logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć stałe napięcie na wyjściu wzmacniaczy PW3015 i DSS402?

zuku_fr 18 Lip 2007 09:58 2832 12
REKLAMA
  • #1 4091451
    zuku_fr
    Poziom 10  
    Witam,

Posiadam te dwa wyżej wymienione wzmacniacze (DSS402 to amplituner) i oba były naprawiane prze ze mnie.

DSS402 - wymienione wszystkie tranzystory sterujące końcówkami mocy (2* Bd137 i 2* bd138), a także 2 tranzystory nie zamocowane na radiatorach, znajdujące sie w ich niedalekim pobliżu (bd137). Wymienione prze ze mnie tranzystory są zamontowane poprawnie, tak jak w oryginale. Wymieniłem także 2 rezystory drutowe 0,15 Ω (nawinąłem sam). Nie wiem już co mam robić, czego szukać, wszystko wygląda jak by było sprawne, przy włączonym wzmacniaczu, bez obciążenia jak i z obciążeniem, nic nie dymi, radiatory jak były zimne, tak są dalej. końcówek mocy nie ruszałem, raczej są sprawne.

Na lewym kanale DSS402 pojawia sie napięcie stałe około 16 albo 18 V (piszę z pamięci), natomiast na prawym jest około 28 V (również piszę z pamięci)

PW3015 - Dostałem od kolegi ten wzmacniacz, który miał napięcie stałe na wyjściu, na oby dwóch kanałach było około18 V (piszę z pamięci), popalone w nim były tranzystory sterujące (2*bd138, 2*bd139) które wymieniłem na nowe. Niestety nie zauważyłem ze uszkodzone są również 2 tranzystory bf457 (nie znam pełnionej funkcji przez nie), jako że ich wcześniej nie zamówiłem, zastąpiłem je tranzystorem bd 139. Wymieniłem rezystor 470Ω znajdujący się w pobliżu radiatora (oznaczenie na schemacie R247). Rezystor ten palił się wcześniej. Teraz po wymianie na mocniejszy (teraz 1W, wcześniej 0,125W) dalej sie nagrzewa bardzo mocno aż parzy(tamten sie dymił).

Proszę o pomoc, najbardziej by mi zależało na naprawie DSS402 ale PW3015 też chciałbym uruchomić.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4091477
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Ocena: 66
    Co do Zodiaka (DSS402) napisałeś że nie ruszałeś końcówek, to może byc przyczyna bo uszkodzone tranzystory końcowe powodują stałe napięcie na wyjściu. Sprawdź je koniecznie. Najlepiej dla bezpieczeństwa wylutuj je z układu i sprawdź napięcia na bazach tranzystorów sterujących, powinno chyba około 1,2 V, -1,2 V . (Takie są w Tosce, tu powinny byc podobne).
  • Pomocny post
    #3 4091495
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Chciałbym zwrócić uwagę, że każdy wzmacniacz mocy tego typu zaczyna się od wejścia sygnałowego, czyli praktycznie od tranzystorków w układzie różnicowym tuż za wejściowym kondensatorem elektrolitycznym. Od wejścia do wyjścia (na głośnik) układ wzmacniacza pracuje w tzw. sprzężeniu stałoprądowym, czyli inaczej mówiąc - każdy element w tym obszarze ma wpływ na pracę wzmacniacza. Niejednokrotnie zdarza się, że zwarcie na wyjściu powoduje uszkodzenie nawet tranzystora wejściowego, nie tylko tranzystorów mocy czy stopnia je sterującego (bezpośrednio).
    Naprawiając wzmacniacz końcowy trzeba po prostu sprawdzić wszystkie elementy w tym układzie.
  • REKLAMA
  • #4 4092849
    zuku_fr
    Poziom 10  
    Sprawdzałem tranzystory mocy i wygląda na to że są ok.

Sprawdze miernikiem elektronicznym uniwersalnym (nie nazywa sie tego czasem multimetrem ?) wszystkie rezystory na płycie wmacniacza, wszystkie kondensatory, diody, tranzystory.

Jedno pytanie co do mierzenia w/w elementów miernikiem elektronicznym uniwersalnym:
    Na jakie opcje mam ustawić miernik, zebym mógł poznać że tranzystory i kondensatory są sprawne ?

Prosiłbym o rady mogące pomóc w tej sytuacji a także o odpowiedzi na powyższe pytanie.

PS.
    Może moderator mógłby przenieść mój Temat do działu Serwis i Naprawa, do poddziału Audio ? Odnoszę wrażenie, że wzrosła by popularność i zainteresowanie moim Tematem. Byłbym wdzięczny.

Dziękuje i pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 4094104
    jogi30
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Ja tranzystory mierze na test diody...normalnie jest przejście w dwóch miejscach ale tylko w jedną stronę między 500 a 800 a jesli brak przejścia lub jest w obie strony to tranzystor jest uszkodzony a kondensatory to mierz na cx jeśli taką opcje masz w swoim mierniku.Pozdrawiam i powodzenia
    .
  • Pomocny post
    #6 4094226
    Mirek Z.
    Tranzystory do pomiaru trzeba wylutować z płyty, diody - jedną z nóżek. Po ich wylutowaniu można mierzyć rezystory - nie będzie wpływało na wynik jakieś złącze tranzystora czy dioda (tym bardziej uszkodzone). Kilka elektrolitów zawsze warto wymienić - pomiar ich nic nie daje (pod napięciem mogą zachowywać się inaczej), a wymiana poprawi parametry (głównie basu). W polskich wzmacniaczach również niepewne (awaryjne) są małe, płaskie, ceramiczne kondensatorki oraz kondensatory antywzbudzeniowe na wyjściu (100-220nF).
    Tranzystory BF457 są montowane w miejscu, gdzie występuje praktycznie całe napięcie zasilania (mierzone między "+" a "-"), tranzystor BD139 ma trochę za mały zapas (jego parametr Uc-e max 80V).).
  • REKLAMA
  • #8 4094860
    zuku_fr
    Poziom 10  
    Witam, pomierzyłem tranzystory mocy BDP 283 i BDP284 i wychodzi na to, że jest padnięty jeden BDP 284. załączam schemat jak je mierzyłem:

Przy wylutowanych tranzystorach mocy, sprawdziłem napięcia na wyjsciach glosnikowych i okazało się ze jest: lewe: 12,4 V; prawe: 14,4V

Sprawdziłem również napiecia na tranzystorach sterujących BD 137 jak i BD 138, przy wylutowanych tranzystorach mocy. Zamieszczam kolejny schemat:

Pozdrawiam.

Edit:
    Poprawiłem. Dziękuję za pomoc Mirek Z. jak i innym.

Pozdrawiam i liczę na dalsze rady.
  • Pomocny post
    #9 4095019
    Mirek Z.
    Pierwszy wniosek słuszny.
    Pomiar napięć, poza stwierdzeniem że nie są właściwe, nic nie wnosi. Wspominałem już o sprzężeniu stałoprądowym, stąd taki efekt może dać dowolny uszkodzony element w układzie. Trzeba je cierpliwie, po kolei pomierzyć.
    Końcówki BD, patrząc na stronę z opisem typu, to od lewej B, C, E.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 4096832
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Ocena: 66
    Zanim cokolwiek jeszcze zrobisz, zmierz napięcia na bazach tranzystorów sterujących (BD137,138). Powinny być około 1,2 V . Jeśli są dużo wyższe to nie montuj tranzystorów końcowych, bo sie po raz drugi spalą.
  • Pomocny post
    #11 4100168
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Kolego napięcia sprawdz między masą a wyprowadzeniami tranzystorów a nie między nimi!!!!
  • #12 4109704
    zuku_fr
    Poziom 10  
    Witam po krótkiej przerwie.

Niestety nie zdołałem sprawdzić wszystkich elementów w zodiaku dss402, z racji tego że: i tak nie miał bym części zamiennych do niego, wylutowanie wszystkich tranzystorów i innych elemntów zajeło by mi sporo czasu, a z racji tego ze zdoiak ten ma z 20 lat, to najlepiej było by wymienic w nim wszystkie elementy na nowe, sprawdzone. Jedynie sprawdziłem te małe tranzystorki BC 149 i jeden okazał sie niesprawny, zastąpiłem go BC 158 albo BC 159, nie pamiętam w danej chwili. Sytuacja napięciowa bez zmian.

Postanowiłem wziąć się za PW3015. Najmocniej przepraszam, ale okazało sie że ten wzmacniacz nie ma stałego napięcia na wyjściu. Po wylutowaniu (jak sie później okazało) niesprawnych tranzystorów mocy (2* BDP 286 & 2* BDP 285) zaczął grzać się rezystor oznaczony R304. Po wlutowaniu sprawnych tranzystorów końcówki mocy w jednym kanale (2 z brzegu od lewej strony), po włączeniu zasilania, zagrzały się one momentalnie i zaczął leciec dymek z nich. Szybko wyłączyłem, wylutowałem je i sprawdziłem. Są dalej sprawne. Przed tym, po wylutowaniu spalonych tranzystorów mocy, zmierzyłem napięcia na tranzystorach sterujących. Mierzyłem tak : Baza - Masa i wyszło następująco:
    1 BD139 0,77V (pierwszy z brzegu od lewej strony)
    2 BD139 9,8V
    1 BD138 0,26V (drugi z brzegu od lewej strony)
    2 BD138 12,57V

Proszę o rady i sugestie.

Dziękuję i pozdrawiam.
  • #13 4111565
    Mirek Z.
    Niestety, trudno mi coś dodać ponad to, co napisałem wcześniej na temat sprawdzania układu wzmacniacza. Sam widziałeś w Zodiaku, jaki jeszcze tranzystorek miałeś uszkodzony. Oczywiście wymiana BC149 na BC158/9 nie mogła dać żadnego skutku, bo to są tranzystory niezamienne - o przeciwnej polaryzacji. Ogólnie - trudno przewidzieć zakres i miejsce usterek, dlatego trzeba sprawdzać cały układ wzmacniacza końcowego.
    Oczywiście montowanie tranzystorów przy grzejącym się rezystorze też nie miało sensu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu stałego napięcia na wyjściach wzmacniaczy PW3015 i DSS402 (amplituner). W DSS402 wymieniono tranzystory sterujące końcówkami mocy (BD137, BD138) oraz rezystory drutowe, jednak na wyjściach nadal pojawia się napięcie stałe (około 16-28 V). Sugerowano sprawdzenie tranzystorów końcowych, które mogą być uszkodzone i powodować ten problem, a także pomiar napięć na bazach tranzystorów sterujących (powinny wynosić około ±1,2 V). Podkreślono konieczność sprawdzenia całego układu wzmacniacza, w tym stopnia różnicowego i elementów sprzężenia stałoprądowego, gdyż uszkodzenie może występować w różnych miejscach. Zalecano wylutowanie tranzystorów do pomiarów, testowanie ich w trybie testu diody oraz wymianę elektrolitów i kondensatorów ceramicznych, które mogą być awaryjne. W PW3015 po wymianie uszkodzonych tranzystorów mocy (BDP285, BDP286) pojawiły się problemy z przegrzewaniem rezystora R304 i ponownym uszkodzeniem tranzystorów, co wskazuje na konieczność dokładnej diagnostyki całego układu. Wymiana tranzystorów BC149 na BC158/159 była błędem ze względu na różną polaryzację. Podsumowując, rozwiązanie problemu wymaga systematycznego pomiaru i wymiany uszkodzonych elementów w całym stopniu końcowym i sterującym wzmacniaczy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA