logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lincoln - beep i żarówka podświetlania wyświetlacza.

boguszkrzysztof 25 Sty 2007 21:37 6382 25
REKLAMA
  • #1 3488037
    boguszkrzysztof
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    jestem szczęśliwym nabywcą w/w CB w którym podczas przesyłki uległo uszkodzeniu podświetlenie wyświetlacza (żeby świeciło trzeba "puknąć" w radio) może ktoś zna wartości żaróweczki ponieważ nie znalazłem na schemacie. Poprzedni właściciel stwierdził, że radio ma również menu w którym można zmieniać np.: długość beeb-rogera ale zgubił instrukcję. Szukałem na elce ale nie znalazłem, może przeoczyłem. Jeśli ktoś posiada takie informacje proszę o odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 3488573
    m0sko
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    boguszkrzysztof napisał:
    Poprzedni właściciel stwierdził, że radio ma również menu w którym można zmieniać np.: długość beeb-rogera...

Wszystko zależy od tego czy ten Lincoln ma wbudowany procesor GOLD (zwany też CHIPSWITCH). Jeśli ma ten procesor to można zmienić długość beepu (jest to funkcja 0), jest też 45 dodatkowych funkcji (i poszerzone pokrycie częstotliwości - od 24,800MHz) , ale nie wpływają one znacząco na pracę radia.
    Jeśli nie masz procesora to też można zmienić długość beepa - trzeba wymienić kondensator C110.

Żaróweczka ma wartość 12 volt.

Mam kilka instrukcji serwisowych i mogę je w razie potrzeby udostępnić.

adam
  • REKLAMA
  • #3 3488618
    tatronic
    Poziom 24  
    Ocena: 37
    Wszystko znajdziesz na stronie rogerbird(odnosnie modyfikacji procesora).Pozdrawiam Arek
  • #5 3492553
    boguszkrzysztof
    Poziom 12  
    Witam
    Dziekuje za odpowiedzi, jednak mam radyjko ze starym procesorem więc niewiele można zdziałać. Jeśli chodzi o żaróweczkę to bardziej przydałaby się moc - napięcie można zmierzyć ( sorry moja wina nie sprecyzowałem pytania). Mam jeszcze jedno pytanko "przesiadłem" się z Alana 18 na lolka i może to lepsze radio ale odsłuch ma do d... może ktoś używa zewnętrznego głośnika (jednego z tych z allegro) godnego polecenia? nie chcę wydawać pieniędzy na coś co już mam w radiu.

Pozdrawiam
    Krzysztof
  • #7 3503994
    boguszkrzysztof
    Poziom 12  
    Witam
    skorzystałem z podpowiedzi kolegi jednak mam jeszcze kilka pytań
    1) kupiłem tranzystory BFR91 i BF966S - który będzie lepszym rozwiązaniem? (ten drugi dwubramkowy - jak go podłączyć?), 2sc2470, 2sc2999 ciężko dostępne.
    2) diody 1N6263 też ciężko zdobyć, mam BAT 41- czy można je zastosować jako zamienniki?
    3) jaki sens ma zastosowanie modyfikacji z podanych linków? Lincoln to radio przede wszystkim stworzone do pracy w SSB. AM korzysta z tego samego filtra co SSB, czyli AM to dodatek do tego radyjka. Radio jest "wąskie" jak wiadomo a modyfikacje tylko wzmocnią sygnał i zmienią modulację (4,7mf), czy to poprawi pracę w paśmie CB?a może trzeba sie przyzwyczaić do tego sprzętu?
  • #8 3526470
    boguszkrzysztof
    Poziom 12  
    witam ponownie
    wprowadziłem pewne zmiany do radyjka a mianowicie dołożyłem 4.7mf do R152, zamiast 2sc1674L dałem BFR91A a diodę D101 wylutowałem. Kondesatorek dodał troszke sopranu ale za to regulacja wzmocnienia jest teraz troszeczkę uciążliwa - to szczegół. Za to wymiana tranzystorka obniżyła sygnał a nie podniosła. Może zaproponuje ktoś tranzystorek w to miejsce z dobrych ale ogólnie dostępnych, ponieważ tak jak pisałem wcześniej 2sc2470, 2sc2999, itp. prawie nie do zdobycia. Jeśli jest na to rozwiązanie proszę o odpowiedz.
  • #10 3530005
    mpx-fm
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    boguszkrzysztof napisał:
    Za to wymiana tranzystorka obniżyła sygnał a nie podniosła..

a dostroiles obwody dotego tranzystora , bo ja tez zrobilem to samo i zmniejszyly sie szumy -wzrosla czulosc, z tym ze BFR91 bywa od roznych producentow , i mozna dostrzec znaczne roznicew parametrach- zaleznie od producenta
    lepsza opcja bedzie 2sc3355
    http://www.ortodoxism.ro/datasheets/nec/2SC3355.pdf
    http://www.aprovi.com.pl/index.php?PHPSESSID=...97525d068eb38381&szukane=2sc3355&body=magazyn
  • #11 3562516
    Dulan
    Poziom 26  
    Ocena: 246
    Tranzystorów niskoszumnych jest cała masa. BFR 90 czy 91 daje moim zdaniem zbyt dużego "kopa", ale czemu nie.
    Pamiętaj, że musisz zestroić L101, L105 i L104, L113 i L115.
    W takiej kolejności to zrób j.w.
    W moim przypadku przydał się generowany sygnał z daleka o stałej aplitudzie. Zaraz po przekręceniu L101 sygnał był głośniejszy i wyraźniejszy, a wskaznik "esów" wyraźnie to pokazywał. Na każdym filtrze sygnał powyciągałem na maksa.
  • #12 3562602
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Z tych wszystkich tranzystorów czyli:
    2SC2999, 2SC3355 i BFR91 który byście wybrali żeby wstawić w tor odbiornika?

A może BF314?
  • REKLAMA
  • #14 3566532
    mpn103
    Poziom 34  
    A wracając do tematu to żarówka w lincolnie jest zasilana ze stabilizatora 8V więc napewno nie jest ona na 12V bo na 13,8 za jasno świeci i to niezbyt ciemnym światłem jak na jej rozmiary
  • #15 3572814
    marekjs
    Poziom 11  
    m0sko napisał:

Wszystko zależy od tego czy ten Lincoln ma wbudowany procesor GOLD (zwany też CHIPSWITCH). Jeśli ma ten procesor to można zmienić długość beepu (jest to funkcja 0), jest też 45 dodatkowych funkcji (i poszerzone pokrycie częstotliwości - od 24,800MHz) , ale nie wpływają one znacząco na pracę radia.

Witaj.
    Pracowałem na Lolku wiele lat.
    Na temat Chipswitcha© słyszałem wiele różnych dobrych i złych opinii, ale z jakiegoś powodu nie "zrobiłem" tego radia.

Masz tutaj link co potrafi Chipswitch©
    http://www.geocities.com/dre_cb/lincoln/chipswitch.htm
    a na dole strony masz dobry komentarz dotyczący tego czy warto kupić lepsze radio, czy zrobić Gold.
    Mój Lolek leży w wersji oryginalnej w pudełku (no dobra,może po drobnych modyfikacjach), a na codzień pracuje na czymś zupełnie innym, do zakupu czego byłem zmuszony, z czego jestem jednak zadowolony :) ( http://5n2-sq8jca.coolqsl.com ).
  • #16 3573332
    Dulan
    Poziom 26  
    Tak się zastanawiam, że wielu z nas czasami myśli o zmianie procka na "gold", a przecież to ten sam procek, tylko z innym wsadem. Kwestia odczytania go i zaprogramowania.
    Ciekawe kto to rozkmini pierwszy :)
  • #17 3573377
    mpn103
    Poziom 34  
    Ten sam może nie, bo ten co siedzi oryginalnie ma mniej pamięci niż "gold"
  • REKLAMA
  • #18 3573394
    Dulan
    Poziom 26  
    A, to całkiem możliwe. Wydaje mi się, że cena takiego procesora jest mimo wszysko katastroficzna. Według mnie 10- 30 zł za taki antyk to góra :).
  • #19 3574245
    mpn103
    Poziom 34  
    Ja bym nawet tyle nie dał.
    słyszałem lecz nie widziałem tego na własne oczy, że ten procesor straszne szumy wprowadza w radio i jest nędza.
    Ma ktoś może programator na to ustrojstwo? :D
    Zmienić mu flash'a i zrobić radio KF'owe :D
  • #20 3575115
    Dulan
    Poziom 26  
    Kwarc 20MHz wymienić na mniejszy. Znajomy mówił, że chodzi wtedy bardzo nisko.
    Po wymianie na kwarc 18MHz radio pracuje na 24MHz i żaden "czipsłicz" nie jest potrzebny.
    Co do szumów, to niestety prawda.

Dodano po 1 [minuty]:

Gdyby ktoś wiedział co to faktycznie za procek, to można by było odczytać i zrobić spokój z "bandami".
  • #21 3575245
    tatronic
    Poziom 24  
    Ocena: 37
    Dulan napisał:
    Kwarc 20MHz wymienić na mniejszy. Znajomy mówił, że chodzi wtedy bardzo nisko.
    Po wymianie na kwarc 18MHz radio pracuje na 24MHz i żaden "czipsłicz" nie jest potrzebny.
    Co do szumów, to niestety prawda.

".

Tak tylko przy zastosowaniu innego kwarca nie będziesz widział na wyświetlaczu poprawnej częstotliwości.Ale radio rzeczywiście będzie chodziło niżej.Pozdrawiam Arek
  • #22 3575285
    Dulan
    Poziom 26  
    Tak. Wtedy trzeba przyjąć, że 26.000 to 24.000.
  • #23 3576662
    mpn103
    Poziom 34  
    I nie 18MHz tylko 22MHz zamienić na 20MHz :) I podstroić filtry
  • #24 3577515
    Dulan
    Poziom 26  
    Tak, chyba tak, koło procka jest ten kwarc i ma 22MHz. W każdym razie 2 mega na dół :).

Po co stroić, żeby później znowu powtarzać tą samą operację jak się komuś zechce wrócić o 2MHz do góry -bez sensu :)
    W sumie można by było przełączać kwarce, ale po co komu 24MHz jak nawt nie pracuje nikt na standardowo dostępnej częstotliwości 26 czy 29MHz (przynajmniej u mnie w okolicy).
  • #25 3577523
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1682
    Robiło się przełącznik kwarców na diodach.
    Sens jest. Radio pracuje wtedy i na 12m i na 29 MHz w FM można pogadać. U mnie tam słychać od czasu do czasu ciekawe stacje.
    Michał
  • #26 3578176
    mpn103
    Poziom 34  
    U mnie tak samo tylko teraz z propagacją gorzej, poza tym jest to zbyt wąskie pasmo. Ale filtry trzeba troche przeciągnąć w dół, ja to rozwiązałem tak że jak sie przełączam 2 MHz w dół to dołączam 15pF przekaźnikiem na pierwszy filtr wejściowy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonego podświetlenia wyświetlacza w radiu CB Lincoln, które wymaga "stuknięcia", aby żarówka świeciła. Żarówka zasilana jest napięciem około 8V ze stabilizatora, a jej nominalne napięcie to 12V. W przypadku zmiany długości sygnału beep w radiu z procesorem GOLD (CHIPSWITCH) można to zrobić programowo, natomiast w starszych modelach bez procesora wymaga to wymiany kondensatora C110. Autor pytał także o zewnętrzne głośniki do modelu Lolek, jednak zmiana głośnika bez modyfikacji toru odbiornika nie przynosi znaczącej poprawy. Wątek modyfikacji radia Lincoln obejmował wymianę tranzystorów niskoszumowych (BFR91, BF966S, 2SC2470, 2SC2999, 2SC3355, BF256) oraz kondensatorów, co wpływa na jakość odbioru i poziom szumów. Dyskutowano o trudności dostępności niektórych elementów oraz o konieczności strojenia filtrów i obwodów rezonansowych po wymianie tranzystorów. Poruszono także temat modyfikacji częstotliwości pracy radia przez wymianę kwarcu (np. z 22 MHz na 20 MHz lub 18 MHz), co pozwala na przesunięcie pasma pracy, ale wymaga dostrojenia filtrów i powoduje niezgodność wyświetlanej częstotliwości. Wspomniano o programie i manualu do procesora Chipswitch oraz o możliwościach jego modyfikacji, choć opinie o nim są mieszane ze względu na szumy. Wskazano również na dostępność instrukcji serwisowych i linki do forów z modyfikacjami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA