logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat przerzutnika D na bramkach NAND/NOR z wejściami S i R – jak dodać SR?

abbath_immortal 20 Sty 2007 11:05 4836 10
REKLAMA
  • #1 3464478
    abbath_immortal
    Poziom 11  
    Witam.
    Jestem tu nowy, nie wiem czy umieściłem post pod właściwym tematem.
    Szukam schematu przerzutnika uniwersalnego typu D wykonanego na bramkach NAND oraz NOR. Przerzutnik ma mieć takie wejścia jak tu http://rafa.am.gdynia.pl/~czarny/edukacja/cmos_4013.htm

Dodam jeszcze znalazłem jedynie takie schematy i nie wiem jak dalej dodać wejści S i R do tego schematu

Dziękuje z góry za wszelki informacje i pomoc

Moderowany przez _PREDATOR_:

Złe linki!

• REKLAMA
  • #2 3465008
    monjan5
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Przecież masz w tabeli prawdy stany.
    Cytat:
    Układ CMOS 4013 zawiera w sobie dwa przerzutniki typu D. Jest układem często wykorzystywanym. Przerzutniki D zawarte w układzie 4013 oprócz wejść CLK i D mają także wejścia R i S. Dzięki temu mogą pracować jako przerzutniki RS. Wejścia R, S mają pierwszeństwo przed wejściami D i CLK.

Wysoki poziom na wejściu S przełącza wyjście Q w stan wysoki a komplementarne wyjście Q w stan niski.
    Stan wysoki podany na wejście R daje stan niski na wyjściu Q i wysoki na Q.

W celu wykorzystania impulsów zegarowych podawanych na wejście CLK należy na wejścia R i S podać stan niski.

Jaki problem?S i R w zależności od tego co potrzebujesz,dajesz do masy lub do zasilania -czyli dajesz stałą 0 lub 1.I po zawodach. pozdrawiam.mon
  • #3 3465541
    abbath_immortal
    Poziom 11  
    Dobrze ale w którym miejscu mam dołączyć i jakich bramek użyć. Monjan5 byłbym bardzoo wdzięczny gdybyś domalował do tych schematów wejścia S i R
    Przepraszam za może głupie pytania ale, jestem bardzo początkujący
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 3471000
    xaver23
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    faktycznie rpzepraszamlink jest w dziale początkującuy teoria... tam jest masa tego...
  • REKLAMA
  • #7 3473162
    monjan5
    Poziom 21  
    Wejść R i S nie umieszcza się na schemacie ponieważ są to wejścia połączone na stałe [już na płytce na której lutujesz układ] według założonego układu.Jaki potrzebujesz układ,tak sobie podłączasz R i S.A tabelę prawdy masz pod podanym linkiem.Wyprowadzenia nóżek ze scalaka też masz,więc w czym problem?Oczywiście przy projektowaniu płytki nie zapomnij o zasilaniu +5V.pozdrawiam.mon
  • #8 3476726
    abbath_immortal
    Poziom 11  
    Czy tak to ma być?
    Załączniki:
    • Schemat przerzutnika D na bramkach NAND/NOR z wejściami S i R – jak dodać SR? 1.JPG (39.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3477518
    abbath_immortal
    Poziom 11  
    Tak sie składa że szukać mi się chce :D Na tych stronach co podałeś to już po kilka razy byłem, ale jak zrobić ten przerzutnik to nadal niewiem :cry:
  • #11 3481353
    monjan5
    Poziom 21  
    Przecież masz w linku dokładny opis.Jeżeli chcesz zrobić D na bramkach to robisz JK i z niego przez dołożenie bramek robisz D.A jak chcesz mieć uniwersalny to R i S wyprowadzasz do np przełączników aby osiągnąć wymagane stany w/g tabeli prawdy.Jasne jak słońce.pozdrawiam.mon[/b]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu przerzutnika typu D wykonanego na bramkach NAND i NOR z dodatkowymi wejściami S i R. Autor poszukuje uniwersalnego schematu przerzutnika D z wejściami S i R, podobnego do układu CMOS 4013. W odpowiedziach podkreślono, że wejścia S i R są zwykle podłączane na stałe do masy lub zasilania w zależności od potrzeb, co wynika z tabeli prawdy przerzutnika. Nie jest konieczne umieszczanie ich bezpośrednio na schemacie, gdyż są to wejścia konfigurowane podczas montażu na płytce. Zalecane jest wykorzystanie przerzutnika JK jako bazy do konstrukcji przerzutnika D poprzez odpowiednie dołożenie bramek. Podano również linki do materiałów edukacyjnych i książek, które zawierają szczegółowe schematy i opisy, m.in. książkę pod redakcją prof. Hławiczki „Laboratorium techniki cyfrowej” (wydanie 2002). Wskazano, że dołączenie wejść S i R polega na ich podłączeniu do przełączników lub stałych poziomów logicznych zgodnie z wymaganiami tabeli prawdy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA