logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić audio na nieczytelne i odzyskać je spowrotem?

DarekMich 11 Sty 2005 00:32 2042 15
REKLAMA
  • #1 1127860
    DarekMich
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    Chodzi o to, że jest potrzeba aby zmienić sygnał audio(m. cz.), a następnie go zdekodować, oczywiście mogą to być "pseudo dekodery/kodery". powiedzmy, ze układ(y) mają uniemożliwić podsłuchanie sygnału przez osoby trzecie. polecono mi by zmodulować sygnał amplitudowo(AM) a następnie przy odsłuchu go zdemodulować spowrotem tylko mam watpliwości co do juz zmodulowanego sygnału. czy to bedzie jeszcze sygnał m.cz.( tak na marginesie to z ka mógłbym wziąść do tego schematy)? chodzi o to, żeby układ lub układy były niezkąplikowane i zarazem tanie, powiedzmy, że przydały by sie też małe gabaryty dekodera, BARDZO prorzę o pomoc. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 1128007
    Masteq
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    bylo cos takiego do szyfrowania w EDW lub Elekltronice Praktycznej
  • #3 1128030
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    tak jak masteq radzi - nazywało się to skrambler i odwracało widmo sygnału, jest do tego nawet specjalizowana kość
  • REKLAMA
  • #4 1128821
    wmak
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    Przed ok 10 laty kupiłem w AVT dwa scalaki FX118 i wmontowałem do bazy i słuchawki telefonu bezprzewodowego.
    Bardzo skuteczne - odczepił się ode mnie jeden palant (chyba potomek ormowca i starej kanapy) ze skanerem,
    co mnie podsłuchiwał a potem policją, PIRem i TPSA straszył.
    W kazdym scalaku jest nadajnik i odbiornik, dołożyć trzeba kwarc i kilka kondensatorów.
    Pasmo "telefoniczne", ale prostszego rozwiązania nie wyobrażam sobie.
    Tutaj znajdziesz aplikację
    http://www.datasheetarchive.com/search.php?keyword=fx118&sType=part
    Sprawdź, czy to jeszcze można gdzieś kupić.
    Chyba już nie produkowane, zamienniki to FX128 / CMX264
    Google przed Tobą.
    Wmak
  • #5 1132337
    DarekMich
    Poziom 15  
    a czy jest jakas inna metoda. koledzy podpowiedzieli mi zebym jednoczesnie z sygnalem audio puscil np 300Hz to bylby pseudo koder, a zeby odkodowac wystarczylo by uzyc filtru RC o stromej harakterystyce. co wy na to?
  • #6 1132549
    wmak
    Poziom 27  
    Nie napisałeś, jaki sygnał (pasmo) i przez jaki tor chcesz przepuścić, więc trudno radzić.
    Scalaki odwracające widmo sygnału zostały wymyślone, by sygnały z zakresu od ok 400 do 2400 Hz przesyłać skramblowane
    przez łącza telefoniczne (lub radiowe w analogowym telefonie bezprzewodowym),
    które przepuszczają tylko pasmo do (dokładnej normy nie pamiętam) ok.2800-3000Hz.
    Wszystko powyżej jest w łączu wycinane.
    Jeśli chcesz przesłać stosunkowo wąskie pasmo przez tor o znacznie szerszym paśmie przepustowym,
    to pewnie jakaś prosta metoda "utajniania" by się znalazła.
    Pomysł wysyłania przeszkadzającego tonu ma tę wadę, że głośny ton może przesterować łącze,
    zniekształcając sygnał użyteczny a gdy ten ton będzie słabszy, to słuch ludzki potrafi wyłowić informację, mimo zakłócenia.
    Wmak
  • #7 1134826
    remiorn
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    Nie wiem do jakiego sygnału ma to być zastosowane, ale zaproponuje zupełnie inną metode.
    1. puscić sygnał na przetwornik a/c
    2. połączyć (XOR) z sygnałem pseudolosowym
    3. przesłać
    4. odebrać
    5. połączyć (XOR) jeszcze raz z takim samym sygnałem pseudolosowym, co w wyniku da sygnał identyczny z tym po 1.
    6. puścić na przetwornik c/a

Nie pamiętam czy opercja powinna byź XOR czy XNOR, ale chciałem przedstawić zasadę.

Generalnie bez dość zaawansowanych metod statystycznych sygnał bedzie nie do odczytania.
  • REKLAMA
  • #8 1134872
    wmak
    Poziom 27  
    Bardzo mądre.
    Może byś jednak wytłumaczył niewtajemniczonym lub niedouczonym, co to jest ten sygnał pseudolosowy
    i skąd go wziąć (taki sam) w odbiorniku odległym o np. 127 km od nadajnika.
    Sądzę, że dopóki autor nie napisze, co i przez co chce przesyłać, to wszelkie dywagacje są przedwczesne.
    Wmak
  • #9 1136956
    remiorn
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    wmak napisał:
    Bardzo mądre.
    Może byś jednak wytłumaczył niewtajemniczonym lub niedouczonym, co to jest ten sygnał pseudolosowy
    i skąd go wziąć (taki sam) w odbiorniku odległym o np. 127 km od nadajnika.
    Sądzę, że dopóki autor nie napisze, co i przez co chce przesyłać, to wszelkie dywagacje są przedwczesne.
    Wmak

Sygnał pseudolosowy to może być np. tzw. szum cyfrowy, czyli ciąg biów generowany przez rejestr przesuwający z odpowiednio dołączoną bramka logiczną.
    Oczywiście jest to sygnał w pełni deterministyczny, a jedynie posiadający w przybliżeniu właściwości sygnału losowego.
    A jak wziąść taki sygnał w odległym miejscu?
    Wystarczy skonstruować 2 identyczne generatory szumu cyfrowego i synchronizować je np. z początkiem transmisji.
  • REKLAMA
  • #10 1170119
    DarekMich
    Poziom 15  
    pasmo jest standardowe czyli 30Hz do 15kHz(takie jak w radiu). a co do przetywornika to czy nie straci wtedy sygnał na jakości?
  • #11 1170583
    wmak
    Poziom 27  
    A nie potrafisz "całym zdaniem" ?
    Jak w takim tempie będziemy z Ciebie informacje wyciągać, to za kilka lat może ktoś trafi z odpowiedzią.
    Sygnał (i tor przesylowy) audio ma oprócz pasma jeszcze parę parametrów - np stosunek sygnału do szumu,
    zniekształcenia nieliniowe i intermodulacyjne itd.
    Jeśli nie znasz się na takich parametrach, to napisz umownie, jaka to ma być jakość przesyłu - kompakt, kaseciak, telefon...
    Przez co i jak daleko chcesz to przesyłać - linia telefoniczna, własna linia, radio, światłowód, radiolinia, łącze satelitarne itd.
    Zależnie od wymaganych parametrów koszt urządzenia może wynieść kilkadziesiąt złotych lub kilkadziesiąt tysięcy dolarów.
    Co to ma być ? ?
    Wmak
  • #12 1170604
    Mietek Woźniak
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Może dałoby się modulować metodą PWM za pomosą gen. trójkąta i komparatora i demodulować filtrem dolnoprzepustowym? może dało by się to zrobić na jakimś samplu z Ti wzmacniacz klasy D? Zależy Ci na jakości?
  • #13 1374969
    DarekMich
    Poziom 15  
    zastosowanie tego układu to: mam modulatorek i sygnał jaki wychodzi z z niego idzie w kabel od kablówki(nie chciało mi się kłaść dodatkowych kabli do TeleVizorów), i chodzi o to żebby nikt inny poza konkretnymi osobami tego nie mógł podsłuchać, a co do jakośći do (no nie powiem, że ucieszyła by mni 50Hz-15kHz), może być nawet do 3kHz lub więcej(mam też CB).
  • #14 1376599
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    pierwsze pytanie - jaką techniką chcesz kodować sygnał: analogową, cyfrową, czy mieszaną?
    Jeśli analogową to pole manewru jest nieco ograniczone. W grę wchodzą różnego rodzaju modulacje i... to chyba wszystko. Z kolei przy cyfrówce masz możliwości olbrzymie. Od prostego przekodowania poszczególnych próbek (chociażby na podstawie tabeli), poprzez szyfrowanie, a skończywszy na kompresji dźwięku.
    Pobaw się na początek trochę w CoolEdit i w MathCad (lub też w innym oprogramowaniu, w którym możesz przetwarzać sygnały) i zobacz jakie efekty będą zadawaljące.
  • #15 1382377
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4254
    Jakiekolwiek kodowanie sygnału zwiększa szerokość zajmowanego pasma, więc
    przesyłanie sygnału cyfrowego będzie wymagało bardzo dobrego łącza.
    Być może uda się to z modemami 56k bo obu stronach, ale to muszą być
    modemy solidnych firm, a nie byle bardziewie.

Można by próbować nałożyć analogowo sygnał zakłócający na właściwy,
    ale wtedy zniekształceń sygnału zakłócającego nie możesz usunąć, i poza tym
    jest problem z synchronizacją dodawania sygnału przy nadawaniu i odbiorze.
  • #16 1398492
    DarekMich
    Poziom 15  
    osobiście preferuje kodowanie analogowe bo do kodowania cyfrowego potrzeba by większej szerokości pasmo

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metody zmiany sygnału audio (pasmo 30 Hz do 15 kHz) na nieczytelny w celu uniemożliwienia podsłuchu, z możliwością późniejszego odzyskania oryginalnego sygnału. Proponowano modulację amplitudową (AM) z demodulacją, jednak pojawiły się wątpliwości, czy sygnał po modulacji pozostanie sygnałem m.cz. Wspomniano o rozwiązaniach analogowych, takich jak skrambler odwracający widmo sygnału, dostępny w specjalizowanych układach scalonych (np. FX118, FX128, CMX264), stosowanych dawniej w telefonii bezprzewodowej. Alternatywnie zaproponowano kodowanie cyfrowe z użyciem XOR z sygnałem pseudolosowym generowanym przez rejestr przesuwający, co wymaga synchronizacji generatorów po obu stronach transmisji. Omówiono też pomysł dodawania sygnału zakłócającego (np. 300 Hz) i jego filtrację RC, jednak z uwagi na możliwe zniekształcenia i słyszalność sygnału, metoda ta jest mniej efektywna. Poruszono kwestie jakości sygnału po konwersji A/C i C/A oraz wpływu kodowania na szerokość pasma transmisji. Zwrócono uwagę, że kodowanie analogowe jest prostsze i wymaga mniejszej szerokości pasma, ale ma ograniczone możliwości w porównaniu do cyfrowego. Sugerowano również modulację PWM z demodulacją przez filtr dolnoprzepustowy jako potencjalne rozwiązanie. Wskazano, że dobór metody zależy od wymagań jakościowych, rodzaju łącza i kosztów implementacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA