logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprytna klawiatura na ESP32 S3 - MacroPad 3

soki 01 Sie 2026 18:20 201 3

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• MacroPad 3 to własnoręcznie zbudowana programowalna klawiatura makr z łącznością przewodową i Bluetooth, zasilana akumulatorem Li-ion.
  • ESP32-S3 Zero emuluje urządzenie HID bez dodatkowych sterowników, a konfiguracja skrótów, makr i tekstów odbywa się w przeglądarce.
  • Konstrukcja wykorzystuje ESP32 S3 Zero z 4 MB pamięci, 9 przełączników CherryMX i enkoder EC12.
  • MacroPad oferuje 8 konfigurowalnych profili przycisków oraz dedykowany web-flasher do łatwego wgrywania oprogramowania.
  • Tryb deep sleep wymaga wlutowania rezystora pull-up 20 kΩ do GPIO1, aby uniknąć nieustalonego stanu pinu po uśpieniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • Sprytna klawiatura na ESP32 S3 - MacroPad 3

Siemka!
    Dawno mnie tu nie było..
    Chciałbym Wam przedstawić moje najnowsze dziecię. MacroPad w wersji 3.
    Co go wyróżnia na tle urządzeń z ChRL:
    - możliwość pracy na przewodzie jak i na BT (praca na akumulatorze Li-ion)
    - brak dodatkowych sterowników - klawiatura jest rozpoznawana w systemie jako urządzenie HID
    - 8 konfigurowanych profili przycisków,
    - konfiguracja przez przeglądarkę (brak dodatkowych programów potrzebnych do konfiguracji),
    - możliwość tworzenia własnych skrótów, makr i wpisywania tekstów,
    - łatwe flashowanie przez dedykowany web-flasher,
    - tryb deep-sleep z możliwością konfiguracji czasu do przejścia w ten tryb (należy wlutować rezystor pull-up 20k do pinu GPIO1 - zapobiegający stanowi nieustalonemu po przejściu w deep sleep).

Całość oparłem na ESP32 S3 Zero (4MB), 9 przycisków typu cherryMX oraz enkoder EC12.

Sprytna klawiatura na ESP32 S3 - MacroPad 3Sprytna klawiatura na ESP32 S3 - MacroPad 3Sprytna klawiatura na ESP32 S3 - MacroPad 3Sprytna klawiatura na ESP32 S3 - MacroPad 3

Wszystkie pliki, czyli model 3d (zarówno step do druku, jak i f3d do przerobienia go sobie w Fusion, schematy, BOM, kod do esp itd. udostępniłem na dedykowanej stronie Link

A jeśli chcielibyście dowiedzieć się jak to zaprogramować we własnej pracowni - zapraszam na film.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    soki
    Poziom 17  
    Specjalizuje się w: elektronika cyfrowa, maszyny cnc
    soki napisał 339 postów o ocenie 801, pomógł 4 razy. Mieszka w mieście Poznań. Jest z nami od 2002 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21948618
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 265
    Fajny projekt, oglądałem film wcześniej na YT. U mnie wyskakuje błąd jak poniżej.

Plik f3d - model Fusion - do edycji:
    "Nie można utworzyć nowego projektu z pliku lokalnego zawierającego odnośniki zewnętrzne"
  • REKLAMA
  • #3 21948641
    soki
    Poziom 17  
    Ocena: 801
    >>21948618 już poprawiłem. Chodziło o przycisk, który miałem wstawiony z zewnętrznego projektu. Pobierz ponownie i będzie ok.
  • #4 21948648
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 265
    Niestety, nadal ten sam komunikat.
REKLAMA