Witam,
odpowiem teraz ogólnie, ponieważ w tej chwili nie mam czasu na rozwiązywanie.
sxill napisał: Nie, oczywiscie ze nie posadzam Cie (chyba raczej przez Pan powinienem mowic) o to ze nie umiesz zrobic. Czytalem Twoje posty i widze ze masz duza wiedze w tym zakresie.
Generalnie jako tako idzie mi liczenie zadan, jednak z jednym mam problem. Gdybys chcial to mozesz wlasnie je wyliczyc:
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
(gdybys nie mogl sie doczytac: pierwszy wylacznik zamyka sie w chwili t=0, drugi otwiera w chwili t=tau, tau=RC, E=1V, RC=1 s).
Proste, do zakresu czasu:
0 < t ≤ τ rozpatrujesz lewy obwód z zerowymi warunkami początkowymi równanie prądu
i(t) w obwodzie (piszę z "czapki", Ty musisz formalnie napisać równanie i je rozwiązać):
e(t),
3C,
R:
i(t) = (Eo/R)•exp[-t/(R•3•C)], oraz równanie napięcia
uC3(t) na kondensatorze
3•C:
uC3(t) = Eo•(1 - exp[-t/(R•3•C)]).
Należy dla
t = τ = R•C wyliczyć wartość prądu
i(t = τ) , oraz
uC3(t = τ), które są warunkami początkowymi dla drugiego obwodu kiedy zostanie otwarty wyłącznik prawy.
Należy wprowadzić nową zmienną niezależną
t1 o takiej zależności od poprzedniej:
t1 = t - τ, rachunki wykonać dla zmiennej
t1, a na koniec zamienić ją na pierwszą, czyli
t (korzystając podanego podstawienia), ale zapis należy uzupełnić o pseudofunkcję skoku jednostkowego przesuniętego:
1(t - τ) dla równań dla prawej części obwodu, natomiast równania z lewej części, należy "zapalić" funkcją skoku jednostkowego nieprzesuniętego
1(t) i "zgasić" przesuniętą
1(t - τ).
sxill napisał: Jeszcze mam 2 konkretne pytania co do zadan:
Czy w tym zadaniu po komutacji rozladuje sie C2? Generalnie wiem jak to wyliczyc ale nie wiem co zrobic z C2.
Pytanie pomocnicze: czy w kondensatorze
C2 była przed komutacją (
t < 0) nagromadzona energia pola elektrycznego?
Jeśli nie, to nie ma żadnego udziału w poszukiwanym prądzie
iw(t), ponieważ jego obwód zostaje zwarty.
Natomiast gdyby była (ale jednak chyba jest, ponieważ działa w obwodzie źródło sinusoidalne
e(t) i należy to sprawdzić) , to kłania się zasada superpozycji i prąd płynący przez zamknięty w chwili
t =0 jest sumą wartości chwilowych prądów od obu gałęzi.
Przy czym w obwodzie z
e(t) powstaje nowy stan przejściowy, jeśli w kondensatorze
C1 była nagromadzona energia
We1 pola elektrycznego
We1 = [uC1(t = 0)]^2;•C1/2.
sxill napisał: I jeszcze jedno pytanie:
Takie sobie w miare proste zadanie, nalezy wyliczyc dla jakiego G jest przebieg aperiodyczny krytyczny. Jest zalozenie (juz w rozwiazaniu a nie tresci) ze wtedy R=2*sqrt(L/C). Ja myslalem ze tak jest dla szeregowego RLC,a tu mamy rownolegly. Czy po prostu dla tak prostego ukladu to jest to samo? Zreszta i tak wylicze delte zeby to sprawdzic, ale zapytac nie szkodzi
Pozdrawiam i dziekuje za poswiecony czas!
Zadanie bardzo ciekawe i z "hakiem", wobec tego nie podpowiem Tobie w tej chwili nic. Postaraj się dojść do tego samemu...
Również zadanie pierwsze i drugie proszę spróbować rozwiązać i zamieścić rozwiązania, abyśmy mogli podyskutować.
Pozdrawiam