logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant VUW pl 200-5 zawór albo silniczek albo ....?

gulii 26 Sty 2007 13:54 4493 5
REKLAMA
  • #1 3489737
    gulii
    Poziom 11  
    Witam wszystkich pierwszy post i pierwszy problem,a kto pyta mniej błądzi.Geneza:kociołek VUW 200-5 dwufunkcyjny o mocy 7,8 c.o i 20c.w.u.Mam go jakieś 5 lat,wymieniono w nim zawór trójdrożny,była podobno seria zaworów testowych,czytaj wadliwych, na gwarancji.W tamtym sezonie grzewczym zaczęły się problemy z cwu ale rozwiązałem je podnosząc ciśnienie w układzie co i było ok.W lecie wyczyściłem zawór było czysto ale go nie przesmarowałem.Teraz zaczęły się te same problemy ,zaobserwowałem że zawór się nie zamyka a raczej delikatnie przymyka i zamiast grzać cwu grzeje co.Woda jest letnia i nawet kilku krotne włączeni i wyłączenie nie pomaga.Ale nie zawsze ,można powiedzieć że to rosyjska ruletka i czasem woda trafia się idealna.Zastanawiałem się nad silnikiem może nie pracuje poprawnie,lub zatkała się jakaś rurka,bo z obserwacji widzę że przedtem przy poprawnej pracy na manometrze byłyjakieś ruchy a teraz ustawiłem 2 bary i stoi prawie jak drut.W silniku wykręcałem trzpień i wkręcałem metoda prób i błędów ale nie pomaga.Pytam o jakieś rozwiązania bo zaczyna robić się zimno i nie chciał bym się rozkraczyć z piecem przez cwu.Radzę sobie w ten sposób że kiedy przychodzi pora kąpieli dzieciaków zaniżam temperaturę co, zdejmuję silnik krokowy i dociskam trzpień zaworu-to taki mały patent:D:D.Proszę o podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 3489815
    Nailuj
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam! Po przeczytaniu twojego postu wydaje mi się że sam sobie odpowiedziałeś. Nie przesmarowałeś zaworu i on teraz nie zawsze domyka do końca, albo coś podeszło pod niego.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 3491346
    gulii
    Poziom 11  
    Z tym smarem to ok,ale jak się do tego zabiorę to chcę to naprawić dlatego wrzuciłem temat.Zastanawia mnie to ciśnienie,wiadomo zimna aqua niższe ciś.,gorąca ciś. rośnie,a tutaj mały ruch wskazówki na manometrze (wcześniej był większy )-to obieg c.o.Ewentualnie jak głeboko trzeba wkręcić trzpień w silniczku,sam się ustawi ?Logika podpowiada mi że ciś. w obiegu c.o. pomaga (równoważy) ciś. wody użytkowej i 2 bary to mało nawet dla nieprzesmarowanego zaworu ?Stare przysłowie mówi "nie posmarujesz nie pojedziesz",a jednak jeszcze jakaś niepewność mnie męczy.Zostało parę dni, w środę się za to zabieram , nie omieszkam opisać jak poszło.
  • REKLAMA
  • #4 3492421
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Silnik do wymiany.
    W sprawnym silniku nie istnieje możliwość obracania jego ośką, niestety zerwały się prowadnice.
    Jeżeli ciśnienie stoi to bardzo dobrze, ma ono bardzo niewielki wpływ na pracę samego zawora.

Tak jak pisałem silnik do wymiany.
  • REKLAMA
  • #5 3493616
    gulii
    Poziom 11  
    Jeśli to silnik to ile ta przyjemność kosztuje i czy można kupić sam silnik bez zaworu.Dziękuję za info.Ale zawór i tak trzeba przesmarować :D:D:D
  • #6 3557555
    gulii
    Poziom 11  
    Witam po przerwie,zawór rozebrałem przesmarowałem,30 min pracy i wszystko działa.Do wymiany będzie najprawdopodobnie sam silnik ze wzgl na trzpień.Prawda jest taka że kocioł i jego elementy trzeba konserwować,raz w roku odkurzyć palnik,wykręcić zawór ,wygotować go w jakimś odkamieniaczu i PRZESMAROWAĆ !!!!! A dzięki temu kociołek będzie służył długo.Dziękuję wszystkim za pomoc (po pierwsze smarować ),i proszę moderatora o zamknięcie wątku.
REKLAMA