logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak tanio zdobyć statecznik do żarówki HQI-TS 150W/NDL?

Rambooster 28 Sty 2007 11:00 4599 8
REKLAMA
  • #1 3497179
    Rambooster
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Mam mały problem z podłączeniem mojej żarówki HQI-TS 150W/NDL.
    Mam do niej zapłonnik IDS 4.1A (jest na nim napisane że od 100 do 400 W).
    Z tego co czytałem potrzeba mi jeszcze kondensatora i zapłonnika. Z kondensatorem sobie myślę poradzę- 20 µF wystarczy- prawda? Kondensator będzie kosztował parę zł więc nie jest źle.

Problem mój polega na zdobyciu statecznika. Nie sztuką byłoby kupić magnetyczny za około 60 zł w sklepie. Chciałbym go zdobyć jak najtaniej, ew. zrobić sam jeśli trzeba :). Można jakiś taki kupić taniej? Czy opłaca się robić samemu? Nie wystarczyłby w roli statecznika jakiś dławik? (na dławikach się nie znam to nie wiem :P).

Pozdrawiam, Marcin.
  • REKLAMA
  • #2 3505202
    shulc
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    Cytat:
    Z tego co czytałem potrzeba mi jeszcze kondensatora i zapłonnika
    .

jeśli chcesz redukować koszty , kondensator sobie odpuść. On poprawia tylko współczynnik mocy.

Cytat:
    Można jakiś taki kupić taniej? Czy opłaca się robić samemu?

kupić na złomie od lampy sodowej 150W ,ma podobne parametry, o ile poszukiwacze miedzi nie podzielili go na stal i miedź. Robić samemu odradzam

Cytat:
    Nie wystarczyłby w roli statecznika jakiś dławik?

statecznik i dławik to jest to samo.

Możesz jeszcze kupić elektroniczny układ zapłonowy do HQI taki jak PTU 150/220-240 UNV1 i to zastąpi wszystkie w/w elementy, ale ma ogromną wadę -cena
  • #3 3535193
    Rambooster
    Poziom 11  
    Witam
    Zdecydowałem się na kupno cewki :). Chciałbym tylko prosić o obliczenie i podanie danych tej cewki jaką mam kupić (ile milihenrów czy tam co innego jeśli jeszcze jest). Ew. gdzie w internecie można ją kupić :).
    Pozdrawiam, Marcin.
  • REKLAMA
  • #4 3541373
    shulc
    Poziom 22  
    Cytat:
    Zdecydowałem się na kupno cewki . Chciałbym tylko prosić o obliczenie i podanie danych tej cewki jaką mam kupić (ile milihenrów czy tam co innego jeśli jeszcze jest). Ew. gdzie w internecie można ją kupić .
    Pozdrawiam, Marcin.

Rozumiem że masz na myśli statecznik ( kupno cewki ),jeśli chodzi o parametry to jest to statecznik 150W do lamp metalohalogenowych lub sodowych ponieważ obie lampy posiadają podobne parametry zasilania. Mogę przedstawić typy trzech producentów VosslohSchabe - NaHJ 150, ERC - HID 90 150W lub ELGO Gostynin - STS 150 .
    Co do zakupu w internecie to, waga statecznika to ponad 2 kg, więc proponuje odwiedziny w hurtowni lub w sklepie jeśli nie posiadają od ręki zawsze mogą sprowadzić na zamówienie.
    Proponuje też to:

http://aip.pl/~triamond/hqi.html
    http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=158de225151c&UID=bd9e9f71b499
  • REKLAMA
  • #5 3549534
    Rambooster
    Poziom 11  
    Witam

Kupiłem statecznik, jak pisał sprzedawca do lamp HQI 150 W
    http://allegro.pl/item161669797_statecznik_150w_do_lamp_hqi_lub_hps_okazja_.html

Doszedł dziś właśnie i mam pytanie jak go podłączyć, bo dużo styków w nim jest (4). Jeden idzie do zapłonnika a pozostałe nie wiem- drugi jest opisany L(P)- chyba Live(Power), trzeci 230V a czwarty 240V. Na linku do aukcji jest foto ale tu przerysowałem schemat który jest wyrysowany na stateczniku: Jak tanio zdobyć statecznik do żarówki HQI-TS 150W/NDL?
    Nie wiem, ten kabel od wyjścia 240V idzie tam gdzie zapłonnik wysyła 4,5 kV? Dziwne troche...
    Na stateczniku oprócz tego jest napisane: Tridonic Ombis 150 PB503W.

Na zapłonniku natomiast mam schemat który wydaje się logiczniejszy:
    Jak tanio zdobyć statecznik do żarówki HQI-TS 150W/NDL?.
    No to jak to podłączyć? :)
    Ja bym podłączył napięcie do statecznika do L(P), wyjście do zapłonnika właśnie do niego, reszte jak na schemacie od zapłonnika.
    Pozdrawiam, Marcin.
  • #6 3733902
    Seba_smd
    Poziom 17  
    Ocena: 87
    Witam!
    Kto wie gdzie można kupić przewody łączące zapłonnik z żarówką są one na napięcie 4/5KV przeważnie izolacja silikonowa w sklepach elektrycznych szukałem i nie mają ? ?
  • #7 3736088
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1005
    Witam.
    Do zasilania lamp metalohalogenkowych (2000W) stosowałem zawsze przewody silikonowe na napięcie 500V. Silikonowe ze względu na temperaturę występującą w pobliżu żarówki. Wystarczy rozebrać oprawę z żarówką metalohalogenkową aby przeknać się że połączenia wykonane są zwykłymi przewodami.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 3736186
    shulc
    Poziom 22  
    Seba_smd napisał:
    Witam!
    Kto wie gdzie można kupić przewody łączące zapłonnik z żarówką są one na napięcie 4/5KV przeważnie izolacja silikonowa w sklepach elektrycznych szukałem i nie mają ? ?

Jeśli masz do zrobienia jeden taki zestaw zastosuj zwykłe przewody a jako osłonę od temperatury zastosuj odpowiednie koszulki
    pozdrawiam
  • #9 4435478
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    ...Panowie, a gdybym chcial taka lampe metahalogenowa zasilac z 12V lub 24V, oczywiscie przez jakas przetwornice....widzieliscie moze schemacik takiego urzadzenia albo gotowca?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy taniego pozyskania statecznika do żarówki HQI-TS 150W/NDL oraz prawidłowego podłączenia elementów zasilających. Użytkownik posiada zapłonnik IDS 4.1A (100-400W) i rozważa użycie kondensatora 20 µF dla poprawy współczynnika mocy, jednak zalecenia sugerują, że kondensator można pominąć, gdyż nie jest niezbędny do działania lampy. Statecznik i dławik to w praktyce to samo urządzenie, a najtańszym rozwiązaniem jest zakup używanego statecznika z lamp sodowych 150W lub zakup nowego w hurtowni. Samodzielne wykonanie statecznika jest odradzane. Wskazano modele stateczników producentów VosslohSchabe (NaHJ 150), ERC (HID 90 150W) oraz ELGO Gostynin (STS 150). Alternatywnie można zastosować elektroniczny układ zapłonowy PTU 150/220-240 UNV1, jednak jest on droższy. Podłączanie statecznika Tridonic Ombis 150 PB503W wymaga zasilenia zacisku L(P) oraz podłączenia do zapłonnika zgodnie ze schematem, przy czym wyjścia 230V i 240V budzą wątpliwości i wymagają dokładnej interpretacji schematu. W kwestii przewodów łączących zapłonnik z żarówką, zaleca się stosowanie przewodów silikonowych o napięciu znamionowym 500V, które wytrzymują wysoką temperaturę w pobliżu lampy. Do jednorazowego użytku można zastosować zwykłe przewody z osłoną termiczną. Pojawiła się także pytanie o zasilanie lamp metalohalogenkowych z niskiego napięcia (12V lub 24V) przez przetwornicę, jednak nie udzielono szczegółowej odpowiedzi ani schematu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA