logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefon z GPRS jako modem =transmisja danych i faksow?

Platon 28 Sty 2007 21:41 9484 17
  • #1 3500167
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Witam,
    Chce sobie kupic telefon do korzystania z niego jako modem GPRS.
    W wiekszosci w opisach telefonów na przeróżnych www nie ma napisanego wprost czegos w stylu:
    modem: TAK,
    jest za to "transmisja danych i faxow" - pytanie moze trywialne, ale czy to oznacza wlasnie modem?
    Czy wystepuja w telefonach jakies ogranicznia co do interfejsow przez jakie mozna sie polaczyc z takim modemem? Np telefon posiada 'kabel', irda, bluetooth, ale modem dziala tylko przez IRDA?

Dziekuje za odpowiedzi.
  • #2 3501028
    Poziom 36  
    Ocena: 414
    MI wydaje sie iz to ze telefon ma mozliwosc wyslania faxu wcale nie oznaca ze ma modem dlaczego ? przy wyslaniu faxu na naormalny telefon w sposob "modemowy - nie korzystajac z sulug operatora a laczac sie bezposrednio z numerem faxu" nigdy nie udalo mi sie wyslac faxu..zawsze byl blad transmisji... okazuje sie ze standart gsm uniemozliwia wyslanie faxu bo czesc czestotliwosci jest obcieta ,natomisat wysylajac faxy jako smsy/mmsy z zalacnzikiami/emaile przez gprs przez usuge operatora nigdy nie bylo problemow jezeli telefon ma napisane ze ma transmisje danych to znacyz ze ma modem gprs
    co do interfejsow to zalezy od telefonu .. ja ostatnie 3 telefony posiadalem z symbianem wiem ze np jezeli taki telefon nie ma normalnie obslugi gprs przez bluetooth mozna to zalatwic wgrywajc odpowiedni soft :D
  • #3 3501413
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Jesli dobrze rozumie Twoje pytanie, to moj SE K510i ma taka mozliwosc.
    Poprzez kabel USB moge korzystac z niego jako modemu GPRS. Nie sprawdzalem, ale mam do tego odpowiednie oprogramowanie i kabel wiec chyba nic nie stoi na przeszkodzie.
  • #4 3501475
    Platon
    Poziom 42  
    androot - nie, ty nie rozumie pytania :)
  • #5 3502129
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    Teoretycznie każdy telefon z GPRS powinien się nadawać, ale nie polecam innych niż Nokia, Siemens, SonyEricsson.
    Za ok. 80 zł kupisz na Allegoro Siemensa S55 (GPRS klasy 10, IRDA, Bluetooth, kabel COM/USB) kompletnego z kablem i płytą CD. To dobry wybór na dzień dzisiejszy.
  • #6 3502142
    jj123
    Poziom 1  
    ogólnie unikaj tanich SE i fonów typu sendo/sagem i temu podobnych badziewi.

Przy zakupie patrz na klase GPRS, najbardziej opłaca się siemens s55+kabel DCA-540 /z ładowaniem przez USB/
    masz modem GPRS+FAX modem
  • #7 3503167
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 695
    A co powiecie o nec 616v, można go użyc jako modem ? Jeśli tak czy wystarczy zwykły kabel dawany w zestawie z fonem ??
  • #8 3503213
    Platon
    Poziom 42  
    Siemensa S55 mam i jest bezbłedny, ale szukam czegos dodatkowego i tanszego, np M55 (modem akurat ma). Sprawdzenie kazdego dostepnego modelu jaki znajde do kupienia, pod katem modemu, to sporo pracy. Dzieki za ogolne wskazowki.
  • Pomocny post
    #9 3505430
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    Jeśli chcesz coś tańszego to jeszcze zostają Siemensy z monochromatycznym LCD: ME45, S45, M50, MT50 ( dwa pierwsze mają IRDe). Ja testowałem osobiście MT50 i S45i i wszystko działało jak trzeba. Wymienione telefony mają GPRS klasy 8 (4+1). Popatrz też na Allegro w uszkodzonych - ja kupiłem tak S45i z częściowo uszkodzonym wyświetlaczem (ok. 25% nic nie wyświetla) za 20 zł i używam go jako modem już drugi rok.
  • #10 3509140
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    Kiedyś korzystałem z dostępu do netu przez Siemensa ME45. Przez IRDA ani przez tani kabel do wgrywania obrazków i dzwonków nie było to możliwe. Dopiero gdy kupiłem coś w rodzaju "stacji dokującej" do ME55 i przystosowałem ją pod wzgl. mechanicznym do mego telefonu - transmisja zadziałała. Ta "stacja" to była podstawka ze złączem wielostykowym w którą wkładało się telefon, podłączało ładowarkę i kabel do portu COM w kmputerze. Komputer widział go jako "modem GPRS" po zainstalowaniu sterowników z płytki od telefonu. Telefon mi skradziono, ale płytkę i stację dokująca powinienem gdzieś mieć....
  • #11 3523524
    norbi45
    Poziom 33  
    Ocena: 59
    Jeśli chcesz niedrogi telefon z modemem to pomyśl nad Nokią 3200. Ten telefon ma EDGE. Jest to szybsze połączenie niż przez GPRS. jeśli oczywiście operator ma taką funkcję. GPRS też ten telefon ma.

Tutaj możesz sobie przeglądnąć dane telefonów.
    http://www.mobile.inspiracja.com/Nokia,3200,phone.php
    Ja sprawdzałem z powodzeniem działanie internetu przez GPRS na tych modelach:
    s45, m50, m55, s55, me45, c60,cf62, nokia: 6100, 3200
  • #12 3525973
    Sebastian.R
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Jeśli masz zasięg edge to polecam motorole v235 (jakoś tak , taka czarna klapkowata).Ona ma edge na 100% a że jest kiszką patrząc z profilu "lepszych" telefonów to tanią na allegro. Potrzebny będzie kabelek miniUSB<-->USB(PC) Zależnie od wersji windy trzeba, bądź nie, doinstalować sterowniki. Jakie ? Znajdź drivery P2K do V3 i po kłopocie.
    Sam kiedyś używałem Mitsubischi Trium Eclipse XXL (MT450) jako modemu. Chodziła transmisja danych pięknie :) Trzeba do fona taki program o nazwie IRas (poniżej do pobrania)
    Załączniki:
    • iras.zip (1.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 3741108
    fraydi
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    pozwólcie że wrócę do tematu ponieważ od kilku dni sam kombinuje z takim rozwiązaniem.

i zastanawia mnie jedna rzecz:

załatwiłem do tego nokie 3200 ze względu na edge i do tego kabel dku-5. Ale za żadne skarby nie mogę się za jej pośrednictwem połączyć. Poszperałem trochę i sie okazuje że 3200 nie ma wbudowanego modemu, więc:

@norbi45: wytłumacz mi w jaki sposób to zrobiłeś???
  • #15 3809600
    norbi45
    Poziom 33  
    Ocena: 59
    Rzeczywiście chodziło mi o inny model telefonu.
    Znalazłem stronę z opisem gdzie między innymi był 3200 i umieściłem link do niej.
    Jeśli chodzi o GPRS to polecam siemensy np s55,m55,c60,cf62. Bardzo prosto można się z nich połączyć po wybraniu kilku prostych ustawień w programie GPRS asistent. Program i kabel dodawany był standardowo np do S55.
  • #16 4150111
    simon40
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Na stronie noki z opisu wynika ze nokia 3200 powinna dzialac jako modem trzeba tylko zastosowac kabelek ca-42,ja uzywam nokie 6020 do laptopa jako modem i nie mam problemu (przedtem kombinowalem z kabelkiem dku-5 i nic nie wykombinowalem) trzeba jeszcze w panelu sterowania wybrac "opcje telefonu i modemu" i tam dodac modem,model 3200 tez tam jest wiec chyba powinna dzialac.
  • #17 4159765
    simon40
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    A czym nokia 3220 ruzni sie od 3200 ? Moge wyprobowac nokie 3220 bo kumpel ma ale skoro w opcjach dodaj modem sa obydwa modele to chyba nie od tak sobie dla zabawy (nokia 3200 cable).
    A jesli chodzi o zabawe to tak sobie dla zabawy mam w tej chwili podlaczona nokie 6020 jako modem przez tani kabelek (ca-42) z allegro i tak sobie lazikuje po necie jestem ciekaw ile mnie skasuje za taka zabawe :D
    Siedze juz na takim polaczeniu poltorej godzinki.
  • #18 5135364
    jojeklol
    Poziom 1  
    mam pytanie jak skonfigurować komputer do połaczenia gprs przez motorole v 235 mam ustawione tylko połączenie cds ale jest strasznie drogie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania telefonów komórkowych z funkcją GPRS jako modemów do transmisji danych i faksów. Pojęcie "transmisja danych i faksów" w opisach telefonów często oznacza obecność modemu GPRS, jednak wysyłanie faksów bezpośrednio przez GSM jest problematyczne ze względu na ograniczenia standardu GSM, dlatego faksowanie odbywa się zwykle przez usługi operatora (SMS/MMS/e-mail). Telefony z GPRS mogą łączyć się z komputerem przez różne interfejsy: kabel USB, kabel COM, IRDA lub Bluetooth, jednak obsługa modemu przez dany interfejs zależy od modelu i oprogramowania telefonu. Najczęściej polecane modele do funkcji modemu to telefony marek Nokia, Siemens i Sony Ericsson, z naciskiem na modele Siemens S55, M55, S45, ME45, MT50 oraz Nokia 3200 i 6100. Modele te oferują różne klasy GPRS (np. klasa 8 lub 10) i różne opcje łączności (kabel, IRDA, Bluetooth). W przypadku Nokii 3200 pojawiły się wątpliwości co do wbudowanego modemu i konieczności stosowania odpowiedniego kabla (np. CA-42 zamiast DKU-5). Użytkownicy wskazują, że do poprawnej pracy modemu często potrzebne są sterowniki i dedykowane oprogramowanie (np. GPRS Assistant, IRas). Wspomniano także o telefonach z EDGE (np. Nokia 3200) jako szybszej alternatywie dla GPRS. Niektóre modele wymagają specjalnych stacji dokujących lub adapterów do transmisji danych. Wskazano, że tanie telefony marek takich jak Sendo czy Sagem mogą mieć ograniczoną funkcjonalność modemową. Poruszono także kwestie konfiguracji połączeń GPRS na komputerze oraz problemów z kosztami transmisji danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA