logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eberspacher Hydronic B - wyłącza sie po 5 minutach

697561640 25 Sty 2007 11:56 5268 6
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 3500207
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 410
    przegrzanie ....sprawdzić musisz obieg cieczy chłodzącej może jest gdzieś załamany wąż
  • REKLAMA
  • #3 3556874
    697561640
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Nie chcę rozpoczynać nowego wątku dlatego pisze w tym. Powyższe ogrzewanie sterowane jest zegarem - programatorem wyposażonym tylko w dwa przyciski - jeżeli ktoś ma jakiekolwiek publikacje dotyczące tego urządzenia proszę dać znać. Problem polega na braku reakcji całego układu na przyciski - zapala się tylko podświetlenie ekranu. Na ekranie migają wszystkie znaki, zegar oznaczony przez producenta numerem: 22 1000 30 1400.

Jeżeli ktoś poszukuje materiałów dotyczących ogrzewania Eberspächer Hydronic B (B4W SC), mogę udostępnić skan instrukcji montażowej w języku angielskim.

Pozdrawiam
  • #4 3567467
    skylark
    Poziom 25  
    Ocena: 239
    Programatory te dosyć często ulegały tego typu usterkom. Do wymiany. Po nim występowały jeszcze dwie generacje nowszych minizegarów Ebera. Można je spokojnie zastosować.
  • REKLAMA
  • #5 4759582
    olsiwch
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    kolego tu moze byc wszystko takie to ogrzewanie ma zadanie jezeli wylacza sie po 5 minutach a nie odpala to znaczy ze cos jest uszkodzone i trzeba podlaczyc tester a jezeli odpala i wylacza sie po 5 minutach to sprawdz pompe wody byc moze nie dziala i nie ma obiegu wody ogrzewanie sie przegrzewa i wylacza
  • #6 5993408
    wojciech_marchel
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Mam podobny problem spalony sterownik. Więc go odciołem. Po podaniu napięcia na zółty zaczyna chodzić pomka wody potem słychć pstykanie i po chwili tak jabby wentylator zaczyna mocno dymić potem jeszcze troche dmucha z wydechu i przestaje. Trwa to jakieś 2 minuty. potem jeszcze raz i potem juz cisza. Po 3 probie zaczeła kapć ropa czyżby nie odpało a pomka dawała dalej i dlatego cieknie ??
  • REKLAMA
  • #7 8961244
    gorny4
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam i przepraszam że tak sie wcinam w środek tematu ale mam podobny problem jak kolega. eberspacher z początku lat 90-tych mokre oczywiście. wystartuje grzeje ok 1 min. następnie wyłącza się pompa paliwa wydmuchuje spaliny i ponownie załącza świecę i paliwo i pracuje ok 2 min i z powrotem się wygasza z tym że już na Amen. i tak za każdym razem.
    Co jest ??? czujnik płomienia ? jak go wyciągnę z jego miejsca bez odłączenia kabli to są takie same objawy.

Podsumowanie tematu

✨ Ogrzewanie Eberspacher Hydronic B (B4W SC) uruchamia się, lecz wyłącza po około 5 minutach pracy. Możliwe przyczyny to przegrzanie spowodowane brakiem obiegu cieczy chłodzącej, np. z powodu uszkodzonego lub załamanego węża, oraz awaria pompy wody, która nie zapewnia cyrkulacji i powoduje wyłączanie się urządzenia. Częstym problemem są również uszkodzone programatory sterujące, które nie reagują na przyciski i wymagają wymiany na nowsze modele. W przypadku spalonych sterowników obserwuje się nieprawidłową pracę pompy i wentylatora, a także wycieki paliwa. Objawy takie jak cykliczne wyłączanie się po krótkim czasie pracy mogą wskazywać na uszkodzony czujnik płomienia lub problemy z pompą paliwa. Dostępne są instrukcje montażowe i dokumentacja techniczna, które mogą pomóc w diagnozie i naprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA