logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mostkowanie głośnika do dwóch kanałów – jak podłączyć bezpiecznie do wzmacniacza?

Fajurka 28 Sty 2007 19:36 6752 11
REKLAMA
  • #1 3499510
    Fajurka
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mostkowanie głośnika do dwóch kanałów – jak podłączyć bezpiecznie do wzmacniacza?

Mam problem, a nawet nie wiem czy tak można. Jak podłączyć ten głośnik do dwóch kanałów jednocześnie. Nie wiem jak poprostu zmostkować dwa kanały. I czy nie uszkodzę niczego w wzmacniaczu. Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 3499616
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 836
    Co to jest za głośnik - "ten" ?
  • #3 3499631
    Fajurka
    Poziom 12  
    no chyba ten na obrazku jak widze.
  • REKLAMA
  • #4 3499805
    slasz129
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    czy nie spalisz wzmacniacza to zleży czy można go mostkować
  • REKLAMA
  • #5 3499891
    Fajurka
    Poziom 12  
    Z tego co pisze na wzmacniaczu że ' A+B ' to chyba można dodać do siebie dwa kanały.
  • #6 3500036
    slasz129
    Poziom 15  
    a to jest wzmacniacz na tranzystorach czy może na jikichś TDA na tda pewnie można a jeśli na tranzystorach to raczej odradzam

Dodano po 3 [minuty]:

a jeszcze może być tak ze na mostku to możesz podłaczyc tylko w rezystancjach od 8-32 jak dasz mniejsze to sie pewnie spali
  • REKLAMA
  • #7 3500847
    Fajurka
    Poziom 12  
    A czemu na tranzystorach nie można? i co to znaczt 'tda' . Mniejsze to mam mieć na mysli głosniki.
  • #8 3502126
    Fajurka
    Poziom 12  
    Mam także inne pytania czemu jak ten dwucewkowy głośnik podłącze z osobna na kanał na kanał to gra ciszej niż abym podłączył tylko jeden kanał do głosnika a drugi zostawił w głośniku bez podłączenia.
  • #9 3502545
    slasz129
    Poziom 15  
    tak już jest że wzmacniacz na tranzystorach zazwyczaj jest budowany na kilku i te tranzystory są tak podąlczane jak by coś w stylu mostka. tda to są końcówki mocy scalone. zobacz co sie stanie jak podłączysz obie cewki na dwa kanały tylko zeby ddwięk był w mono i oceń jak to będzie głośno grało?????
  • #10 3502682
    Fajurka
    Poziom 12  
    Nie dam rady puścić dzwięku w mono(wszystko mam w stereo), no i a czemu dzwięk w stereo uszkodzi głośnik dwucewkowy a w mono nie ??
  • #11 3502976
    slasz129
    Poziom 15  
    to chyba nie chodzi o to czy uszkoddzi tylko jak podłączyłeś dwie cewki na różne kanały to sam wiesz ze dzwiek w tych kanałach jest różby(stereo) i chyba z tąd mówłeś ze nie gra to głośno bo jedna cewka w danej chwili wychylała membrane a druga ja np wcigała tak myśle może sie myle pozdrawiam
  • #12 3503283
    Fajurka
    Poziom 12  
    No mylyć się nie mylisz. pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy bezpiecznego podłączenia głośnika dwucewkowego do dwóch kanałów wzmacniacza oraz możliwości mostkowania kanałów. Kluczowym zagadnieniem jest, czy wzmacniacz można mostkować bez ryzyka uszkodzenia. Wzmacniacze oparte na scalonych końcówkach mocy typu TDA zazwyczaj umożliwiają mostkowanie, natomiast wzmacniacze tranzystorowe są mniej zalecane do takiego połączenia ze względu na ryzyko uszkodzenia. Mostkowanie wymaga stosowania głośników o impedancji w zakresie 8-32 Ω, aby uniknąć przeciążenia wzmacniacza. Podłączenie dwóch cewek głośnika do osobnych kanałów stereo może powodować obniżenie głośności, ponieważ sygnały stereo różnią się fazowo, co może prowadzić do częściowego znoszenia się drgań membrany. W trybie mono, gdy oba kanały są połączone, głośnik gra głośniej i bardziej spójnie. Wzmacniacz oznaczony symbolem "A+B" sugeruje możliwość jednoczesnego użycia dwóch kanałów, jednak należy zweryfikować specyfikację techniczną urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA