logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zodiak DSS-402: Niesprawna prawa strona, tranzystory sprawne, co dalej?

qscgu 28 Sty 2007 13:54 1598 16
REKLAMA
  • #1 3497977
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    Witam. Problem mam ze zodiakiem takim jak w temacie. Pewnie powiecie ze to problem ktory juz zostal opisany ale zdziwilem się bardzo kiedy sprawdzając wszystkie tranzystory są sprawne...
    otóż w zodiaku są bardzo proste, wręcz schematyczne końcowki mocy, tutaj schemat samej koncowki:
    http://hybrid.diinoweb.com/files/zodiak.JPG
    Oczywiscie wpiąłem sie na wejscie do kazdej z nich, no i nie dziala prawa strona. No to standardowo wylutowalem tranzki sterujące BD137/138 i Tranzki mocy BDP283/284. Ku mojemu zdziwieniu wszystko w porządku, no to dalej wylutowalem reszte tranzkow i wiekszosc sprawdzilem i są dobre... ciekawym jest fakt ze jak pocieram o odbudowe bezpiecznika to słychać to bardzo głośno w głosniku, tak jak powinno być słychać dzwięk... w tej chwili czekam na miernik aby moc pomierzyc wylutowaną parę T401 i T403. Żaden elektrolit nie jest wylany, ani rezystory nie wydają sie spalone... co proponujecie teraz sprawdzic??
  • REKLAMA
  • #2 3498051
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Bezpieczniki i styki bezpieczników.
  • REKLAMA
  • #3 3498061
    qscgu
    Poziom 34  
    wg miernika, jak włoze bezpiecznik i podłącze go do styków to prąd przewodzi...
  • Pomocny post
    #4 3498173
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Sprawdz czy masz napiecie na tranzystorach mocy.
  • #5 3498733
    qscgu
    Poziom 34  
    co do napiec to rzeczywiscie nie mialem normalnych, teraz juz jest ok, ale mam teraz na wyjsciu -23V na kazdym kanale ;D
  • #6 3499920
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    i wracamy do punktu wejscia:-) sprawdz czy masz wszytskei napiecia jak masz stałe na wyjsciu znaczy ze tranzystory mocy ewentualnie sterujace miernik w łapy i posprawdzaj np testem na diody
    pozdrawiam
  • #7 3500392
    qscgu
    Poziom 34  
    wiem jak sie sprawdza... sęk w tym ze zanim udalo mi sie naprawic te napięcia to wylutowalem wszystkie BDP i byly sprawne... no nic chyba czeka mnie to jeszcze raz
  • REKLAMA
  • #8 3504523
    qscgu
    Poziom 34  
    ok sprawdzilem... wszystkie sprawne :D az ciezko uwierzyc ze to sie dzieje naprawde, tym raziem napiecie na kolektorach jest odpowiednie i przy stereo na obu kanalach jest wzgledem masy -23V
    a jak dam mono to jeden kanal gra... no ja juz nie wiem... doradzcie jak to zrobic??
  • #9 3504652
    renegat...
    Poziom 22  
    mase masz?kondensator wyjsciowy jest ok?cos musisz miec nie haloo skoro masz stałę na wyjsciu napewno wszytsko dobrze wlutowałes?
  • REKLAMA
  • #10 3504683
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    renegat... napisał:
    kondensator wyjsciowy jest ok?
    Jaki kondensator??W zodiaku niema na wyjsciu kondensatora!

Dodano po 4 [minuty]:

Nie rozumie co ma przelacznik mono/stereo do stalego napiecia na wyjsciu.Albo cos zle mierzysz albo masz tam niezle namieszane.
  • #11 3504728
    renegat...
    Poziom 22  
    sorrka wydawało mi sie ze zodiak jest na pojedynczym zasilaniu wszytskich schematów nie mozna miec w głowie.Odszczekuje swoja pomyłke hau hau
  • #13 3508623
    qscgu
    Poziom 34  
    T401 i T403 sa sprawne. Diode zenera sprawdza sie jak normalną diode ? :D
    a opory te ktore podales tez sprawdze
  • #14 3508889
    Wojtekx
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Zacznij od poczatku .
    Napiecia zasilajace musisz miec dwa symetryczne taki sam + jak - .
    Na wyjsciu nie powinno być napiecia stałego bo rozsypią się kolumny.
    co to znaczy że na mono działa a na stereo nie albo działaja oba kanały a uszkodzenie masz w przedwzmacniaczach, albo działa tylko jeden kanał.
    sprecyzuj uszkodzenie .
    szkoda ze demontowałeś sprawny/o ile był / kanał miałbyś możliwośc porównania napięć.
  • #16 3510215
    renegat...
    Poziom 22  
    a spróbuj odłaczyc sygnał wchodzacy do koncówki mocy i zobacz czy nadal bedziesz miał to -23V jak sprawdzales tranzystory betamierzem w mierniku czy testem na diody? ale w sumei watpliwa sprawa ze w obu kanałach by sie tak działlo.Zobacz czy masz maske na płytce koncówki
    sprawdz tez wszystkie napieci podane na schemaci moze one cos nam podpowiedza
    pozdrawiam
    PK
  • #17 3512537
    qscgu
    Poziom 34  
    wojtekx: dobrze wiem jak to jest z napięciami, napisalem wyzej ze są w porządku.
    o stałym napięciu wiem jeszcze lepiej bo to powoduje stałe wychylenie się cewki co skutkuje jej spaleniem.
    pisalem ze wpiałem się BEZPOŚREDNIO przed koncowki i jedna nie działa. Wiec nie ma nawet mowy o przedwzmacniaczu

h jaworski:jutro to sprawdzę i dam znać.

renegat...: sprawdzę z odłączonym sygnalem radia. Tranzystory mierzylem testem na diody. [wiem jak się tym sposobe mierzy]

"Zobacz czy masz maske na płytce koncówki "
    nie rozumiem tego zdania... chodzi ci czy jest soldier maska? zreszą nawet jesli to co to ma do rzeczy??

a te napięcia ktore mam na schemacie - sprawdzę jutro.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza Zodiak DSS-402, w którym prawa strona końcówki mocy nie działa mimo sprawnych tranzystorów sterujących BD137/138 oraz mocy BDP283/284. Pomiar napięć wykazał na wyjściu stałe napięcie około -23V na obu kanałach przy pracy stereo, co jest nieprawidłowe i grozi uszkodzeniem głośników. Sprawdzono również tranzystory T401 i T403 oraz diodę zenera D401, a także rezystory R425, R431, R433 i inne, które mogą mieć wpływ na pracę wzmacniacza. Zalecane jest sprawdzenie symetrycznych napięć zasilających, obecności masy, poprawności połączeń oraz odłączenie sygnału wejściowego, aby zweryfikować, czy problem z napięciem na wyjściu nadal występuje. Wskazano także na konieczność dokładnego pomiaru napięć na tranzystorach mocy i sterujących oraz test diodowy tranzystorów. Wskazano, że stałe napięcie na wyjściu jest symptomem uszkodzenia i należy unikać dalszej pracy wzmacniacza w takim stanie. Dyskusja podkreśla konieczność systematycznej diagnostyki elementów końcówki mocy i zasilania oraz weryfikacji poprawności montażu i połączeń na płytce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA