem 50% nadają?
    Wydawało mi się, ze mocno tam szpileczki zapierniczają ... ale to mniemanie, nie wiedza.
  • #8 19471992
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować nadajnik IR o maksymalnej mocy, aby uzyskać jak największy zasięg. Zadaje pytania dotyczące dodatkowych elementów pasywnych, odpowiedniości tranzystora, możliwości użycia diod o wyższej mocy oraz doboru rezystora. W odpowiedziach poruszane są kwestie kodowania sygnału (cyfrowe, Manchester), konieczności zastosowania kondensatora w zasilaniu, a także zalecenia dotyczące nieprzekraczania maksymalnych parametrów diody i tranzystora. Użytkownicy sugerują również możliwość użycia większej liczby diod IR dla zwiększenia mocy sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA