Witam serdecznie. Mam problem nastepujacego rodzaju: zamodelowalem pewien uklad w orcadzie, wykonalem jego charakterystyke amplitudowa (VDB) dla zmiennej czestotliwosci i to co otrzymalem wyglada tak, ze dla niskich czestotliwosci osiagam wzmocnienie 0dB natomiast od 100 Hz nastepuje gwaltowny wzrost charakterystyki aby przy 10kHz osiagnela max 5dB wzmocnienia.
Uklad wystepuje jako filtr gornoprzepustowy. Czy to oznacza, ze sygnal wejsciowy 10kHz bedzie wzmocniony na wyjsciu , natomiast sygnal 10 Hz bedzie "nie ruszony"? Czy taki filtr nie powinien wytlumic mi niskiego sygnalu, natomiast wyzszy przepuscic? Czy mozna taki filtr nazwac zatem wzmacniaczem wysokich czestotliwosci?
Uklad wystepuje jako filtr gornoprzepustowy. Czy to oznacza, ze sygnal wejsciowy 10kHz bedzie wzmocniony na wyjsciu , natomiast sygnal 10 Hz bedzie "nie ruszony"? Czy taki filtr nie powinien wytlumic mi niskiego sygnalu, natomiast wyzszy przepuscic? Czy mozna taki filtr nazwac zatem wzmacniaczem wysokich czestotliwosci?