logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[ŁADOWANIE AKUMULATORA] Jak zwiększyć napięcie ładowania w Trabant-Polo 1100ccm? 13,72V za mało?

Trabi 28 Sty 2007 11:56 4982 7
  • #1 3497435
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Witam.

Padł mi ze starości akumulator i przyszło do jego wymiany. kupiłem nowy, facet od razu mi go założył, zmierzył napięcie ładowania i... wyszło na jego mądrym przyrządzie 13,72V :( . Powiedział po chwili wahania, że "może tak być" i że jest to w normie. A ja wszędzie słyszę, ze nap.ładowania ma mieć 14,4V. Więc czy u mnie jest za niskie?
    I teraz: czy w takim razie można i jak można je zwiększyć? W alternatorze jest wsadzony moduł regulatora, ale zalany jest żywicą, a w schemacie el. samochodu nie widzę, żeby można gdzieś samemu coś podciągnąć. Czy to może być wina źle działającego regulatora to napięcie 13,72V?
    Samochód to 'Trabant-Polo 1100ccm', akumulator 12V/44Ah. Poniżej wycinek ze schematu instalacji autka:

[ŁADOWANIE AKUMULATORA] Jak zwiększyć napięcie ładowania w Trabant-Polo 1100ccm? 13,72V za mało?
  • #2 3497462
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2157
    A to było z włączonymi odbiornikami czy bez:?:
  • #3 3497466
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Włączone były światła ale tylko POZYCYJNE (4x5W) (musiały być włączone, bo alarm mi wyje jak silnik pracuje a światła ciemne - wiecie... zima, urządzonko przypomina o właczeniu świateł ;) ) i radio w trybie stand-by. Nic więcej.
  • #4 3497583
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2157
    Jest to mało ale jeżeli z poprzednim akumulatorem nie było problemu to na razie można to zostawić ale należałoby przynajmniej raz w miesiącu sprawdzić gęstość elektrolitu. Jeżeli akumulator będzie miał niskie stężenie należy usterkę usunąć aby nie doszło do zasiarczenia.P
  • #5 3497721
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 418
    Sprawdz napięcie bezpośrednio na alternatorze,jeżeli będzie wyższe to znaczy że są spadki napięcia na kablach,najczęściej na masowych.
  • #6 3497789
    kmitki
    Poziom 22  
    Ocena: 231
    Kolega wyżej ma racje sprawź napięcie bezpośrednio na alternatorze jeśli będzie wyższe to musisz kombinować z połączeniami masa albo kabel+.:)
  • #7 3499130
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    zbyniuś napisał:
    ....są spadki napięcia na kablach,najczęściej na masowych.

dokładnie tak, ale ja w swojej felce mam 13,8V i wszystko jest ok( a na regulatorze podali 14V)proponowałbym oczyścic z rdzy wszelkie połaczenia na srubach
  • #8 3499429
    hasiek
    Poziom 15  
    Ocena: 64
    Napięcie 13,72 nie jest rewelacją ale jest do przyęcia z tym że spraedź go pod obciążeniem tzn. z włączonymi odbiornikami które przeważnie używasz.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Trabant-Polo 1100ccm z nowym akumulatorem 12V/44Ah zmierzono napięcie ładowania 13,72V, co budzi wątpliwości, gdyż standardowo oczekuje się około 14,4V. Pomiar wykonano przy włączonych światłach pozycyjnych (4x5W) i radiu w trybie stand-by. Uczestnicy dyskusji wskazują, że napięcie 13,72V jest nieco niskie, ale może być akceptowalne, jeśli nie występują problemy z akumulatorem. Zalecane jest sprawdzanie gęstości elektrolitu w akumulatorze oraz pomiar napięcia bezpośrednio na alternatorze, aby wykluczyć spadki napięcia na przewodach, szczególnie masowych. Wskazano również na konieczność oczyszczenia połączeń śrubowych z rdzy i korozji, co może poprawić parametry ładowania. Moduł regulatora napięcia jest zalany żywicą i nie przewiduje się możliwości regulacji napięcia zewnętrznie. Napięcie ładowania pod obciążeniem powinno być sprawdzone, aby ocenić rzeczywiste warunki pracy instalacji elektrycznej pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA