Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laptop TOSHIBA SP 6000 czasami się włączy a czasami nie !

Sommey 26 Jan 2007 21:01 8963 13
    Sommey
    Level 12  
    Witam !

Mam problem z tym laptopem co w temacie !
    Jest to TOSHIBA SP 6000

Konfiguracja :

Procesor PIII 1GHz
    Pamięć 256MB
    Dysk 20GB
    Napęd DVD Toshiba

Laptop czasami się włączy a czasami nie !
    Jak próbowałem zainstalować XP to na matrycy pojawiły się na niebieskim tle instlatora różowe koła (normalnie są białe - chodzi o te w tle) i w tym momencie lap się zawiesza i staje !
    Jak się nie uruchamia to zapalają sie dwie pierwsze diody (pierwsza wskazuje na podłączony zasilacz a druga na to że komputer jest włączony - czasami ta druga zaświeci na pomarańczowo) !

Czasami włączy się na kilka sek. pokaże się napis TOSHIBA i pyk i wyłącza się ?
    Jak laptop odpali można normalnie wejść do Biosa, uruchomić sys z płytki mam tam jakąś wersję uruchamianą z cd win czy coś takiego !

Proszę o pomoc

Pozdarwiam

Sommey
    fred117
    Level 21  
    Witam...
    Moze to byc albo za duze albo za male napiecie zasilacza...
    Sproboj je zmierzyc podczas wl.
    Co do instalki XP to moze tez byc antyvir "biosowy"
    Instalator systemu miesza troche w partycjach i czasami jest definiowany jako wirus i blokowany...

Pozdrawiam...
    Sommey
    Level 12  
    Witam !

Teraz laptop zmienił objawy - nie włącza się !
    Po podłączeniu zasilania świeci się zielona dioda oznaczająca podłączony zasilacz ! Po naciśnięciu przycisku zasilania gaśnie zielona dioda i zapala się pomarańczowa !
    Wydaje mi się że teraz ta pomarańczowa dioda podaje kod błędu ponieważ zapala się w takiej kolejności :

OZNACZENIA
    ( . ) krótkie mignięcie
    ( - ) długie mignięcie

Podawany sygnał na diodzie zasilania: . - . . - . . -
    czyli : krótki, długi, krótki, krótki, długi, krótki, krótki, długi

Czy ktoś wie co on oznacza ??

Pozdarwiam

Sommey
    fred117
    Level 21  
    Mysle ze to wina zasilacza...
    Ew ukladu przetwornika napiecia...
    Jezeli masz mozliwosc to sprawdz napiecia z zasilacza bez i z obciazeniem...
    (dobrze by bylo tez sprawdzic na innym obciazeniu niz laptop np. zarowka).
    Sprawdz rowniez (najepiej na innym zasilaczu) pobor pradu przez lapa.
    Nie powinien przekraczac wartosci nominalnej zasilacza.
    Podeslij wyniki pomiaru....

Pozdrawiam....
    Sommey
    Level 12  
    Witam

Ogólnie nie sprawdzałem jakie napięcia daje zasilacz ale sprawa wygląda tak :
    mam lapa od kumpla Toshiba Satelite Pro 6100 P4 2GHz i na jego zasilaczu próbowałem odpalić lapa !
    Czasami odpala a czasami nie ...
    Sprawdzałem na kilku zasilaczach i na wszystkich jest tak samo !
    Parametry zasilaczy zgadzają sie 15V 5A !

Insczej lap zachowuje sie na baterii !
    Ogólnie w moim nie ma ale od kumpla lapa psuje !
    Zawsze odpala na baterii !

Pozdarwiam

Sommey
    fred117
    Level 21  
    Jak na moj gust to masz cos z ukladem przetwarzania napiecia z +15 na "komputerowe"...
    Moze to byc tylko uszkodzony styk a moze cos duz bardziej powaznego...

Pozdrawiam...
    jayo_20
    Level 12  
    Witam.

disiaj po dlugich walkach z toshibami sp 6000 namierzylem usterke i wiem co nalezy w nich zrobic....

usterka typu:
    - zapalaja sie diody niby sie wlacza, a nie startuje dysk matryca itd.
    - wlaczy sie ale po jakims czasie zacznie sie pojawiac magia na LCD(kolorowe kratki itd) przy czym sie zawiesza
    - wlacza sie i chodzi, ale nie wlacza co jakis czas wiatraka na procku.
    - i podobne rzeczy.

diagnoza:
    nie wszystkie piny stykaja w gniezdzie 80-cio pinowym miedzy plytka przetwarzajaca napiecia a plyta glowna.

jak naprawic (sposob przezemnie sprawdzony):

- nalezy przelutowac wszystkie piny zarowno od strony plyty glownej na tym zlaczy jak i piny na zlaczu znajdujacym sie na plytce od przetwarzania napiec.
    - delikatnie odgiac styki na zlaczu znajdujacym sie na lytce od przetwarzania napiec.
    - no i na koniec delikatnie zeszlifowalem gorna krawedz gniazda znajdujacego sie na plycie glownej tak by wtyczka znajdujaca sie na plytce od przetwarzania napiec weszla delikatnie glebiej w gniazdo.

po tych zabiegach wyzej wymienione usterki w tych toshibach zniknely:D:D:D:D:D:D:D:D

gdyby ktos mial z tym problemy to pisac.

pozdrawiam
    Voodoo Popeye
    Level 14  
    Być może to by rozwiązało problem w mojej 4600 tylko mam pytańko które to złącze,gdzie się znajduje?
    Thx.
    jayo_20
    Level 12  
    4600 hmm? jeszcze nie rozbieralem i nie wiem niestety jak wyglada plyta w tym modelu...

podobny przypadek mialem z toshibami 9000 gdzie plyta glowna jest podzielona na dwie czesci (gora i dol) i tez w wiekszosc usterek wynikal ze zlacza laczacego gore z dolem.....

w nich zazwyczaj wystaczolo rozebrac lapa i przeczyscic zlacze z jednej i drugiej strony bardzo drobna miedziana szczoteczka druciana lub tez jesli ktos ma pare sztuk tych lapot pozamieniac miedzy nimi gorne czesci plyt i dobrze oczywiscie pozniej docisnac gore i dol przy skladaniu ( tak uratowalem 4 na 5 sztuk)

a co do 4600 to naprawde narazie nie mam pojecia ale sprawdzaj zlacza

PZDR
    mouseman77
    Level 13  
    Toshiba 4600 nie ma zadnego 80-pinowego zlacza. Natomiast problem niewlaczania sie istnieje. moze przelutowanie tego gniazdka w tamtym modelu to poprostu przypadek. prosze o wypowiedzi praktykow, co uczynic aby wskrzesic 4600. M mnie przebiegalo to tak:
    -laptop uzywany jako stacjonarny w domu, caly czas bateria i zasilacz podpiete
    -rozebralem zeby go wczyscic, gdyz wydawalo mi sie ze procesor sie przegrzewa bo radiator jest pelen kurzu.
    -po zlozeniu komp nie odpalil. zapala sie lampka ale dysk, wiatrak ani matryca nie startuje
    -po przeczytaniu wszystkich glupot jkakich to nawypisywali teoretycy i po godzinach meki z tym kompem stwierdzilem ze padla plyta glowna.
    Zadnych sladow uszkodzen, osprzet oryginalny i sprawny, zasilacz OK, bateria biosu OK. Da sie uruchomic tylko w trybie serwisowym, czyli: wyciagam baterie, wciskam power na ok 5 sek, wpinam zasilacz, puszczam i wciskam power. Matryca startuje wyswietlajac krzaki, wiatrak procka startuje, lampka zasilania miga na pomaranczowo. Zmienilem wiec plyte glowna, kupilem z prockiem. Kupiona jako sprawna, procek 800 zamiast poprzedniego 750, pozatym to samo.
    Przy uruchamianiu zdretwialem:
    - ec/ebc damaged, to juz jakis komunikat. Ale odpal tylko w serwisowym. Nie stykalo zlacze klawiatury. Komunikat przestal wyskakiwac, ale odpalanie normalne w dalszym ciagu niemozliwe. Uruchomilem w serwisowym trzymajac ESC, wszedlem do BIOSu, zaladowalem defaults, odpalila. Pracowalem z godzine, wylaczylem i wlaczylem nawet normalnie. Postanowilem poskecac reszte srubek. Ale po chwili juz nie odpalila. Z osprzetem wsio OK, bo jak wkladalem zla pamiec to wyskakiwal komunikat zeby ja wywalic z danego slotu.
    Jestem w punkcie wyjscia, czyli jak przed wymiana plyty glownej. Odstawianie kompa bez zasilania na kilka godzin nic nie daje, wyjmowanie bateryjki wewnetrznej nic nie daje. Moze trzeba uruchamiac z jakas kombinacja klawiszy?
    Chodzi o to, czy mam juz wsunac ten komputer pod walec drogowy, czy jeszcze powalczyc?
    mouseman77
    Level 13  
    Komp się włącza! W zasadzie nie wiadomo dlaczego. Mieszalem pamięciami RAMi po kilkudziesieciu probach wystartowal (na oryginalnej kosci 128Mb PC 100)w trybie serwisowym, a ze trzymalem ESC, to wszedl do BIOSu. Zaladowalem znow defaultsy i odpalil. Teraz dziala i wlacza sie za kazdym razem. Na wszelki wypadek nie odpinam zasilania ani baterii. Zobaczymy co bedzie dalej. Tematu nie uwazalbym za zamknięty.
    User removed account
    User removed account  
    misiupan
    Level 35  
    Witam ,odnosnie toshib , najczęstrze usterki : odlutowane piny w gniazdach pamięci ,niemal zawsze , często odlutowane piny w gniazdku na płycie bazowej łączącej ją z modułem zasilania i baterią cmos podpietą do niego , często gniazdo zalane żywicą i trzeba ją zerwać by polutować , często zimne luty pod grafiką i jej pamięciami, rzadziej ale wystepują zimne luty na r-pakach łączących pamieci z chipsetem , generalnie przelutowuje wszystkie , zielona dioda zasilania zmieniajaca kolor na żółty po włączeniu błąd na płycie -np zasilanie procesora , brak procesora lub uszkodzenie , przerwa na płycie , uszkodzony akumulator główny , a czasem zwarcie na którymś z układów , modeli toschib jest wiele , więc ogarnełem to ogólnie , proszę mnie nie męczyć co zrobić gdy... , bo takie naprawy dla laika i tak są nie wykonalne . Generalnie sprawdzić wszelkie złącza pomiędzy modułami np: płyta-grafika, płyta- przetwornica , gniazda pamięci w 90 % przypadków takie usterki. Pozdrawiam i mam nadzieję ,że ułatwiłem diagnozowanie ,a nie skomplikowałem bardziej.
    mouseman77
    Level 13  
    Mysle ze to wielkie ulatwienie. Wiele wskazuje na gniazda pamieci, przynajmniej w przypadku mojej SP 4600. W podmienionej plycie glownej komp zobaczyl mi najpierw kosci 128+256 jako 128+128, a teraz widzi tylko jedną 128, zas po wlozeniu drugiej do slotu B kaze ja wyjac gdyz niekompatybilna. Na poprzedniej plycie obie kosci RAM dzialaly normalnie.