logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zastąpienie MC1495 w ring modulatorze Maestro RM-1A układem AD633 - czy możliwe?

Jimi Hendrix 31 Sty 2007 00:26 4709 15
REKLAMA
  • #1 3509383
    Jimi Hendrix
    Poziom 19  
    Ocena: 69
    Witam, planuję budowę ring modulatora na wzór Maestro RM-1A (schemat w załączniku).
    Występuje w nim czteroćwiartkowy mnożnik analogowy MC1495, niestety drogi i trudno dostępny.
    Moje pytanie: można zastąpić go AD633, który posiadam? Jak wyglądałby wtedy układ połączeń. Może tak jak w załączniku?? Czy to zadziała??

Datasheet AD633:
    http://www.analog.com/UploadedFiles/Data_Sheets/AD633.pdf
    Datasheet MC1495:
    http://www.ee.washington.edu/stores/DataSheets/linear/mc1495.pdf
    Załączniki:
    • Zastąpienie MC1495 w ring modulatorze Maestro RM-1A układem AD633 - czy możliwe? maestro_ringmod_AD633.GIF (44.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zastąpienie MC1495 w ring modulatorze Maestro RM-1A układem AD633 - czy możliwe? maestro_ringmod.gif (45.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3510806
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Ocena: 51
    Sam jestem tym zainteresowany.Słyszałes może co za dżwięk jest modulowany tym efektem.Gdzieś mam schemat dunlopa -ring modulator ale jest on bardziej podobny do uni-vibe.
  • #3 3511166
    Jimi Hendrix
    Poziom 19  
    wykonałem już ring-modulatora na AD633 (mam 2, z sampli - układ trudno dostępny w Polsce), testowałem go z organami, dźwięk nie był jednak w porządku, był to prosty układ. Spróbuję zrobić tego Maestro. Mam pytanie jednak, nie mogę znaleść odpowiednika tranzystora FET z kanałem p - 2N4360. Podobno można użyć innego, dowolnego FET-a z kanałem p, o małej mocy. Zna ktoś symbol?

ps. załączam zdjęcie mojego prototypu ring modulatora na AD633, dzialającego. Zastosowane scalaki to OP275, AD633, uA741 jako generator. Żólta płytka - modulator, biała generator, uniwersalna - mini zasilacz.

Zastąpienie MC1495 w ring modulatorze Maestro RM-1A układem AD633 - czy możliwe?

od lewej: pokrętło dry/wet (dodaje niezmodulowany sygnał - poprowadzone do wejścia Z AD633)
    Wejście X
    Wyjście
    Częstotliwość generatora
    Poziom generatora (właściwie głośność sygnału zmodulowanego).

Załączam oscylogram oraz dwa zrzuty analizatora widma - na początku sam dźwięk A440, potem zmodulowany. Pokrętło dry/wet na maxa tak samo częstotliwość.
    Załączniki:
    • Zastąpienie MC1495 w ring modulatorze Maestro RM-1A układem AD633 - czy możliwe? zmodulowany.GIF (11.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zastąpienie MC1495 w ring modulatorze Maestro RM-1A układem AD633 - czy możliwe? sinus_A440.GIF (10.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zastąpienie MC1495 w ring modulatorze Maestro RM-1A układem AD633 - czy możliwe? mod.GIF (13.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3513351
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Kiedyś wykonałem RM na układzie MC1495 a w ostatnim czasie na LM1496. Działa to rewelacyjnie. Jedyne co sprawia kłopot to dobranie rezystorów wokół LM, układ musi tłumić sygnał sterujący, inaczej będzie go słychać w sygnale wyjsciowym. Co do MC1495, ta kostka jest wiekowa, ale stworzona do takich rzeczy, chociaż wymaga masę zabawy aby otrzymać dobry efekt. W załaczniku "produkt" oparty o LM, niestety RM na MC1495 odjechał lata temu wraz z moim kolegą i do dziś już nie ma po nim śladu.
    Pozdrówka
    Załączniki:
    • Zastąpienie MC1495 w ring modulatorze Maestro RM-1A układem AD633 - czy możliwe? rm.jpg (123.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 3516414
    tomaszgab
    Poziom 27  
    czy gdzieś można posłuchać próbek dźwiękowych tego urządzenia.
  • #6 3516525
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 657
    Tu są próbki ring modulatora firmy Moog
    http://www.moogmusic.com/detail.php?main_product_id=6

Jeśli chodzi o muzykę to ring modulator uzyty został np. w solówce "Paranoid" Black Sabbath, w gitarowym solo (gościnnie A.Belew z King Crimson)w "The becoming" Nine Inch Nails. Często bywa używany przez Sonic Youth.
    To chyba jeden z efektów o najszerszej gamie brzmień - od lekkiego tremolo poprzez delikatne bzyczenie do kakofonicznego szaleństwa dzwonów, gongów.
  • #7 3517575
    Jimi Hendrix
    Poziom 19  
    Podłączony do organów Hammonda jest na praktycznie całej płycie Made in Japan - Deep Purple, w szczególności w Lazy. Używał właśnie Maestro RM-1A, wpiętego między organy a wzmacniacz, przyklejonego taśmą klejącą do swojego C3. Jak mi sie uda załącze moje próbki z gitarą i Hammondem. Po mimo prostej budowy prototypu dźwięk jest oszałamiający, jednak mój podwójny potencjometr do regulacji częstotliwości generatora ma za dużą wartość (2*500K zamiast 2*150) więc częstotliwość trochę duża. Polecam to urządzenie. AD633 jest samplowane przez analoga więc koszt praktycznie żaden, tak samo OP275, które może być praktycznie dowolnym opampem. Polecam!!!
    pozdrawiam
    Jimi H.
  • #8 3517615
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Mógłbyś zmniejszyć to olbrzymiaste zdjęcie z postu wyżej? Ludzie raportują że im się w monitorze nie mieści ;)
  • #9 3517658
    Jimi Hendrix
    Poziom 19  
    no problem.
    Zna ktoś symbol jakiegoś popularnego tranzystora FET z kanałem P małej mocy??
    Najlepiej odpowiednik 2N4360, który jest nie do zdobycia.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 3517801
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Możesz sprobowac BS250 ( P VMOS ) lub J310, obydwa do kupienia w sklepie AVT. Mozna szukać KP103Ż, ale to "archeolog", czasem do zdobycia za grosze.
    Pozdrówka
  • #11 3517995
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Widzę że ta sama branża,podpowidcie mi nad zbudowaniem przyzwoitego przesteru ,może być na lampach.Moga to być własne pomysły czy sugestie.Jak narazie nadworny gitarzysta jest zadowolony z RAT ,z innych równiż np.nieśmiertelny tubescreamer.Posiadam b.dużo schematów ,nie ma ich w necie.

Dodano po 8 [minuty]:

thereminator napisał:
    Tu są próbki ring modulatora firmy Moog
    http://www.moogmusic.com/detail.php?main_product_id=6

Jeśli chodzi o muzykę to ring modulator uzyty został np. w solówce "Paranoid" Black Sabbath, w gitarowym solo (gościnnie A.Belew z King Crimson)w "The becoming" Nine Inch Nails. Często bywa używany przez Sonic Youth.
    To chyba jeden z efektów o najszerszej gamie brzmień - od lekkiego tremolo poprzez delikatne bzyczenie do kakofonicznego szaleństwa dzwonów, gongów.
    ....gdzie one są.co klikąć aby to usłyszeć
  • #12 3520397
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 657
    Przecież jest player z próbkami pod zdjęciem modulatora ... chyba, że pytasz o utwory,które wymieniłem - wtedy musisz zakupić lub pożyczyc płyty :D
  • #13 3521603
    Jimi Hendrix
    Poziom 19  
    Oto króciutkie nagranie z Hammondem, pierwsza melodyjka jaka mi do głowy przyszła :D jak widać przy zwiększaniu częstotliwości generatora carrier dźwięk przechodzi od leciutkiego vibrata do kakofonii. Ustawienia drawbarów 888808000, percussion na trzecim harmonicznym. Przy maksymalnej częstotliwości grałem dźwięk C od 5 do 1 oktawy. Melodyjka to E-A-G-E-F-E, grana w piątej oktawie. Miłego słuchania
    Załączniki:
    • ringmod.mp3 (925.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 3531764
    tomeeh
    Poziom 24  
    Ocena: 92
    Jimi Hendrix napisał:
    (...)Melodyjka to E-A-G-E-F-E (...)

Jak już podajesz dźwięki, to podajmy je dokładnie, tzn. bez błędu, na które moje ucho się oburza - Melodyjka to E-A-G-E-D-E.
  • REKLAMA
  • #15 3532226
    Jimi Hendrix
    Poziom 19  
    Rzeczywiście...
    Przepraszam za błąd.

Pozdrawiam
  • #16 3546870
    Jimi Hendrix
    Poziom 19  
    Zmusiłem się do zrobienia płyki i budowy tego Maestro ring modulatora. Tak jak przewidywałem, układ działa nawet bez P-FETu, który pełni tutaj chyba(?) rolę elemetu o zmiennej rezystancji zwierając gdy nie ma sygnału wejście op-ampa. Niestey ciągle walcze z przenikaniem sygnału z oscylatora, nie pomagają regulacje offsetów, myślę, że FET rozwiąże sprawę. I tak brzmi rewelacyjnie, dźwięk jest oszałamiający. AD633 wsadzony jest w podstawkę DIL8, podlutowaną na kablach pod płytką, według mego schematu. Odlutuje go gdy zdobędę MC1495

Z przodu znajdują się wejścia na pedały Pitch i Modulation, z tyłu wejście X, Y, wyjście i wyjście oscylatora. Zasilanie to transformator TS8/31 + stabilizatory 7815 i 7915. Wzmacniacze operacyjne OP275 (pojawia się oprócz wzmocnionego sygnału sygnał przesterowany, nawet po wyjęciu AD633 - dlaczego??) i 741 jako generator w ukłądzie z mostkiem Wiena.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości zastąpienia trudno dostępnego i drogiego czteroćwiartkowego mnożnika analogowego MC1495 układem AD633 w ring modulatorze Maestro RM-1A. Użytkownicy potwierdzają, że AD633 może być użyty jako zamiennik, choć wymaga dostosowania układu połączeń. Przykładowe realizacje z AD633 wykazały działanie modulatora, jednak pojawiają się problemy z przenikaniem sygnału z oscylatora oraz koniecznością stosowania tranzystora FET z kanałem P (oryginalnie 2N4360) do poprawy działania, którego odpowiednikiem może być BS250 lub J310. Wzmacniacze operacyjne OP275 i uA741 są stosowane jako elementy wspomagające, a generator sygnału realizowany jest na układzie mostka Wiena. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami dotyczącymi brzmienia efektu, które jest szerokie – od delikatnego tremolo po kakofonię, oraz przykładami zastosowań w muzyce (np. Deep Purple, Black Sabbath). Wspomniano także alternatywne układy na LM1496 jako zamiennik MC1495. Załączone zdjęcia i nagrania potwierdzają praktyczną realizację projektu z AD633, choć z pewnymi ograniczeniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA