Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TERMET MINITERM turbo GCO-DP-21-13 problem E3

coy_coyote 19 Jan 2007 16:46 11609 2
    coy_coyote
    Level 12  
    Witam wszystkich mam pewien problem z tym piecykiem. Otóż w momencie odkęcenia CW piecyk ładnie pracuje do pewnego momentu po czym gaśnie wyłącza palnik na wyświetlaczu pojawia się E3 po czym piecyk rusza dalej co objawia się chwilowym zimnym prysznicem. Piec ma ponad rok (czyli jest stosunkowo nowy) serwisant powiedział mi że tak musi być z tym że przez pierwszy rok problemów takich nie było
    Bardzo proszę o podpowiedź czego szukać bo jest to problem dość irytujący. W trybie zimowym też to się zdaża
    Pozdrawaim wszystkich
    jmk
    Level 28  
    Kodn 03 0znacza:W kotłach typu B
    W przewodzie kominowym wystapił brak podcisnienia lub wystapiła przerwa w obwodzie ogranicznika
    temperatury.
    Nastepuje - wyłaczenie kotła z blokada,
    - wyswietlany jest symbol „03”,
    - miga czerwona dioda D4.
    W kotłach typu C
    W przewodzie kominowym wystapił brak rónicy cisnien lub wystapiła przerwa w obwodzie czujnika
    rónicy cisnien (presostatu).
    Nastepuje - wyłaczenie kotła z blokada,
    - wyswietlany jest symbol „03”,
    - miga czerwona dioda D4.
    Zabezpieczenie to opisane jest w punkcie 2.3 niniejszej instrukcji- do której odsyłam - tam jest pozostała częśc info - po wpiasniu hasła "kody błędów i typu pieca" znajdziesz resztę info do Twojego piecyka.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    furman11
    Level 11  
    Kolega przedemna opisał Ci żywcem instrukcje obsługi i jeszcze nie od tego pieca. Bład 03 pojawia sie w nowych kotłach Termetu a E3 w starych. Oznacza to samo. Dla mnie to musisz odgiać trochę klapy powietrzne zasysające powietrze do kotła, badź rozebrac komin i go doszczelnić(chodzi o uszczelki na rurach). E3 oznacza w uproszczeniu brak ciągu kominowego. Jak zdejmiesz przednia obudowę to możesz zobaczyć czy w komorze saplania nie ma nalotów kondensatu jeśli nie odegnij klapy jeśli są doszczelnij komin) Nie wiem czy dasz sobie z tym rade, jeśli nie weź dobrego serwisanta Termetu (zadzwoń do fabryki niech polecą) a do pana który powiedział że tak ma byc nie dzwoń więcej!!!

Dodano po 1 [minuty]:

ach, jeszcze jedno, nie mogą Ci migać diody bo ich poprostu nie masz. Nie ten model kotła.