logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buderus Logamax U122 - błąd 6 po nagrzaniu, nie odpala, elektroda i żarnik czyste

Kubag 21 Sty 2007 11:58 4420 6
REKLAMA
  • #1 3468869
    Kubag
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,
    Czy ktoś z was spotkał się z następującym problemem. Kocioł po cyklu intensywnej pracy wrzuca błąd "6" i ... Czasem za drugim lub trzecim razem udaje mu się znowu odpalić, czasem trzecia próba też nie przynosi efektu i wpada w szóstkę "migającą". W przypadku wystąpienia "szóstki" nie żarzy się żarnik ( chyba tak to się nazywa) wydaje mi śię, że główny zawór gazowy działa poprawnie ( był czyszczony, zresztą zachowuje się tak jak powinien w zależności od sytuacji). Zaworki na zasobniku wody zdajż się działąć poprawnie ( jeden przełącza tryb pracy a drugi nie ma wpływu na pojawianie się błędu - można go odpiąć bez zmiany dla funkcjonowania pieca). Wszystkie połączenia elektryczne wyczyszczone, elektroda jonizacyjna i żarnik również......
    Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być nie tak
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za jakikolwiek "trop"
    P.S. Jak pisałem w moim wątku- zapytaniu o instrukcje) obawiam się, że po miesiącu "walki" z kotłem wiem o nim więcej niż lokalni serwisanci - dlatego postanowiłem sam pokonać łobuza.
  • REKLAMA
  • #2 3472694
    Kubag
    Poziom 10  
    Dziś był serwisant- wszystkie czujniki i elektroda sprawne. wygląda na uszkodzenie płyty głównej - elementu (przekaźnika) który odpowiada za uruchomienie żarnika. Gdzie można w normalnych pieniądzach kupić płytę główną do tego pieca? Jak kupię w serwisie to owszem piec będzie działał ale na gaz do końca sezonu grzewczego pewnie kasy już nie starczy
    Pozdrawiam
    Kuba
  • REKLAMA
  • #3 3474358
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    Jeszcze raz.
    Po intensywnym grzaniu, co to oznacza?
    Czy to jakieś regularne cykle czy kiedy chce?
    Może coś poradzimy bprzed zakupem płyty bo takiej za małe pieniądze raczej nie kupisz.
  • REKLAMA
  • #4 3476472
    dzikamysz
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Wymień przekaźnik na płycie, tylko sprawdź napięcia przychodzące na cewkę przekaźnika. Jeżeli piec jest po gwarancji to raczej mu nie zaszkodzisz. Po za serwisem raczej płyty głównej nie kupisz. Pozdrawiam
  • #5 3480455
    Kubag
    Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedzi
    Przy wizycie serwisant stwierdził, że zasilacz na UBA strasznie się grzeje.
    Jak wyszedł... usunąłem tylną ściankę z obudowy i zostawiłem piec w spokoju bez ( zewnętrznej ) obudowy.
    Pobił rekord miesiąca bo drugi dzień chodzi normalnie.
    Czyli,
    Przegrzewało się w komputerze.
    Skoro wiemy o co chodzi to 2 pytania:
    1. co może być przyczyną przegrzewania ( może łatwo usunąć)
    2 Co myślicie o zrobieniu dziur w obudowie UBA, i wstawieniu wiatraczka np. z komputera PC? A jeśli to dobry pomysł to skąd najlepiej wziąć napięcie ( ok 5 V? - widzę, że na kostce do przyłączenia sterowników zewnętrznych pin nr. 7 podaje taki prąd. wg istrukcji montażu służy do podłączenia czujnika temp. zewnętrznej czyli u mnie nie jest wykorzystany ( pogodówka jest podpięta pod Logamatica.

Swoją drogą to ciekawe, że "mercedes wśród kotłów" zamknął łatwo grzejące się urządzenia elektryczne w maleńkiej puszeczce. Dali chyba chłopcy .....
    Pozdrawiam
    Kuba
    P.S. Jak wymyśłę ( imy) jakiś patent na chłodzenie UBA to wrzucę fotki na forum. Może komuś się przyda jako "działanie prewencyjne"
  • #6 3480689
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    Buderus nie jest "mercedesem wśrór kotłów"
    To przeciętny kocioł, żeby nie powiedzieć jeden z gorszych.
    Chłodzenie zdecydowanie odpada, trzeba usunąć powód grzania.
    Sprawdź najpierw, który(e) element się najbardziej nagrzewa.
  • REKLAMA
  • #7 3484624
    Kubag
    Poziom 10  
    Przyjrzę się dokładnie w weekend - na oko to zasilacz i radiator w UBA są najcieplejsze.
    a propos Mercedesów... chyba mój kociołek ma coś wspólnego ze wspólczesnymi tworami tej niegdyś znakomitej firmy- i w jednym i w drugim elektronika siada....
    Pozdrawiam
    Kuba

Podsumowanie tematu

✨ Kocioł Buderus Logamax U122 po intensywnym cyklu pracy wyświetla błąd "6", który objawia się brakiem zapłonu żarnika mimo prawidłowego działania zaworów gazowych i czystości elektrody jonizacyjnej oraz żarnika. Serwisant potwierdził sprawność czujników i elektrod, wskazując na możliwe uszkodzenie płyty głównej, a konkretnie przekaźnika odpowiedzialnego za uruchomienie żarnika. Wymiana przekaźnika na płycie głównej jest sugerowanym rozwiązaniem, jednak zakup samej płyty poza serwisem jest trudny i kosztowny. Dodatkowo zauważono przegrzewanie zasilacza na module UBA, co może być przyczyną problemów. Tymczasowym rozwiązaniem było zdjęcie tylnej ścianki obudowy kotła, co poprawiło chłodzenie i stabilność pracy. Dyskusja podkreśla konieczność usunięcia przyczyny przegrzewania zamiast stosowania dodatkowego chłodzenia, a także wskazuje na potencjalne problemy konstrukcyjne w elektronice kotła Buderus Logamax U122.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA