logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

proszę o kilka danych tech. na temat Unitra AIDA AWS - 103

A.M.D 05 Lut 2007 13:43 4045 15
REKLAMA
  • #1 3530930
    A.M.D
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    proszę o kilka danych tech. na temat amplitunera Unitry AIDA AWS - 103
    chodzi mi miedzy innymi o to jaka ma moc wyjściową oraz jaki jest pobor pradu?
  • REKLAMA
  • #3 3532764
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3534251
    A.M.D
    Poziom 12  
    już kupiłem aż tak jest z nia zle?

kupiłem ją za 60zł jest przestrojona ale niewiem czy te przestrajanie w warstatach RTV jest o.k. czy nie traci sie na jakości dzwięku?

mam małe kolumny unitry 25W 4 Ohm chyba AIDA da sobie radę?
  • #5 3535166
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3535638
    A.M.D
    Poziom 12  
    a to nie jest tak ze jak Aida jest na 8 Ohm to znaczy ze 8 jest maks wielkoscią ale w tym zakresie miesci sie równiez 4 ale nie wiecej niz 8

a czy jest mozliwosc przerobienia tego zestawu głosnikow z 4 Ohm na 8 Ohm a moze Aidę mozna przerobić z 8 na 4 lub zrobić ja tak zeby obsługiwał i 4 Ohm jak i 8
  • REKLAMA
  • #7 3536455
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    A.M.D napisał:
    a to nie jest tak ze jak Aida jest na 8 Ohm to znaczy ze 8 jest maks wielkoscią ale w tym zakresie miesci sie równiez 4 ale nie wiecej niz 8

Nie jest tak. 8Ω to minimalna impedancja zestawów głośnikowych.

A.M.D napisał:
    a czy jest mozliwosc przerobienia tego zestawu głosnikow z 4 Ohm na 8 Ohm a moze Aidę mozna przerobić z 8 na 4 lub zrobić ja tak zeby obsługiwał i 4 Ohm jak i 8

Jest taka możliwość. Należy wymienić w nich głośniki i zwrotnicę.
    Przeróbka Aidy jest również możliwa. Użyj wyszukiwarki, bo na pewno taka operacja była opisywana na forum.
    Podłączenie zestawów o impedancji 4Ω do wzmacniacza, który wymaga ośmioomowych zestawów, nie oznacza jego natychmiastowego uszkodzenia. Jeśli nie przekroczy się pewnego poziomu głośności, amplituner będzie bezpieczny. Problem polega na tym, że bardzo trudno określić jaki ten poziom jest.

GM
  • REKLAMA
  • #8 3554737
    A.M.D
    Poziom 12  
    mam kolumny unitry 25W 4 Ohm tak jest napisane na naklejce z tyłu ale po wymontowaniu głosników okazało się ze jest napisane 12W 8 Ohm są to 2szt GDN 16/12 w jednej kolumnie oraz wysokotonowy z napisem 4 Ohm teraz pytanie czy sa to kolumny 4 ohm czy 8 ohm czy to zwrotnica decyduje jaki są?
  • #9 3554815
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3555296
    A.M.D
    Poziom 12  
    podłączyłem kolumny 4 Ohm do aidy grały pare godzin na głoścości w slail 2 - 3 i w zasadzie nic sie nie działo amplituner zachowywał się stabilnie w zasadzie zimny bez zadnych dziwnych zapachow sprzet grał przyjemnie i głosno na 3 - ce pewnie jak bym dał na full czyli 10 to by coś pękło tak myśle jezeli nie przekroczę wartości 5 na skali to zestaw powinien działać bezpiecznie przez długi okres chyba ze te 4 Ohm to taki cichy zabojca i wczesniej czy pozniej wykonczy aide?
  • #11 3559945
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 3560310
    A.M.D
    Poziom 12  
    jaka role spełnia bezpiecznik w tylnej obudowie aidy przeciez to chyba do niego należy zeby chronił koncówki mocy i inne elementy ukladow ele. amplitunera przed uszkodzeniem???
  • #13 3560337
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Tak bezpiecznik chroni tylko zwykle z opoznieniem!Pamietaj ze potencjometr wzmocnienia nie jest miara mocy wyjsciowej wiec przy tych 4Ω mozesz miec w kazdej chwili koniec zywota twojej Aidy a o koncowki do niej bedzie trudno.
  • #14 3560481
    mobor
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    koncowki do AIDY to stare badziewne GML'e
    Moc 2x10 Watt
    Isostaty od źródełek strzelały aż miło ;)
  • #15 3560521
    A.M.D
    Poziom 12  
    a moze ktoś ma dobry patent z czego i jak zrobić dobrą antene da aidy szeroki wtyk 300Ohm?
  • #16 3561500
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    drut około 80cm wetkniety w jedno z gniazd anteny 300ohm

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Unitra AIDA AWS-103 ma moc wyjściową około 2x10 W. Zalecana impedancja kolumn głośnikowych to 8 Ω, choć możliwe jest podłączenie kolumn 4 Ω przy umiarkowanym poziomie głośności, aby nie przeciążać końcówek mocy. Podłączenie 4 Ω może działać stabilnie przy niskich ustawieniach głośności, jednak istnieje ryzyko uszkodzenia wzmacniacza przy wyższych poziomach. Bezpiecznik w obudowie chroni układ, ale z opóźnieniem, więc nie gwarantuje pełnej ochrony przed przeciążeniem. Przeróbka kolumn z 4 Ω na 8 Ω wymaga wymiany głośników i zwrotnicy, a modyfikacja amplitunera również jest możliwa, choć wymaga specjalistycznej wiedzy. Antena do AIDY o impedancji 300 Ω może być wykonana z drutu o długości około 80 cm włożonego do jednego z gniazd antenowych. Model AIDA jest uważany za prostszy i mniej zaawansowany niż Tosca 303, ale nadal oferuje przyzwoitą jakość dźwięku przy odpowiednim doborze kolumn i ustawieniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA