logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C5 1,6HDI. Zapycha filtr cząstek stałych. Kalkulator.

lucik 18 Sty 2007 23:43 8050 6
REKLAMA
  • #1 3460003
    lucik
    Poziom 17  
    Ocena: 170
    Koledzy! Ręce już opadają! Citroen C5 II 1,6HDI DV6TED4 (9HZ) kalkulator Bosch EDC16C34. Auto po przejechaniu kilku tyś km zapycha filtr cząstek stałych. Spowodowane jest to prawdopodobnie tym, że ma w kalkulatorze wtrysku defekt stały "Sygnał czujnika pedału przyspieszenia. Mozliwość zacięcia" kod defektu P1645 a nie przeprowadzi regeneracji FAP jeżeli jest jakikolwiek defekt. Auto jest powypadkowe. Czujnik był podmieniany na nowy i nic. Sprawdzałem oscyloskopem jak się zachowuje w porównaniu z drugim takim autem - bez uwag. Sprawdzałem zasilania i sygnał z czujnika Stop- bez uwag. Podłączyłem nowy pedał przyspiezenia na krótkich przewodach aby wykluczyć zakłócenia i dalej nic. Wszystko wskazywało na uszkodzenie kalkulatora wiec zamieniłem go z drugim autem. Co prawda nie ma mozliwości odpalenia auta ale defekt w tym aucie z innym kalkulatorem też się pojawił a w drugim aucie kalkulator podejżewany że jest uszkodzony wykazał defekt przemijający. W tym momencie moja inwencja sie kończyła. Ma ktoś jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3460078
    lucik
    Poziom 17  
    Też tak myślałem ale przerwa w którymś z obwodów byłaby odnotowana w pamięci kalkulatora. Silnik chodzi ok, aż zapcha się FAP.
  • #4 3466660
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 420
    A czujnik różnicowy działa i są podłączone wężyki ??
  • REKLAMA
  • #5 3467500
    lucik
    Poziom 17  
    Działa jak należy. Pokazuje różnicę cisnień i kalkulator rejestruje defekt jak sie zapcha FAP.
  • REKLAMA
  • #6 3469837
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 420
    Nie napisałeś jakim urządzeniem diagnostycznym dysponujesz.W tym przypadku niezbędny jest PPS. Brakuje dużo istotnych parametrów regeneracji FAP.
  • #7 3471866
    lucik
    Poziom 17  
    Diagnoza poprzez Lexia III więc lepiej raczej nie można. Jeżeli chodzi o inne parametry to np. ilość podanego dodatku do paliwa to 40ml przez 40tyś km. Z tego wynika, że nie regeneruje fapa. Jedyny defekt to właśnie ten pedału przyspieszenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Citroen C5 II 1,6HDI DV6TED4 (9HZ) z kalkulatorem Bosch EDC16C34 ma problem z zapychaniem filtra cząstek stałych (FAP) po przejechaniu kilku tysięcy kilometrów. Przyczyną jest stały defekt w kalkulatorze dotyczący sygnału czujnika pedału przyspieszenia (kod P1645), który uniemożliwia regenerację FAP. Czujnik pedału przyspieszenia był wymieniany na nowy, sygnały i zasilania sprawdzono oscyloskopem bez nieprawidłowości. Wymiana kalkulatora na inny egzemplarz nie rozwiązała problemu, a defekt pojawia się również w drugim aucie z tym samym modelem kalkulatora. Czujnik różnicowy ciśnień działa prawidłowo, a wężyki są podłączone. Diagnostyka prowadzona jest za pomocą Lexia III, która wskazuje na brak regeneracji FAP i obecność defektu pedału przyspieszenia. Ilość dodatku do paliwa wynosi 40 ml na 40 tys. km, co potwierdza brak regeneracji filtra. Sugerowano sprawdzenie instalacji elektrycznej pod kątem przerw w obwodach, jednak brak zapisu takiego błędu w pamięci kalkulatora oraz prawidłowa praca silnika wskazują na inny problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA