logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować zakłócenia w instalacji AZART z antenami SAT i UHF?

Jarek.b1 28 Sty 2007 23:59 6154 14
  • #1 3500789
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Panowie konserwuje trochę może juz przestażałą, ale działającą instalacje AZART o poniższym schemacie:
    Jak wyeliminować zakłócenia w instalacji AZART z antenami SAT i UHF?
    Instalacja działa w miarę poprawnie przy czym mam parę z nią problemów, ale najpierw po kolei opisze wspomniana wyżej instalację.
    Na dachu sa postawione 3 anteny antena SAT antena na 12 kanał oraz antena na pasmo UHF. Z uwagi że jest znaczna odległość anten od skrzynki dystrybucyjnej (5 kondygnacji ok 18 m) zastosowałem wzmacniacze przy antenach 10dB w celu wyeliminowania strat na kablu w przesyle do skrzynki rozdzielającej. Wzmacniacze są zasilane przez linię zasilaczami 12 V. Sygnał z anteny UHF wchodzi na rozdzielacz pasywny który rozdziela sygnał na 4 przemienniki i wzmacniacze kanałowe, zaś sygnał z anteny 12k wchodzi bezpośrednio na kanał szerokopasmowy wzmacniany. Ponadto z uwagi na to że sygnał naziemnego TVN jest zbyt słaby do obróbki zastosowano Tuner analogowy SAT z modulatorem 2 wstęgowym (stereofoniczny) który moduluje sygnał TV na 11 kanale. Następnie ten sygnał ten wchodzi na wzmacniacz szerokopasmowy i wszystkie te sygnały są sumowane w sumatorze Telmor pasywnym gdzie wszystkie sygnały sa sumowane.
    Problem jest ego rodzaju, że na 12 kanale oraz na kanale 11 pojawia ja sie zakłócenia - pralka w postaci białych pasów (nakładki na obraz) nie wiem czy to może być spowodowane co może tak zakłócać. powiem także nie jest ot wina modulatora bo odłaczałem i jest tak samo,a żeby byłociekawij to rano jest w miarę wporządku gorzj jest wieczoremlub późno w nocy.
  • #2 3500964
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    widze że masz troche opanowany system nadawania TV,bo powiedzałeś że dwuwstęgowo jest nadawany jeden z kanałów.jedno jest pewne że jeśli jest jeden wzmacniacz na lini to mały problem,ale jeśli pchasz wzmocnienie z jednego na drugi to problem jest normalkką.wtedy wzmacniacze lecą na podwzbudzie czyli tworzy sie generator,a zarazem konwerter.potem sie nie dziw że coś sie nakłada czego tam nie powinno być na danym kanale.KONWERTER WIESZ CO ZNACZY??
    (edit...po co ci tyle wtyczek do sieci.sądze że jesteś koneserem wzmacniaczy.wzmacniacz jeden główny i odpowiednie zwrotnice.zapewne wiecz co to zwrotnice.nawt modulator TV-SAT normalnie pod to podłączysz.prosty schemat.TAK JAK KABLÓWKA MA tylko w małym wydaniu i małe domieszki sygnału własnego.
    sam sobie komplikujesz sprawy z tego co widze i czytam.
    i jeszcze jedno:troche to zle rozrysowałeś,alboo sie pomyliłeś.jedno drugiemu przeczy.wg twojemu schematowi.z tego przemiennika powinien lecieć o tym samym natężeniu sygnał i żaden nie powinien być przesterowany.wiesz co to za częstotliwość i ile wzmocnienia ma w db.obyś nie przesterował następnych stopni łącznie z głowicami w TV u odbiorców.przemyśl to.jest kilka błędów.popraw i zapytaj.sądze że wiesz o które mi chodzi.
  • #3 3501375
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    W nawiązaniu do poprzedniego postu, to że za dużo wzmacniaczy to fakt, ale przed moją przeróbką, gdzie były tylko 4 kanały sygnały szły z anten do komórek tak jak widać przy czym bez wzmacniaczy i po dojściu na dół był bardzo osłabiony, jest to instalacja z lat 95 więc kable do tego użyte sa nie pierwszej świeżości oraz jakości, po zastosowaniu wzmacniaczy przy antenach sytuacja się poprawiła dalsze dokładki to juz moja inwencja twórcza kanał 12 i TVN ale wykorzystałem istniejące kable bo było sporo anten zamontowanych które pozdejmowałem i założyłem inne, wiem że można było założyć zwrotnice ale za dużo było roboty ponieważ przewody od anten lecą w maszcie a później w rurce,i tylko końcówki wystają w maszcie do instalacji anten. Wzmacniacze szerokopasmowe to wzmacniacz budynkowy Axing BVS3-65 a modulator to http://www.satserwis.pl/pokaz.php?nazwa=oferta/01/0125.dat wzmacniacze przy antenach SWA6000 o wzmocnieniu 10 dB.
  • #4 3501943
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Witam

Nic nie napisałeś o uzyskanych poziomach sygnałów z anten - czy posiadasz miernik? Bez miernika, chyba nikt Ci tutaj nie jest w stanie stwierdzić co jest źle. Sama ilość wzmacniaczy jest "imponująca" - jest prawie pewne, że występuje przesterowanie lub są nierówne poziomy sygnałów między kanałami.
  • #5 3502206
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    poziomy sygnałów dla poczczególnych kanałów
    K11- 72dB
    K12- 71db
    K32- 72dB
    K43- 73dB
    K49- 82dB
    k56- 69dB
    wszytstkie sygnały są mierzone przed wzmacniaczami szerokopasmowymi i przed przemiennikami.
    Po wyjściu w gniazdach abonamęckich mam około średnio 80dB
  • #6 3502531
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

11 kanał - to modulator dwuwstęgowy, jeżeli sieć ma pracować kanał przy kanale musi być jednowstęgowy, lub taniej zakupić zwykły na wyższy kanał. Wyłącz modulator na dzień, może godziny - lub w chwili kiedy to się dzieje i będziesz widział efekt.
    Powinieneś zacząć od tego - możliwe, że tylko to stanowi problem.

Druga rzecz to antena na kanał 12-sty - powinieneś puścić ją przez filtr wpuszczający tylko ten kanał.

pzdr.

Następna sprawa 80db - to górna granica normy - ogólnie - za dużo,
    czyli:
    po 95dB wprowadzasz na sumator (nie wiem jaki) zakładam 10dB - czyli 85db nastepnie rozg 1/3 to 79 db - sygnał wydaje się być poprawny do wysterowania wzmacniaczy.

Pzdr
  • #7 3506076
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    raczcie panowie zauważyć że nie jest wykorzystywany kanał 10ty, wobec czego nie ma problemu z dwoma wstegami.
    Jedyna rada to wysledzic jaka droga sie te pasy przedostają..... no i założyc filtr pasmowy na 12ty kanał...
  • #8 3506635
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Pozostaje jeszcze kwestia sprawności (poprawnego działania) tego modulatora, czym bliżej kanały ryzyko wzajemnych zakłóceń zawsze wzrasta. Poczekajmy co ma do powiedzenia jeszcze kolega "Jarek.b1"

Pozdrawiam
  • #9 3507157
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Panowie modulator tutaj nie ma wpływu ponieważ jak przedmówca wspomniał ustawiłem go na wiele sposobów i optymalny jest 11k przy 10 zakłóca 9k ponadto póściłem go innym wzmacnaiczem bo gdy wpinałem i nie maiłem zrównaważonych sygnałow były zakłacenia (nawet zastosowałem regulator do dostosowania, ale lepsze efekty uzyskałem poprzez drugi wzmacniacz oraz sumator SUM - 818 TELMOR który mi równoważy sygnały i dalej go już wzmacniam na poszczególne piony.
  • #10 3513097
    Marcin91
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam, powiem tak od pewnego czasu robimy więcej przeróbek AZARTU , i jak tylko kable sa dobrej jakości to wyrzucamy przemiany , modulatory , wzmacniacze ... i dajemy WWK-861 ( TELMOR ) , super jest ta nowa wersja bo automatycznie wykrywa ewentualne przedwzmacniacze i podaje napiecie . Cena tak naprawde przyzwoita bo poniżej 500 złotych , i wszystko w jednym .
    a co zakłuceń opisanych , kiedyś mieliśmy podobne ... okazało się że pseudo krótkofalowiec był tego przyczyną ( rano w pracy , a popołudniu " działa " ) . Ale tak naprawdę może to też być jeden z lokatorów , który ma uszkodzny TV i wprowadza zakłucenia . Tu jest taka metoda , sprawdzasz na poszczególnych pionach i odłaczasz je .
    Pozdrawiam Marcin
  • #11 3514282
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    rozsuń kanały 11 z12 prawdopodobnie się harmoniczne wymieszały-zobacz na analizatorze widma co produkuje modulator odczepcie się od krótkofalowców oni więcej słuchają niż nadają
    wyłacz modulator jak jest czysto to wiadomo co produkuje zakłócenia
  • #12 3516934
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    witam ponownie po wnikliwej analizie i wielu pomiarach okazało się że modulator po 30 minutach pracy zaczyna siać po sieci, muszę chyba wymienić go na modulator jednowstęgowy lub też jakiś przemiennik z kanału 29-40 (bo tak pracuje mudulator w Tunerze) i dać go na 11k jakie rozwiązanie polecacie za lepsze. Odnośnie zastosowania samego wzmacniacza TELMOR WWK-861 jest to nie możliwe gdyż instalacja ma za duże tłumienie w wyższych zakresach częstotliwości próbowałem właśnie puścic sygnał na 29k bez modulatora jednak sygnał w gniazdkach był słaby choć na wyjściu w skrzynce był bardzo dobry. Jaki polecacie modulator jednowstęgowy lub jaki przemiennik.
    Pozdrawiam
  • #14 3517134
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Modulator dwu wstęgowy odpada bo przy kanałach 1-6 bardzo sieje mam własnie taki http://www.satserwis.pl/pokaz.php?nazwa=oferta/01/0125.dat
    z możliwością regulacji kanałów robiłem próby przy tym paśmie i na tym paśmie siał po innych kanałach. Najlepiej było na 11k i wydawało się że jest dobrze.
  • #15 3517159
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Podałem Ci konkretny modulator - z nim nie będziesz miał żadnych problemów, chyba że masz kable symetryczne 300om ;) bez problemu puścisz go nawet na 30K - nie ma mowy, żeby przewody wycięły ten sygnał, wyszczyścisz sobie przez to także VHF.
    ale wybór należy do Ciebie.

Pzdr

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konserwacji i eliminacji zakłóceń w instalacji AZART z antenami SAT, UHF oraz kanałem 12. Instalacja z lat 95, z kablami o ograniczonej jakości, wykorzystuje wzmacniacze 10 dB przy antenach (model SWA6000) oraz wzmacniacz szerokopasmowy Axing BVS3-65. Sygnały z anten mają poziomy około 69-82 dB przed wzmacniaczami szerokopasmowymi, a na wyjściu w gniazdach abonamentowych około 80 dB, co jest górną granicą normy. Problemem są zakłócenia generowane przez modulator dwuwstęgowy na kanale 11, który po około 30 minutach pracy powoduje interferencje w sieci. Zalecane jest zastąpienie go modulatorem jednowstęgowym lub przemiennikiem na kanał 29-40, z filtrem pasmowym na kanał 12, aby ograniczyć interferencje. Wskazano na konieczność stosowania zwrotnic zamiast wielu wzmacniaczy oraz na ryzyko przesterowania sygnału przy nadmiernym wzmocnieniu. Proponowano użycie wzmacniacza TELMOR WWK-861, który automatycznie wykrywa przedwzmacniacze i reguluje napięcie, jednak w tej instalacji jego zastosowanie jest utrudnione ze względu na tłumienie w wyższych pasmach. Rekomendowany modulator jednowstęgowy to model z oferty ed.vector.com.pl, który ma zapewnić stabilny sygnał bez zakłóceń. Wskazano także na możliwość zakłóceń pochodzących od uszkodzonych odbiorników lub urządzeń lokatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA