logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat przerzutnika typu T na bramkach NAND/NOR - oscylacje na wyjściu

pawelr98 24 Sty 2018 18:34 7608 1
REKLAMA
  • #1 16985783
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1154
    Witam

Mam do wykonania drobny projekt na laboratoriach technik cyfrowych.
    Chodzi o załączanie/wyłączanie pewnego urządzenia za pomocą jednego impulsu.
    Naciskam przycisk jednokrotnie co daje impuls, impuls zmienia stan wyjścia z 0 na 1 co uruchamia urządzenie, naciskam przycisk jeszcze raz co ponownie daje pojedynczy impuls, stan wyjścia zmienia się na 0 co wyłącza urządzenie.

Przerzutnik typu T wydaje się być idealny do tego zastosowania.
    Jednak muszę ten przerzutnik wykonać na osobnych bramkach (tj. NAND,NOR itd.).

Mam jednak wątpliwości co do poprawnego schematu zastępczego.

Wrzucenie któregokolwiek ze schematów w symulator(http://www.falstad.com/circuit/circuitjs.html) powoduje oscylacje na wyjściu. Pytanie tylko czy jest to jedynie problem z symulatorem (zerowe czasy propagacji bramek) czy jednak jest to niewłaściwy schemat.

Jeden ze schematów to przerzutnik JK "przerobiony" na przerzutnik typu T.
    Jeżeli wrzucę w symulator "fabryczny" JK i podłączę go aby pracował jak przerzutnik typu T to wszystko pracuje.
  • REKLAMA
  • #2 19627350
    AdamKurek
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Co do opóźnienia, ew. błędów symulacji nie odpowiem tak jak odnośnie najprostszego możliwego rozwiązania w realu (bo sam jego szukałem trafiając tu) ale ..

wiem jak w kilku prostych krokach osiągnąć to na ów symulatorze.

Jednym prostym połączeniem przerabiając schemat gotowego przerzutnika D
    Jego schemat na bramkach jest podany w przykładach ów symulatora (falstad)

("Schematy > Układy Sekwencyjne > Przerzutniki > Przerzutnik typu D")

wystarczy zeń usunąć zegar i punkt jego przyłączenia połączyć z odwróconym, dolnym wyjściem przerzutnika (zanegowanym Q)
    co zaznaczyłem na zrzucie ekranu i opisałem (dokładniej dla potomnych laików:)

Pierwszy obrazek to oryginalny przerzutnik D

Drugi to ów banalnie prosta przeróbka, można do tego było by dodać sobie jeszcze diodę ( skrót "l") oraz masę (skrót "g"). Schemat przerzutnika typu T na bramkach NAND/NOR - oscylacje na wyjściu

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Myślę, że temat jest wartościowy i warto było by wspomnieć jak Tobie udało się to rozwiązać.

Jako ciekawostka w tym symulatorze jest też taki schemat przełączania na przekaźnikach (które być może też da się prze-konwertować na bramki, przynajmniej w 2-gą stronę to było by łatwe:)
    Schematy > pozostałe układy bierne > Przekaźniki > Przełączanie przekaźników.

Fajnie gdyby ktoś tu jeszcze coś dodał, bo jak się wpisze w Google (grafika) "przerzutnik T" to wyskakuje ów post, który powiększał tylko wątpliwości (czy przerzutnik T aby jest do tego właściwy - skoro nie działał na symulatorze. D składa się tylko z 2 bramek, ale sam wolał bym coś prostszego do zrobienia tego w domu na tranzystorach dla zabawy (bo zapewne da się kupić gotowy moduł .. jak się będzie wiedzieć czego szukać? (przerzutnika T, czy jak to się tam nazywa - "przełącznik impulsowy")
REKLAMA