logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant VUW 200-5: Ciepła woda leci zimna, piec się wyłącza, hałasuje

Jarze 30 Lis 2007 10:36 7258 9
REKLAMA
  • #1 4536519
    Jarze
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam, mam problem z ciepłą wodą w piecu Vaillant VUW 200-5, problem polega na tym że odkręcając ciepłą wodę leci zimna ale, jesli zakręcę i odkrece parę razy to zaczyna lecieć ciepła (ale musi sporo wody zlecieć), i niekiedy jak załączy się piec to potrafi za chwilę się wyłaczyć to to samo muszę zrobić 3-4 razy odkrecić i zakręcić(oczywiście te czynności robię bo piec nie chce się załaczyć), ogrzewanie jest ok!.Niekiedy wydobywa się hałas tak jak by woda trafiła na przeszkodę (szumi), ciśnienie raczej jest ok!, nie sygnalizuje żadnego błędu.Na forum przeczytałem żeby odkręcić wodę i nacisnąć "i" i tak zrobiłem wyświetlił informację 5. 4, nie wiem co to oznacza, a jak leci ciepła woda i zakręce to za parę min. po odkręceniu nie ma problemu ale, już po 5 min powtarza się ten sam problem.Miałem jeszcze jeden problem przed okresem grzewczym (czyli c.o. zakręcone załączał pompe i pstrykal jak przekaźnik(ale nie zapalał pieca) i robił to tak nawet przez godzinę, dopiero po właczeniu c.o przestawał.Piec użytkowany jest od 3 lat, przeglądy i czyszczenia co rok.(ale nie mam zaufania do tego serwisanta) Z góry dziekuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4544372
    Drops26
    Poziom 17  
    Ocena: 56
    witam trzeba zobaczyć wszystko co jest po stronie CWO czujniki , menbramę,sitko, bo problem jest w sygnale przepływu wody CWO kocioł niewidzi przepływu i się nie załacza
    wyczyścic i nasmarować układ wodny
    pozdro drops
  • #3 4544788
    Jarze
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź, też się domyślam że problem jest w układzie wodnym, czytając podobne tematy, myślę że jest to proplem z czujnikiem przepływu wody tak na 90%, ale co z tym zrobic i jak sprawdzić jeszcze nie wiem, być może jutro zabiorę się za to bo już mnie szlak trafia jak biorę prysznic :cry:
  • REKLAMA
  • #4 4545338
    Drops26
    Poziom 17  
    witam wszystko zalerzy od budowy kotła i jego rozwiązania
    musisz topatrzeć po rurkach CWO i tam coś znajdziesz :turbinka ,membrama ,kontraktron
    poszukaj lub zrub zdiecia
    pozdro drops
  • #5 4546824
    Jarze
    Poziom 10  
    Czy ktoś mi podpowie jak sprawdzić, czy czujnik przepływu wody jest dobry, jak to sprawdzić?czy ew. może być inna przyczyna, że nie za każdym razem mam ciepłą wodę w kranie.Ogrzewanie działa ok!
    Dzięki
  • REKLAMA
  • #6 4548229
    Jarze
    Poziom 10  
    Witam ponownie,
    już wiem że to czujnik przepływu wody, rozebrałem dziś piec i parę razy delikatnie potraktowałem czujnik mloteczkiem, i zapalał od razu piec i podawał ciepłą wodę, chciałem dobrać się do czujnika ale nie bardzo wiem jak, ztargałem segera ale jest tam coś w rodzaju białego kapsla i tego nie mogłem zdjąć-wyjąć, czy muszę wyjąć z pieca cały czujnik? czy mogę to na piecu naprawić, oczyścić,nasmarować?czy muszę wywalić wodę z co, jak i z cwu(chodzi mi o piec), proszę o instrukcję jak i co trzeba zrobić żeby było ok.
    Dzieki za ew. podpowiedzi i gorąco pozdrawiam:D
  • #7 4549261
    Drops26
    Poziom 17  
    witam wody z co nie trzeba spuszczać czujnik zapewne jest na wodzie CWO rozebranie i wyczyszczenie wszystko zalezy od bydowy czujnika
    jak można to zrub zdięcia czujnika
    pozdro drops
  • #8 4553011
    dziubek102
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 244
    Drops26 napisał:
    witam wody z co nie trzeba spuszczać czujnik zapewne jest na wodzie CWO rozebranie i wyczyszczenie wszystko zalezy od bydowy czujnika
    jak można to zrub zdięcia czujnika
    pozdro drops

heh nie rozbieraj go to jest układ halotronu (to czarne coś z trzema kabelkami )z turbinka stukanie młotkiem niszczy =>odrywa magnes :( z boku tego modułu jest niklowana sruba , zakreć wode spuść z kranu odkreć ta śrube tam powinno byc sitko wyczyść jak nie pomoże to turbinka lub halotron do wymiany
    zdiec nie musisz robic.....

jak nie podziala to mozna zdiąć całosc i wyczyscic jednak odradzam wyciagniecie turbinki jest trudne i uciążliwe ze względu na ilość połączeń oraz połączenie "na" oring z wymiennikiem który sie łatwo nie poddaje
  • REKLAMA
  • #9 4553405
    Jarze
    Poziom 10  
    Witam i dzieki za odpowiedź,
    Sruba (niklowana o której napisałeś)nie jest z boku tylko na górze, czy to jest ta z otworem i z tego co zobaczyłem w środku jest sprężynka(wyglada jak mały zawór bezpieczeństwa), tylko jest mały problem, nad tą śrubą jest grubsza rurka z czyjnikiem z porcelanki, odchodząca od wymiennika i żeby ją odkrecić to rzeba chyba wymontować cały czujnik przepływu.
  • #10 4739018
    Jarze
    Poziom 10  
    Zamykam temat, piec naprawiony

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z piecem Vaillant VUW 200-5 polegał na braku natychmiastowego podgrzewania ciepłej wody po odkręceniu kranu, co wymagało kilkukrotnego zakręcania i odkręcania wody, aby piec się załączył i podawał ciepłą wodę. Ogrzewanie centralne działało prawidłowo. Dodatkowo pojawiał się hałas przypominający szum wody trafiającej na przeszkodę. Diagnostyka wskazała na problem z czujnikiem przepływu wody (układ halotronu z turbinką i magnesem). Czujnik ten nie zawsze prawidłowo wykrywał przepływ, przez co piec się wyłączał lub nie uruchamiał. Zalecano sprawdzenie i oczyszczenie sitka oraz turbinki w czujniku przepływu, unikanie uderzania młotkiem, gdyż może to uszkodzić magnes. Czujnik jest trudny do demontażu ze względu na połączenia i oring z wymiennikiem. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez naprawę czujnika przepływu bez konieczności spuszczania wody z instalacji CO i CWU.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA