logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola V3 - klawiatura nie działa po wymianie płyty głównej

leati78 01 Lut 2007 11:00 2082 15
REKLAMA
  • #1 3514216
    leati78
    Poziom 16  
    Witam,
    już brak mi pomyslów. Mam 3 szt v3 w jednej uszkodzoną płyte główną. Chciałam z tej dobrej ją przełozyc. Po zrobieniu tego nie działa klawiaturka, można ją tylko włączyć no i dziwne bo wyłączyć też ją można , poza tym nic nie działa. flashowalam ją , przekładałam do jeszcze innej i to samo. Nadmieniam, że zanim przemieniłam tą płyte to wszystko działało. Czekam na sugestie z waszej strony.
  • REKLAMA
  • #2 3514491
    Nosek1
    Poziom 28  
    Ocena: 11
    Koło gniazda od tasmy masz 2-3 szkilka glassy przekulkuj je i bedzie ok.
  • REKLAMA
  • #3 3514608
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    częstym przypadkiem nie działania klawiatury są zwarcia w małej taśmie od głośnika i bocznych klawiszy w klapce. najlepiej ją na momęt odpiać i wtedy bedzie wiadomo
  • #4 3517659
    ostry111
    Poziom 13  
    sprobuj wymienic klawiaturke, jest caloscia razem z tasma, jesli pomoze to masz problem z glowy, jesli nie to filtry. pozdrawiam
  • #5 3539147
    leati78
    Poziom 16  
    Nie moze byc taśma klawiatury, ponieważ po przełożeniu do innyej obudowy jest to samo, próbowalam na kilku motkach. Tak więc pozostają glasy. Jest ich tu 4, możecie wskazać, który mam grzac, a i podpowiedźcie jaką temperaturką, zeby nie przesadzic. Dzięki z góry .
  • REKLAMA
  • #6 3539522
    Nosek1
    Poziom 28  
    JA grzeje mala dysza mam 803 i nadmuch ustawiam pomiedzy 3 a 3,5 a temperaturke na 3,5-4.Uwazaj na gniazdo bo jest blislo ja je przyslanialem cienka blaszka.Pozdrawiam
  • #7 3539678
    leati78
    Poziom 16  
    a powiedz mi ... jak długo grzejesz ? ile ma trwac grzanie jednego glasa ?
  • Pomocny post
    #8 3542145
    Nosek1
    Poziom 28  
    nie wiem jakos tak "na oko" grzeje jak widze ze topnik dobrze sie rozszedl i widze ze jest pod ukladem to koncze grzania gdzies po 20-30s jak nie pomaga to robie jeszcze raz.
  • #9 3544227
    leati78
    Poziom 16  
    Dziękuje narazie za pomoc, odezwę sie jak mi cos wyjdzie lub nie . Pozdrawiam.
  • #10 3544354
    piotras001
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    ja tam grzeje a pózniej delikatnie pykam ale trzeba uważać żeby nie przesadzić wtedy element na bga powinien wrócić na swoje miejsce wtedy jest pewność że wszystkie kulki są ok
    Pozdrowienia
  • #11 3559752
    wolszczan
    Poziom 12  
    obiecany flex
    Załączniki:
    • repair keyboard.rar (742 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3626845
    pieta_d
    Poziom 2  
    Miałem taki przypadek ,że niedziałały niektóre przyciski np.:5,8,2 itp. Okazało sie ,że jest to wina wyświetlacza. podmieniłem na inny i zadziałało:)
  • #13 3627671
    kaluzone
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    a to nie czasem kupiłes je na allegro razem 3 bo widziałem taka aukcje kiedys ;]
  • #14 3861072
    tvain
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    miałem taki sam przypadek, okazało się że tylko taśma do przycisków bocznych i głośnika robic zwarcie.
    Proponuje zawsze od tego zacząć.
  • REKLAMA
  • #15 3863551
    adelqaa
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    powiedz mi jak wygląda sytuacja podświetlenia klawiatury, gdy wsadzisz baterie, czy podswietli się na 1-2 sec i zgaśnie, czy wogóle po włożeniu baterii nie ma podświetlenia.
  • #16 3864466
    soki
    Poziom 17  
    Ocena: 807
    tvain napisał:
    miałem taki sam przypadek, okazało się że tylko taśma do przycisków bocznych i głośnika robic zwarcie.
    Proponuje zawsze od tego zacząć.

W 90% przypadków to właśnie było powodem nie działania klawiatury w motkach które naprawiałem na tę przypadłość.

adelqaa napisał:
    powiedz mi jak wygląda sytuacja podświetlenia klawiatury, gdy wsadzisz baterie, czy podświetli się na 1-2 sec i zgaśnie, czy wogóle po włożeniu baterii nie ma podświetlenia.

Zwykle się zaświeca na ok 1sekundę. Później powinna gasnąć. Choć czasem zdarza się, że te motki po włożeniu baterii samoczynnie się włączają.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Motorola V3, w którym po wymianie płyty głównej klawiatura przestała działać – można ją jedynie włączyć i wyłączyć, ale nie reaguje na naciskanie przycisków. Przed wymianą płyty wszystko działało poprawnie. W dyskusji wskazano kilka potencjalnych przyczyn i rozwiązań: możliwe zwarcia w taśmie od głośnika i bocznych klawiszy, uszkodzone lub niewłaściwie przylutowane "glasy" (kulki BGA) przy gnieździe taśmy klawiatury, konieczność podgrzania tych elementów w celu poprawnego przylutowania (zalecane parametry grzania: dysza mała, temperatura 3,5-4, czas około 20-30 sekund, z użyciem topnika). Sugerowano także wymianę całej klawiatury wraz z taśmą oraz sprawdzenie wyświetlacza, który w jednym przypadku powodował nie działanie niektórych przycisków. Podkreślono, że problem często wynika z uszkodzeń taśmy lub złych połączeń BGA, a podświetlenie klawiatury po włożeniu baterii zwykle zapala się na około sekundę, co jest normalne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA