logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Syrena 105 - Jak zmienić polaryzację układu zapłonu na plus na masie?

syrenka105 20 Sty 2007 17:35 12385 8
REKLAMA
  • #1 3466106
    syrenka105
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam. Nosze się właśnie z zamiarem zrobienia elektronicznego zapłonu do mojej Syreny 105. Znalazłem już na elektrodzie schemat. Problem jest taki, ze w Syrenie mamy plus na masie. Trzeba by było zmienić polaryzacje tego układu, żeby działał w Syrenie. Można zmienić wszystkie tranzystory na PNP i MOS na typ z kanałem P. Taki jest mój pomysł. Co o tym sądzicie. Może jakoś inaczej bedzię lepiej i sensowniej. No i ewentualnie jakiego MOSFETA najlepiej zastosować ??

Syrena 105 - Jak zmienić polaryzację układu zapłonu na plus na masie?
  • REKLAMA
  • #2 3466185
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1532
    Skoro planujesz tak dużą ingerencje w układ elektryczny to nie lepiej przejść na alternator z minusem na masie? I nie mieć problemów z prądnicą i nie doładowanym akumulatorem.
  • #3 3466221
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 417
    A w jakim celu to chcesz zrobić?
  • REKLAMA
  • #4 3466268
    syrenka105
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    W celu poprawy sprawności zapłonu:) Tzn. założenia są takie żeby poprawić iskrę,a platynki będa wykorzystywane tylko jako element sterujący i nie powinny sie tak zużywac no i zobaczymy co jeszcze wyjdzie:) A poważnie to chciałbym zastąpić aparat w przyszłości jeszcze jakimś bezkontaktowym rozwiązaniem. A co do alternatora to póki co nie planuje takiej ingerencji. A może powiniennem? Szczerze to nigdy nie miałem problemów z prądem. Wiec póki co zostaje przy pradnicy ;)
  • REKLAMA
  • #5 3466435
    jjanusz
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    prądnice możesz przemagnesować żeby był minus na masie a odnośnie układu elektronicznego nosiłem się kiedyś z zamiarem wykonania czegoś takiego ale mając 10 lat syrene nawet nie wymieniałem przewodów wysokiego napięcia
    a tak po za tym kiedyś był w radioelektroniku ciekawy schemat do tego pojazdu
    oprócz tego za komuny założyłem alternator a że miałem radio z + na masie to przebiłem diody na alternatorze
  • #6 3466487
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    W syrenie z powodzeniem działa alternator z dużego Fiata.
  • #7 3466564
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 417
    Platynki będą się mniej zużywać ale większy wpływ na pracę silnika ma zużycie plastiku współpracującego z metalową krzywką które powoduje zmniejszenie przerwy na stykach i opóżnienie zapłonu.Zyskasz tylko mocniejszą iskrę i mniejsze zużycie platynek ale musisz przejeżdzić pare tysięcy kilometrów żeby to zauważyć.
  • REKLAMA
  • #8 15626452
    Jan Wyszogrodzki
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Witam

Tak wygląda samowzbudny iskrownik zaprojektowany oraz wykonany
    dla pasjonata samochodu Syrena z Ostrołęki.

Jan Wyszogrodzki
    Załączniki:
    • Syrena 105 - Jak zmienić polaryzację układu zapłonu na plus na masie? IMG_1357.JPG (1.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 16053170
    czeresss
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam. Podłączę się pod ten temat i reaktywuję go, żeby nie zakładać nowego.
    Mam Syrenę 104.
    Planuje zastąpienie (w moim silniku S31) tradycyjnego zapłonu platynkowego zapłonem CDI. Do tego celu chcę użyć 3 impulsatory, 3 moduły zapłonowe, oraz 3 oryginalne cewki butelkowe WN ( cewki chce zostawić, aby nie psuć oryginalnego wyglądu silnika). I tu prośba o poradę.
    1. Jakich użyć impulsatorów? Takich, jakie są używane np. w skuterach?
    2. Jakich użyć modułów? Myślałem nad modułami ze zmiennym kontem wyprzedzania zapłonu. Jednak takie moduły raczej nie mają sensu, ponieważ w Syrenie maksymalne obroty oscylują w okolicach 4500, a moduły ze zmiennym kątem (z tego co się orientuję)sprawdzają się w silnikach, które osiągają dużo wyższe obroty i głównie w 4T.
    W związku z powyższym myślałem nad modułami z stałym kątem (również skuterowych), ale jakich dokładnie?
    3. Jak do modułu podpiąć cewkę butelkową?
    4. Jaki wykonać znacznik? Kawałek blaszki odpowiednio wyprofilowanej?

Z góry dzięki za życzliwość i wszelkie podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji układu zapłonu w samochodzie Syrena 105, który ma instalację z plusem na masie. Autor planuje zastosować elektroniczny zapłon, zmieniając polaryzację układu na plus na masie poprzez wymianę tranzystorów na PNP i MOSFET-ów na kanał P. Propozycje obejmują również przemagnesowanie prądnicy, by uzyskać minus na masie, lub wymianę prądnicy na alternator z minusem na masie, co ułatwiłoby integrację elektronicznego zapłonu i eliminowało problemy z ładowaniem akumulatora. Wskazano, że alternator z dużego Fiata działa w Syrenie. Dyskutowano o korzyściach z elektronicznego zapłonu, takich jak mocniejsza iskra i mniejsze zużycie platynków, choć wpływ na pracę silnika może być ograniczony przez zużycie mechaniczne elementów układu. W dalszej części poruszono temat zastąpienia tradycyjnego zapłonu platynkowego zapłonem CDI w Syrenie 104 z silnikiem S31, z pytaniami o dobór impulsatorów (np. ze skuterów), modułów zapłonowych ze stałym kątem wyprzedzenia oraz integrację z oryginalnymi cewkami butelkowymi WN. Poruszono także kwestię wykonania znacznika impulsów do zapłonu elektronicznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA