logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner RADMOR T-5522B - jak wykorzystać pamięć OIRT dla CCIR i moduł RDS?

miniu1 30 Sty 2007 23:00 2067 9
REKLAMA
  • #1 3509104
    miniu1
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    Mam tuner, jak w temacie. Ma on dwa zakresy FM: OIRT i CCIR. Jak wiadomo jeden z nich jest dziś bezużyteczny.
    Czy ktoś może wie, jak spowodować, aby wykorzystać pamięć stacji OIRT dla CCIR?
    Chodzi o to, że teraz mogę zaprogramować 2x8 stacji, a gdyby można wykorzystać pozostałe, to zrobiłoby się 4x8 stacji.

Poza tym, czy ktoś słyszał może o module RDS do tego tunera - istnieje możliwość wbudowania takiego modułu?
  • REKLAMA
  • #3 3509754
    miniu1
    Poziom 24  
    Nie mam schematu, a na razie nie mogę go rozebrać żeby fizycznie odczytać.
  • REKLAMA
  • #4 3509791
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    Jeżeli oprogramowanie mikrokontrolera nie umożliwia takiego zarządzania pamięcią, to jest to niemożliwe. Moim zdaniem gra niewarta świeczki. W życiu nie rozpruwałbym dobrej klasy tunera, dla takiego usprawnienia. No sorry za cynizm, ale pewne rzeczy się nie opłacają bo nie warto (sprzęt zbyt kiepski), a inne rzeczy się nie opłacają bo szkoda (sprzęt za dobry). Natomiast RDS w Polsce to nadal mało wartościowy, bałaganiarski dodatek z reklamami i wyświetlanymi hasłami typu "same hity". Wiele audiofilskich tunerów nadal nie ma RDS. Na Twoim (lub klienta) miejscu cieszyłbym się z posiadania solidnego krajowego, stosunkowo nowoczesnego urządzenia, które nie stoi w każdym domu tak jak boomboxy. Wielu ludzi ma (albo miało) problem co zrobić z dobrym tunerem z lat 80., który wcale nie odbiera w standarcie CCIR.
  • REKLAMA
  • #5 3509942
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    robiłem kiedyś tuner z diory model serii 500 i tam też btyły 2 ukf-y a tam chyba był procesor podobny i udało się bez problemu ale ryzyko zawsze jest
    a program trzeba odczytać fizycznie z tunera a nie ze schematu bo nigdy nie ma się 100% pewności z dokładnie jakiego modelu jest ten schemat ale za to czasami na schemacie może być podane co zrobic aby zmienić system
  • #6 3510345
    tomektoon
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Serwis Radmora radzi sobie z tym przestrajając OIRT na CCIR :)
  • REKLAMA
  • #7 3510376
    h jaworski
    Specjalista AGD
    tylko tu nie chodzi o przestrojenie bo ono ma 2 zakresy, ale o to aby był tylko górny zakres i szło wykorzystać oba banki pamięci dla górnego zakresu
    nbo teraz ma 8 stacji dla niskiego zakresu i 8 dla górnego a autor chce mieć 16 pamięci dla górnego zakresu ale tak tez można zrobić
  • #8 3511247
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    h jaworski napisał:
    tylko tu nie chodzi o przestrojenie bo ono ma 2 zakresy, ale o to aby był tylko górny zakres i szło wykorzystać oba banki pamięci dla górnego zakresu
    nbo teraz ma 8 stacji dla niskiego zakresu i 8 dla górnego a autor chce mieć 16 pamięci dla górnego zakresu ale tak tez można zrobić

Tu właśnie chodzi o to! Przestroić opcję OIRT na CCIR i wtedy mamy dwa zakresy CCIR po 8 programów każdy. Czyli dokładnie o to, o co chodziło autorowi miniu1.
    Moim zdaniem to jedyne sensowne rozwiązanie (choć ja osobiście nic bym w tunerze nie ruszał, za fajny).
  • #9 3513038
    miniu1
    Poziom 24  
    Wolałbym sprawę załatwić w obrębie procesora. Przestrojenie w warunkach amatorskich prawie nigdy nie jest doskonałe, a poza tym pozostaje sprawa wyświetlania częstotliwości.
    Do napisania tego tematu skłoniło mnie też to, że czeka mnie naprawa tego tunera. Czasami wszystko znika z wyświetlacza i nie zmieniają stanu LED-y informujące o trybach pracy (tuner działa O.K). Pomyślałem, że jak już zacznę grzebać, to coś udoskonalę...

Czy warto dokupić Equalizer (ten z "analizatorem" widma) - co sądzicie? (Mam całą resztę: CD, DECK, wzmacniacz i do tego gramofon BERNARD).

Ma ktoś może schemat do tego tunera - nigdzie nie znalazłem? Oddam punkty.
  • #10 3514048
    h jaworski
    Specjalista AGD
    sam schemat tunera nic nie da nie ma na nim dokładnego opisu procesora
    no a co do przestrojenia to i tak bez przełączenia opcji procesora przestrojenie nic nie da bo chodz głowica będzie przestrojona to procesor będzie chciał niskie czestotliwości i i głowica nie bedzie działać

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy tunera RADMOR T-5522B wyposażonego w dwa zakresy FM: OIRT i CCIR. Głównym problemem jest wykorzystanie pamięci stacji z zakresu OIRT do zaprogramowania dodatkowych stacji w zakresie CCIR, co pozwoliłoby zwiększyć liczbę zapamiętanych programów z 2x8 do 4x8. Uczestnicy wskazują, że zmiana ta wymaga ingerencji w oprogramowanie mikrokontrolera (prawdopodobnie 80C51), co jest trudne bez dostępu do schematu i kodu firmware. Przestrojenie zakresu OIRT na CCIR jest możliwe, ale bez zmiany obsługi pamięci w procesorze nie da efektu, gdyż tuner musi prawidłowo zarządzać bankami pamięci i wyświetlaniem częstotliwości. Serwis Radmora podobno realizuje takie przestrojenie. Wątpliwości budzi też możliwość dodania modułu RDS do tego modelu, a także sensowność takiego rozszerzenia w kontekście polskiego rynku. Autor rozważa również zakup equalizera z analizatorem widma do swojego zestawu audio. Brak dostępnych schematów tunera utrudnia modyfikacje i naprawy, a problem z wyświetlaczem i LED-ami wskazuje na konieczność ingerencji w elektronikę sterującą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA