logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Restart komputera po wymianie zasilacza i instalacji Radeona 9800XT

DJF1 29 Sty 2007 03:16 1244 6
REKLAMA
  • #1 3500979
    DJF1
    Poziom 22  
    Ocena: 104
    Panowie tydzien temu wymienilem grafike na Radeona 9800XT,XT dlatego poniewaz kolega zmienil bios w tej karcie.Wszystko pieknie dzialalo az nagle gdy gralem w gre F.E.A.R komputer sie wylanczyl,okazalo sie ze padl zasilacz a mianowicie dlatego ze byl za slaby bo 300Watowy i dosc stary bo mial ponad 3 lata.Wymienilem na drugi bo nie chcialo mi sie robic juz tamtego ale dostalem go od kolegi i powiedzial ze cos piszcy w nim ale dziala,okazalo sie 2 kondesatory sa uszkodzone bo az je wybrzyszylo,po wymianie przestal piszczec i wstawilem go do komputera.Po wlanczeniu gry nagle komp sie zrestartowal i zauwazylem ze czsami pogram pare minut a czsami jak tylko wlancze to odrazu restart.Sprawdzilem na wygaszaczu ekranu i co sie okazalo ze po wlanczeniu wygaszacza akwarjum chwilke podziala i restart,zas na grze NFSU CARBONE dziala i sie nie restartuje,wszystko mam na maxa w tej grze.Sprawdzilem juz wszystko i podejzewam 2 zeczy,albo cos jest z zasilaczem albo grafike uszkodzilo ale nie jestem pewien.PLyte mam Asroca K7VT4A PRO,nowa w sumie bo ma 5 miesiecy,procek AMD ATHLON XP 2600+ w biosie mam ustawione na auto i nie jest podkrecony.Napiecia sprawdzilem miernikime z zasilacza przy max obciazeniu i wszystkie wydaja sie byc w normie,co moge jeszcze sprawdzic zeby dojsc co sie zwalilo i zeby na 100% znalesc przyczyne tych restartow,podkreslam ze tylko restartuje sie podczas gry i na wygaszaczu ekranu,zas przyczyna uszkodzenia zasilacza to zwarcie podwujnej diody,wyglad tranzystora TOP 220 i wybrzuszenie kondensatora na tej lini zasilania.

Dodano po 47 [minuty]:

Troche poczytalem na temat zasilacza jakiego posiadalem,jest to CODEGEN 300WAT i ponoc moga narobic duzo szkod w kompie.Dokladnie polecialo mi zasilanie na linji 12VOLT,zwarcie podujnej diody na grze FEAR co spowodowalo wylanczenie kompa.Grafika nie przegrzewa sie podczas gry i tak jak napisalem to czasami dluzej pogram w fera a czasami po chwili sie restaruje,zas na wygaszaczu ekranu restart nastepuje po paru sekundach.W gre NFSU carbone gram sobie nawet i 20 minut i sie nie restartuje,czy moze to byc wina grafiki czy moze bios sie posypal w niej a moze to wina czegos innego,zasilacz ma wszystkie napiecia w normie wiec raczej go wykluczam i jest teraz 350watowy

Obowiązkowo proszę poprawić błędy!
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #2 3500991
    Jellyeater
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Jaki 350, to raz. Dwa zobacz kondensatory na płycie.
  • REKLAMA
  • #3 3500993
    DJF1
    Poziom 22  
    Kondensator na plycie patrzylem i sa ok,nie sadze zeby w momencie gdy padl zasilacz poszly kondensatory poniewaz zrobilo sie zwarcie i zasilacz odciol prad,mimo to juz jest sprawdzilem i sa ok.Mysle ze wina lezy w grafice ale do konca nie jestem pewien,chociaz to dzinwe ze w gre gram i idzie a na wygaszaczu ekranu moment i restart,mysle tez o systemie czy aby sie cos w nim nie posypalo ale ogolnie z tego co widze to system dziala jak trzeba nie ma jakichs dziwnych akcji

Dodano po 7 [minuty]:

Dziwna zecz zauwazylem przed chwila,wchodze w wygaszacze ekrarnu a mam windows xp media center ediotion i sa tam takie wygaszzcze jak da vinci i akwarjum.Wczesniej jak wybieralem akwarjum i da vinci ale nie bralem na caly ekran bo po chwili byl restart to widzialem podglad w tym malym okienku ale sie nie restartowal.Teraz po chwili nawet i tu nastepuje restart ale po chwili obraz sie pokazuje i w oknie wyboru tych wygaszaczy pokazuje sie komunikat nie znaleziono zgodnych urzadzen 3D,co jest grane?

Nadal błędy!
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #4 3501009
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    a ja dodam jedno- nigdybym nie dał do kompa podejrzanego zasilacza...bo straty jakie mogą powstać nigdy ci się nie zwrócą natomiast spokojnie mozna byłoby zainwestować w konkretny zasilacz-ryzykant jesteś
  • REKLAMA
  • #5 3501070
    DJF1
    Poziom 22  
    Ja nie prosilem o odpowiedz tego typu,prosze o sugestie dotyczace tego co mi sie stalo w kompie,to ze zasilacz byl lipny to juz wiem ale jakos sluzyl mi ponad 3 lata i dopiero teraz szlag go trafil.Skoro nie wiesz co moglo mi pasc to nie pisze takich wypowiedzi bo one nic nowego do sprawy nie wnosza a problemu nie rozwiaza,bez sensu taka wypowiedz do tematu jaka udzieliles.

Dodano po 2 [godziny]:

Panowie macie jakis dokladny opis jak zmienic bios w tym modelu karty,orginalna to Radeon 9800 PRO i bios zostal zmieniony na 9800XT.Prosilbym o program do zmiany tego biosu i sam bios i jakis opis jak to zrobic.
  • #7 3508082
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Zobowiązuję kolegę do poprawienie WSZYSTKICH dotychczasowych błędów PRZED samodzielnym zamknięciem tematu.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie karty graficznej na Radeon 9800XT z zmienionym BIOS-em oraz uszkodzeniu i wymianie zasilacza komputer zaczął się nieregularnie restartować podczas uruchamiania gier i wygaszaczy ekranu. Początkowo podejrzewano uszkodzone kondensatory na płycie głównej, jednak zostały one sprawdzone i uznane za sprawne. Problem objawiał się restartami szczególnie przy wygaszaczach ekranu (np. akwarium), natomiast nie występował podczas gry NFSU Carbon na maksymalnych ustawieniach. Wskazywano na możliwe uszkodzenie zasilacza lub karty graficznej, a także potencjalne problemy systemowe. Ostatecznie wymiana zasilacza na nowy rozwiązała problem restartów, choć system wymagał drobnej naprawy. Autor prosił również o informacje dotyczące zmiany BIOS-u w karcie Radeon 9800 PRO na wersję 9800XT, w tym oprogramowanie i instrukcje. Temat został zamknięty po potwierdzeniu, że przyczyną problemów był wadliwy zasilacz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA