logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować Motorola V3i z firmware R479_G_08.B4.34R za pomocą SmartClip?

ali-g 05 Lut 2007 16:40 2886 17
REKLAMA
  • #1 3531609
    ali-g
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Podłączam, robie TP, wchodze w UNLOCK i odblokuj przez testpoint, dostaje takie komunikaty:

Model V3i
    Firmware R479_G_08.B4.34R
    Odczyt informacji OK
    Szukanie telefonu... znaleziono S Blank Neptune LTE2, Otrzymywanie "zczytywanie" interfejsu testowego... interface nie znaleziony
    Przełączanie w tryb flash... OK
    Czytanie wersjii boot telefonu... 3.00
    Wysyłanie boota... błąd ładowania
    Ostrzeżenie: Telefon może wymagać procedury "Remove RSA" "Usuń RSA" żeby go zflashować bądź odblokować, sprawdź listę modeli w "Unlock" jeżeli tryb flash nie zastartuje

i koniec, nic sie nie dzieje...:cry:
  • REKLAMA
  • #2 3532603
    kubakuba77
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    a test point odłączyłeś ?? pewno nawet instrukcji nie przeczytałeś - dokladna jest na kazdym opisie testpointu od smart-moto. przypomnę:
    robisz TP, podlanczasz słuchawke odłączoną od wszystkiego (lcd itp) dajesz "search" jak znajdzie "S Blank Neptune LTE2" to odłanczasz TP , przechodzisz do zakładki Unlock , wybierasz model i unlock via tp
    pozdr
  • #3 3532674
    Deny81
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    kolega wyżej ma racje. najważniejszy w tym temacie jest dobrze zaoperować test pointem . miałem podobny problem i tak samo się nadziałem doopiero po test poincie wszystko świetnie poszło..
  • REKLAMA
  • #4 3535016
    ali-g
    Poziom 15  
    czytałem instrukcje, chyba Ty nie czytałeś mojego postu, napisałem że robie TP i w logu widać "znaleziono S Blank Neptune LTE2" bez TP pisałoby znaleziono Motorola V3i.
    Ma ktoś jakieś pomysły?
  • #5 3535029
    network1
    Poziom 22  
    ale kolega kuba ci przeciez tłumaczy!!!
    ali-g czytaj dobrze!!!
    w ktorym momencie odłączasz TP?
    powinienes odłączyc TP tylko co jak pojawi ci sie napis wysyłanie boota....

Dodano po 1 [minuty]:

aa i wejdz w tryb flesz i powiedz nam jakiego masz boota jezeli 8.26 to wystarczy usunać tylko RSA
  • #6 3535048
    zeezoo
    Poziom 26  
    Ocena: 19
    Co? Gdzie? Jak?

TP odłączamy po podłączeniu baterii, tudzież innego źródła zasilania... Ba... nawet kabelek USB nie musi być podłączony... Telefon sam startuje w trybie boot po zwarciu TP z masą i podpięciu bateryjki ;) Potem podpinasz kabel i dopiero "Search" w Smart-Moto

Co do tematu to ja bym spróbował najpierw napraw PDS, potem full flash z opcją "napisz obszar boot", nastepnie jezyk i dopiero unlock skoro są takie "dziwne" problemy ;)

BTW. Jakiej wersji Smart Moto używasz?
  • #7 3535154
    DAREX100
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    zeezoo napisał:

Co do tematu to ja bym spróbował najpierw napraw PDS, potem full flash z opcją "napisz obszar boot", nastepnie jezyk i dopiero unlock skoro są takie "dziwne" problemy ;)

jezu po co takie rzeczy wypisujesz?...nastepny mu powie - wygrzej proca.....

baw sie z tp - odlaczaj go w momencie wysylania boota....i tyle....
  • #8 3535164
    network1
    Poziom 22  
    zeezo robiles ty kiedy motke smartem?? nie wprowadzaj biednego czlowieka w błąd
  • #9 3535218
    zeezoo
    Poziom 26  
    Oj majstry... Pracuję na smarcie od 2 lat i nigdy nie odłączałem TP podczas wysyłania boot'a... i o DZIWO zawsze smok schodził bez żadnego problemu...

Wątpię by w v3i wystarczyło zdjąć RSA, mimo, że program tak właśnie pokazuje... A TP jest dobrze zrobiony bo wykrywa boot'a 3.00
    Ale jeśli okaże się, że boot jest w wersji 8.26 to trzeba spróbować... Jednak... jeśli to nie pomoże to:

Motki mają czasem dziwne problemy podczas ściągania locka i ZAWSZE podczas tych problemów pomagało mi zrobienie naprawy PDS, potem full flasha i dopiero locka...

Może macie inne sposoby ale ja opieram się całkowicie na moim doświadczeniu z tymi telefonami, nie wymyślam sobie też tego co chcę przekazać... Dowód? Spójrz tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/v3r_5392.jpg
    Gdzie tam jest napisane, że trzeba odłączyć TP podczas wysyłania boot'a?? Wyraźnie pisze, że trzeba to zrobić po wykryciu telefonu... Z doświadczenia jednak wiem, że spokojnie można go odpiąć po podłączeniu zasilania i MUSI działać...
  • REKLAMA
  • #10 3535248
    DAREX100
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    no to wytlumacze ci tak.....

tp jest na bank dobrze zrobiony co widac.....ja nie skomentowalem twojego podlaczania tp tylko po co gadasz o naprawach pdsa i innych rzeczach.....dodatkowo mowisz ze przaujesz od dwoch lat na smarcie.....ja pracuje od samego poczatku (bylem takim malym beta testerem) i wierz mi ze jak do tej pory moze trzy razy w zyciu odznaczalem "nadpisz obszar boota" a ty mu kazesz przy normalnym locku to robic....zastanawiam sie czy ty oby napewno wiesz co to pds.....ale nic to...pozdrawiam cie....ja znaczy majster :P
  • #11 3535293
    zeezoo
    Poziom 26  
    Tak jak napisałem... Nie jestem żadnym "specem od GSM". Pracuję w zwykłym, prostym serwisie GSM od 2 lat i od samego początku miałem do czynienia ze smartem. Generalnie nie muszę wiedzieć co to jest PDS. Wiem tylko tyle, że mi "praktyki" pomagały w podobnych przypadkach... przykładowo pewnego dnia kolega "starszy stażem" dał sobie spokój z V3, która po locku w ogóle nie wstawała. Miał dostęp do Victora, Smarta itd i nie dał rady jej zrobić, a mi się udało bez żadnego problemu postawić ją w 15 minut... W sposób, który opisałem wyżej...

Nie mówię "zrób tak jak ja" tylko "ja tak robiłem i motki działały"

Pozdrawiam
  • #12 3535305
    kubakuba77
    Poziom 19  
    nie ma sie co denerwować , kto zrobil juz gro motek przez smart-clipa ma juz wyrobione swoje metody .. ja napisalem łopatologicznie jak instrukcja podaje niestety kolega @__Ali__-g sie uniosł zamiast spokojnie sprawdzic ..
    niemniej jednak zarówno racje ma i kolega @zeezoo jak i kolega @DAREX100 - można i tak odlanczać tp jak i bardzo rzadko sie używa naprwy obdszaru pds a zwlaszcza przy ściąganiu simloków
    Pozdrawiam
  • #13 3535405
    network1
    Poziom 22  
    co za bzdury!! jakie naprawy PDS :/ co ma PDS do locka czlowieku zastanow sie co piszesz bo az gotuje sie we mnie

Dodano po 1 [minuty]:

dobrze, że do locka nie kazesz mu procka przekładac :/
  • REKLAMA
  • #14 3536566
    astar0th
    Poziom 12  
    PDS jak najbardziej ma wiele wspolnego z simlockiem, to wlasnie tam siedzi blokada m.in w kodowanym seemie 1C3 :P

naprawa PDS polega na 'odbudowaniu' pewnych seemow (ktore i ile zalezy od platformy) w tym seemow odpowiedzialnych za blokade simlock

bl 8.26 to nie v3i tylko v3 - 2 rozne platformy...
    jesli BL w v3i < 0A.52 nie trzeba robic TP zeby sciagac simlocka

na koniec moze ktos chcial by przetestowac moj program do sciagania lockow bez robienia TP, w szczegolnosci zalezy mi na v3r :)
    http://matrax.net/forum/showthread.php?t=52386 - serdecznie zapraszam :D
  • #15 3599676
    ali-g
    Poziom 15  
    Ojj długo sie nie odzywałem...
    A więc pokombinowałem troche, robiłem róznie różniście i w końcu udało się, smart zdjął simlocka, ale... simlock nadal jest!
    Próbowałem kilka razy i za każdym razem smart pokazuje, że zdjął simlocka a po włączeniu telefonu "enten unlock code":|
  • #16 3599707
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2091
    Może chce kod telefonu? Np. 000000
    pozdr
  • #17 3599716
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    To kod aparatu jest. 1234 fabryczny 000000 master kod.
  • #18 3599869
    ali-g
    Poziom 15  
    Też tak pomyślałem i próbowałem 1234 i 0000, wyskakuje błędny kod.
    No i przecież smart przy unlocku też usuwa kod zabezpieczający..:|

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z odblokowaniem telefonu Motorola V3i z firmware R479_G_08.B4.34R za pomocą narzędzia SmartClip i procedury testpoint (TP). Użytkownik wykonuje TP, podłącza telefon i próbuje odblokować przez testpoint, jednak pojawia się komunikat o błędzie podczas wysyłania bootu oraz sugestia konieczności wykonania procedury "Remove RSA". W odpowiedziach podkreślono, że kluczowe jest prawidłowe operowanie testpointem – TP należy odłączyć po wykryciu telefonu (S Blank Neptune LTE2) i przed wysyłaniem bootu, choć zdania co do momentu odłączenia TP są podzielone. Wskazano, że wersja bootloadera 3.00 wymaga innego podejścia niż wersja 8.26, gdzie usunięcie RSA może być konieczne. Pojawiły się sugestie wykonania naprawy PDS (odbudowa obszarów pamięci odpowiedzialnych za blokadę SIM) oraz pełnego flasha z nadpisaniem bootu przed odblokowaniem. Po kilku próbach użytkownikowi udało się zdjąć simlocka programowo, jednak telefon nadal wymaga kodu odblokowującego SIM, a standardowe kody fabryczne i master (1234, 0000) są odrzucane. Wskazuje to na możliwą konieczność dalszych działań lub innego podejścia do usunięcia blokady SIM w tym modelu i wersji firmware.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA