logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykryć częstotliwości 1 kHz i 100 Hz w próbkowanym sygnale?

zenek1 11 Wrz 2003 15:33 2293 16
REKLAMA
  • #1 323140
    zenek1
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    Nie wiem jak znaleźć w próbkowanym sygnale określone częstotliwości. Np. sygnał 1kHz modulowany 100 Hz. Jak stwierdzić, że jest 1 kHz i 100 Hz w tym sygnale? Dodam, że chodzi o zmierzenie częstotliwości lub o wykrycie jaka z określonego zbioru.
    Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 323154
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Trzeba zrobić transformate fouriera (a dokładnie szybką transformate) i na wyjściu otrzymuje się określone "piki" składowych. Ew można spróbować zrobić filtr analogowy odcinający pasma i mierzyć częstotliwość sygnału w danym paśmie. Na upartego można też spróbować zaprojektować filtr cyfrowy i mierzyć wszystko jednym przetwornikiem jednak do tego (podobnie jak do FFT) potrzeba dużo obliczeń. Napisz dokładnie co to ma być za projekt.
  • #3 323175
    zenek1
    Poziom 18  
    Chodzi o rodzaj modemu z transmisją kodowaną nie 01-ową ale o kodowanie np. różnych słów różnymi częstotliwościami. W miarę możliwości wysyłanie 2 słów na raz z pewną dewiacją częstotliwości. Np. wartość 18 w słowach 4-bitowych to 0001 0010; teraz wysyłamy sygnał 1kHz (dla 0001) i 100 Hz (dla 0010), tzn. 1kHz zmodulowany 100 Hz. Odbiornik teraz musi to przetrawić.
  • REKLAMA
  • #4 323180
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Jakie to ma zastosowanie? A nie lepiej urzyć modulacji FSK albo czegoś podobnego do DTMF ?
  • #5 324099
    zenek1
    Poziom 18  
    OK ale z jaką osiągnę prędkość? Wydaje mi się, że nieszczególną.
  • #6 324215
    Akane
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Jeśli chcesz modulować jakąkolwiek częstotliwość stoma hercami to naprawdę zapomnij o szybkości transmisji. Cyfrowy pomiar sygnału złożonego nie jest tak prosty w warunkach amatorskich, nawet sygnał zmodulowany amplitudowo jedną częstotliwością. Szkoda się głowić jakby to zrobić, prościej zastosować zwykłą transmisję asynchroniczną (z dynamicznym kodowaniem niema żadnego problemu - rejestr liniowy ze zmiennym wielomianem lub stałym), PSK jest lepszym rozwiązaniem ale dwa razy wolniejszym, FSK podobnie

Jeszcze nie określiłeś sposobu modulacji 100Hz i 1000Hz; jeśli np. bramkujesz te częstotliwości w bramce (AND/OR) to niema żadnego problemu żeby obydwie częstotliwości zmierzyć, a jeśli modulujesz je analogowo to już jest problem
  • #7 324342
    zenek1
    Poziom 18  
    Chodzi mi o przesyłanie danych drogą radiową z prędkością min. 256kbps. Problem w tym, że sygnał musi się zmieścić w dość wąskim paśmie bo chcę używać radia. Karty radiowe nie wchodzą w grę bo za daleko (ok. 15km) i nie mogą się widzieć.
  • #8 324565
    Pyku
    Poziom 13  
    256kbps to dużo jak na radio, częstotliwość sygnału przesyłanego musiałaby być 2x większa, żeby odbiornik prawidłowo odebrał informacje. Najprościej możnaby spróbować wysyłać sygnał (częstotliwość) lub nie (1 lub 0) ale to może być niewystarczające bo zakłócenia są wszędzie. A logikę zastosować 1-wire, linia zajęta bądź nie - możnaby na tym ciekawą sieć zrobić :)
    Pozdrawiam
  • #9 325002
    szyfel
    Poziom 12  
    Przy prostej modulacji AM to musisz mieć pasmo 2 razy więkrze, ale stosując odpowiednie algorytmy to zmiściś to 20kHz ale jest leprza jazda.
    Zabawa z sygnałowkami. Nie uzyskasz tego w porsty sposób.
    Na twoim miejscu poszukałbym gotowych modułow które to umożliwiają. Są np takie które z jednej strony wpinasz ETH a z drugiej masz zmodulowany sygnał i przenosisz pasmo w górę za pomocą PLL i masz to co chciałeś.
    Jak to interesuje Cię to daj znać bo rozwiązań jest kilka
  • #10 325036
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Do takich zastosowań (szybkość 256 kbps) nie wystarczy Ci mocy (własnej - konstruktorskiej). Prościej skorzystać z gotowych rozwiązań. Jeśli anteny się nie widzą, być może trzeba zastosować retransmisję. Np. ustawić pośrodku (np. na 7,5 km) taki moduł odbiorczo/nadawczy, który będzie przekazywał sygnały. Ostatecznie można zastosować rozwiązania na jakich bazuje telewizja przemysłowa (częstotliwości rzędu 1,2 GHz i moce ponad 20W), ale na to trzeba mieć pieniądze i zezwolenie. Sygnał może być kodowany jak w Amigowskim VBS'ie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 325051
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    zenek1 napisał:
    Chodzi o rodzaj modemu z transmisją kodowaną nie 01-ową ale o kodowanie np. różnych słów różnymi częstotliwościami. W miarę możliwości wysyłanie 2 słów na raz z pewną dewiacją częstotliwości. Np. wartość 18 w słowach 4-bitowych to 0001 0010; teraz wysyłamy sygnał 1kHz (dla 0001) i 100 Hz (dla 0010), tzn. 1kHz zmodulowany 100 Hz. Odbiornik teraz musi to przetrawić.

Co to niby mialby byc za sposob kodowania ?! Jesli uwazasz ze tworzenie wlasnego sposobu kodowania zmniejszy potrzebna przepustowosc to polecam ci teorie informacji i jakies podstawowe informacje o kodowaniu bo okaze sie ze za pomoca swojego sposobu kodowania nie tylko nie zmniejszysz pasma ale je wrecz poszerzysz.Jezeli chodzi o czestotliwosci sygnalu nadawanego o jakich piszesz to przemysl dwie sprawy: 256kb/s przepustowosc,przy proponowanym wstepnie algorytmie kodowania 4 bity musial byc wyslac w czasie okolo 16 us-czy sygnal o czestotliwosci 1 kHz sie do tego nadaje (POMYSL DOBRZE jaki jest okres takiego sygnalu) ?.Druga sprawa to antena.Jaka to musi byc antena zeby uzyskac normalny zysk ? Najllepiej zeby byla to kierunkowa antena typu DDRR.Wiesz jak wyglada taka antena nastrojona na czestotliwosc 1 kHz ? Jesli chodzi o modulacje raczej zalecam ci stosowanie tych juz wymyslonych i jak nastawiasz sie na cyfre to moduluj cyfrowo a nie rob takich wymyslow bo walniesz takie widmo ze sie URTiP (czy jak to sie tam nazywa) przekreci.I lepiej wykorzystaj pasmo dostepne dla amatorskiego wykorzystania bo cie w kajdany zakuja a do 15 km to musisz dac dobra moc do nadajnika.Zeby zakonczyc,chyba nie za dobrze przemyslales cala sprawe.
  • #12 325226
    zenek1
    Poziom 18  
    Chodziło mi raczej o przedstawienie ideii mojego pomysłu. Nie chodzi tu o konkretnie 1kHz i 100Hz ale o zasadę. Też wolę modulację cyfrową. Jak postawić przekaźnik w polu? Pana Fantoma prosiłbym o pomoc nie zaś o wymądrzanie się, tak to każdy potrafi.
  • #13 325405
    fantom
    Poziom 31  
    zenek1 napisał:
    Chodziło mi raczej o przedstawienie ideii mojego pomysłu. Nie chodzi tu o konkretnie 1kHz i 100Hz ale o zasadę. Też wolę modulację cyfrową. Jak postawić przekaźnik w polu? Pana Fantoma prosiłbym o pomoc nie zaś o wymądrzanie się, tak to każdy potrafi.

Nie chodzilo mi o wymadrzanie sie lecz raczej o uswiadomienie ci ze nie jest to takie proste.Pomocna w tym wszystkim byla TEORIA INFORMACJI(o ktorej wspomnialem) , metody kodowania i kompresji.Nie musiszz tego czytac sprobuj raczej znalezc gotowe programiki do tych algorytmow (np kompresji Hauffmanna).Aby przeslac z taka przepustowoscia pewnie potrzebne bedzie co najmniej kilkadziesiat(set) MHz.Sprobuj poszukac gotowych kostek realizujacych modulacje cyfrowa (wydaje mi sie ze FSK wystarczy dla takiej przepustowosci).Jesli chodzi o zbudowanie anteny kierunkowej poszukaj pod haslem "DDRR antennas".Dla czestotliowsci rzedu MHz nie powinna byc ona zbyt duza.Podkreslam moja intencja nie bylo wysmiewanie nikogo.Ja sam nie jestem ekspertem od takich spraw ale idea twojego rozumowania byla po prostu bledna z zalozenia i chcialem ci to uswiadomic.Jesli odebrales to jako obraze to przepraszam.Pozdrowienia.
  • #14 325611
    Nemo
    Poziom 31  
    A ja z uporem maniaka napiszę: zastosuj rozwiązania fabryczne, będzie szybciej i taniej. Pomyśl, ile pracy będziesz musiał włożyć, aby opracować od podstaw takie rozwiązanie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #15 325885
    zenek1
    Poziom 18  
    Sorki Fantom i dziękuję. Nemo, podpowiedz czego można użyć bo sieciówki radiowe dają zbyt małe moce, a o niczym innym nie słyszałem.
  • #16 325923
    Nemo
    Poziom 31  
    A poczytaj mój pierwszy post w tym temacie...
    Podałem tak jeden z pomysłów, jakie przyszły mi do głowy kilka lat temu. Nie wypróbowałem go w praktyce, bo gotowy moduł pracujący w DECT kosztuje około 16 EURO netto (firma Emod). Jest to prawie gotowa konstrukcja, ale jak na Twoje potrzeby zbyt słaba. Trzeba byłoby dobudowac "dopałkę".
    Pozdrawiam.
  • #17 325972
    fantom
    Poziom 31  
    Jestem tu zgodny z Nemo.Poszukaj jak najwiecej gotowych rozwiazan.Nie napisales jeszcze do czego jest ci potrzebny taki modem (chcesz udostepnic komus lacze internetowe ?).Mam nadzieje ze zdajesz sobie jeszcze sprawe z tego ze trzeba bedzie do tego napisac sterownik wiec wchodzi w gre jeszcze sporo programowania.Zastanawialem sie nad takim rozwiazaniem modulacji FSK (zaznaczam ze sa to moje dywagacje teoretyczne).Gdyby zbudowac dwa generatory na rozne czestotliwosci i w zaleznosci od tego czy nadawana bylaby 1 czy 0 odpowiedni generator bylby wlączany.Gorzej z odbiornikiem.Dwa filtry pasmowo-przepustowe no i jakas synchronizacja (lub asynchronicznie) a potem w zaleznosci od tego jaka czestotliwosc byla odebrana skladowac w jakims rejestrze bity.No ale pozniej trzeba jeszcze prawidlowo rozkodowac ramke.Czy ja wiem ? Chyba jednak jak najwiecej gotowych modulow bo inaczej jest od groma roboty.No nic powodzenia bo nie jest to na pewno latwe zadanie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykrywania i pomiaru częstotliwości 1 kHz i 100 Hz w próbkowanym sygnale, gdzie sygnał 1 kHz jest modulowany 100 Hz. Proponowano zastosowanie szybkiej transformaty Fouriera (FFT) do identyfikacji widma częstotliwościowego sygnału oraz filtrów analogowych lub cyfrowych do selekcji pasm. Autor planuje wykorzystać modulację częstotliwościową (FSK) lub podobne metody do przesyłania danych radiowo z prędkością minimum 256 kbps w wąskim paśmie, co budzi wątpliwości co do realności takiej transmisji przy niskich częstotliwościach nośnych. Wskazano, że modulacja analogowa z niskimi częstotliwościami jest nieefektywna i trudna do realizacji amatorskimi metodami, a lepszym rozwiązaniem są gotowe moduły cyfrowe, np. FSK, PSK lub systemy oparte na standardach telewizji przemysłowej. Poruszono też kwestie anten kierunkowych typu DDRR oraz konieczności stosowania retransmisji w przypadku braku bezpośredniej widoczności anten. Podkreślono znaczenie teorii informacji, metod kodowania i kompresji (np. kodowanie Huffmana) dla efektywnej transmisji danych. Wskazano na dostępność gotowych modułów, np. firmy Emod oferującej moduł DECT, który można rozbudować. Ogólnie zalecane jest korzystanie z fabrycznych rozwiązań zamiast tworzenia własnych systemów modulacji i kodowania, ze względu na złożoność i nakład pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA