logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy czyszczenie lasera nagrywarki spirytusem jest bezpieczne?

Geralt 08 Wrz 2003 21:21 2192 8
REKLAMA
  • #1 320332
    Geralt
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Czy probowaliscie kiedys czyscic laser nagrywarki spirytusem, czy to jest bezpieczne???
  • REKLAMA
  • #2 320378
    marian-48
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Geralt napisał:
    Czy probowaliscie kiedys czyscic laser nagrywarki spirytusem, czy to jest bezpieczne???

Masz chyba na myśli soczewkę, bo do lasera droga jest daleka. Oczywiście, że tak ale najlepszym środkiem jest 'isopropanol' też spirytus
  • REKLAMA
  • #3 320443
    MisiekD
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Jeżeli uważacie, że czyszczenie soczewki spirytusem lub czymś podobnym to rzecz normalna to gratuluje wam zdrowego rozsądku. Soczewka - bo to o nią chodzi jak zauważył słusznie marian-48 - jest przecież z czegoś podobnego do plastyku a nie ze szkła! i nie trudno się domyślić jak łatwo można ją zdeformować urzywając do jej czyszczenia spirytusu. Najlepiej czyścić ją suchą, miękką szmatką lub specjalnymi środkami.
  • REKLAMA
  • #5 320488
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    MisiekD napisał:
    Jeżeli uważacie, że czyszczenie soczewki spirytusem lub czymś podobnym to rzecz normalna to gratuluje wam zdrowego rozsądku. Soczewka - bo to o nią chodzi jak zauważył słusznie marian-48 - jest przecież z czegoś podobnego do plastyku a nie ze szkła! i nie trudno się domyślić jak łatwo można ją zdeformować urzywając do jej czyszczenia spirytusu. Najlepiej czyścić ją suchą, miękką szmatką lub specjalnymi środkami.

Plastykowe soczewki np.LG nie deformuja się tylko matowieją jak się użyje np.benzyny ekstr, a rozpuszczą się po acetonie,czyści się IZOPROPANOLEM,to ja Tobie gratuluję ,ciekawe jak będzie wyglądać mocno zanieczyszczona soczewka po czyszczeniu na "sucho", weź potem lupę i zobacz co narobiłeś 8O
  • #6 320677
    detonator
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    bylo juz o tym szeroko na forum, okazalo sie ze IZOPROPANOL THE BEST - nie zostawia sladow ani planek po wyschnieciu !
  • REKLAMA
  • #7 320694
    djlexus
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    No zapomnieleiście jeszxze o płytach czyszczących :)
    Których to ja wogóle nie polecam, ślicznie psują napędy.
    A co do Izopropanolu to pewnie ze jest The Best
  • #8 320749
    marian-48
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    djlexus napisał:
    No zapomnieleiście jeszxze o płytach czyszczących :)
    Których to ja wogóle nie polecam, ślicznie psują napędy.
    A co do Izopropanolu to pewnie ze jest The Best

Ja także nie używam płyt czyszczących a użytkownicy sprzętu niech stosują je, ich wybór a dla nas kasa za naprawy. Izopropanol jest rzeczywiście najlepszym środkiem czyszczącym optykę i nie tylko optykę.Ale słyszałem, że są tacy, którzy stosują go w celach konsumpcylnych. Zapach jest mi znajomy, szkoda że jestem abstynentem.
  • #9 320752
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Na temat czyszczenia optyki czytników laserowych wypowiedziano na forum Elektrody wiele słów. Ponieważ nic więcej nie można już dodać dlatego temat zamykam a nie wtajemniczonych odsyłam do archiwum Elektrody.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy bezpieczeństwa czyszczenia lasera nagrywarki spirytusem. Uczestnicy wyjaśniają, że właściwym elementem do czyszczenia jest soczewka lasera, a nie sam laser. Soczewka jest wykonana z tworzywa podobnego do plastiku, co powoduje, że użycie spirytusu może ją zdeformować lub uszkodzić. Najlepszym środkiem do czyszczenia soczewki jest izopropanol, który nie pozostawia śladów ani plam po wyschnięciu. Czyszczenie na sucho miękką szmatką jest niewystarczające, zwłaszcza przy silnym zabrudzeniu. Użytkownicy odradzają stosowanie benzyny ekstrakcyjnej i acetonu, które mogą uszkodzić soczewkę. Wątek porusza także temat płyt czyszczących, które są krytykowane za potencjalne uszkodzenia napędów. Ostatecznie zaleca się stosowanie izopropanolu jako najbezpieczniejszego i najskuteczniejszego środka do czyszczenia optyki nagrywarek laserowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA