logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyciszyć kolumnę chodzi szczegolnie o GDWK Prosze opomoc

lewar81 15 Wrz 2003 23:14 4079 6
REKLAMA
  • #1 328037
    lewar81
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Witam. Niedawno odrestaurowałem stare kolumny gdzie wstawilem 2 glosniki. Pierwszy z niech to GDN 16/30/2 4 Ohm drugi to GDWK 8x11\120 8 Ohm graja calkiem przyzwoicie, tylko chcialbym je nieco wyciszyc poniewaz zakupilem Magnat Motion 88 i na moim 4x60 W wzmacniaczu graja nieco za cicho w stosunku do odrestaurowanych kolumn, a te mialy spelniac jedynie role satelitek, Takze prosze o pomoc jakiego rezystora mam uzyc aby wyciszyc zwlaszcza glosnik wysokotonowy i jak mam go podlaczyc posiadam filtr gornoprzepustowy o efektywnosci 12dB/okt. gdzie cewka 0,2 mH (polaczona rownolegle w stosunku do kopulki) zas kondenstaor 4,7 mikroF (polaczony szeregowo). Glosnik niskotonowy podlaoczony jest bez filtra. Prosze o pomoc. Moj email: Lewar81(_at_)o2.pl
    Przedewszystkim chodzi mi o wartosc rezystora aby znacznie wyciszyc ten glosnik
    Załączniki:
    • Jak wyciszyć kolumnę chodzi szczegolnie o GDWK Prosze opomoc filtr12dbw.JPG (2.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 328159
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 78
    Do "wyciszenia" gwizdka stosuje się tłumiki czyli układ dwóch rezystorów w układzie dzielnika.Rezystory te oblicza się na podstawie różnic w efektywności części niskotonowej i wysokotonowej.W twoim przypadku będzie problem z dokładnym wyznaczeniem ich wartości.A ja mam tylko pytanko - czemu głośnik średnio-niskotonowy gra bez zwrotnicy?To jest poważny błąd!W załączniku jest prosty programik do obliczania zwrotnic i właśnie tłumików.Popatrz na to i wyciągnij wnioski.Z góry przepraszam jeśli program ten jest gdzieś na Elektrodzie ale nie jestem w stanie tego stwierdzić.
    Załączniki:
    • Zwrotnice.exe (594 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 328195
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    nie rozumiem tylko iednego po co robic dzielnik kup sobie moze 10ohm regulowane drutowe potencjometry takie jak sa w altonach i wepnij jes szeregowo jak sygnal idzie na wgizdek to w tym miejscu a potem na zwrotnice i GDWT
  • REKLAMA
  • #4 328202
    Bogdan Szczygieł
    Poziom 12  
    Proponuję zastosować potencjometr drutowy w szereg z glośnikiem wysokotonowym ,lub zastosować przełącznik taki jaki był stosowany w altusach. Jeżeli chodzi o głośnik nisko -średniotonowy to należałoby mu ograniczyć pasmo przenoszenia od góry co poprawiłoby brzmienie średnich tonów.
  • #5 328440
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 78
    Nie zapomnijmy że wpinając w szereg z głośnikiem rezystor zmieniamy jego impedancję a co za tym idzie policzona zwrotnica dla np.8 omowego głośnika nie ma już tych parametrów co potrzeba (przecież przy obliczaniu zwrotnic jedną ze zmiennych jest impedancja).Tłumik na dwóch rezystorach nie posiada tej wady ponieważ "trzyma" założoną impedancję i dzięki temu głośnik gra ciszej a zwrotnica nadal tnie to samo pasmo :) .Nie pamiętam schematu tłumików z Altonów (na pewno go poszukam) ale wydaje mi się że tam nie jest wpinany jedynie szeregowy rezystor , a może się mylę :?Tak czy inaczej przełączane szeregowe opory stosowane były w "kołchoźnikach" (ciekawe czy ktoś to pamięta?) i tam to działało doskonale :D
  • REKLAMA
  • #6 328528
    lewar81
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    dziekuje panowie za pomoc wszlekie uwagi przemysle i zastosuje ktoras z powyzszych, pozdrawiam
  • #7 328588
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Paweł.ko napisał:
    Nie zapomnijmy że wpinając w szereg z głośnikiem rezystor zmieniamy jego impedancję a co za tym idzie policzona zwrotnica dla np.8 omowego głośnika nie ma już tych parametrów co potrzeba (przecież przy obliczaniu zwrotnic jedną ze zmiennych jest impedancja).Tłumik na dwóch rezystorach nie posiada tej wady ponieważ "trzyma" założoną impedancję i dzięki temu głośnik gra ciszej a zwrotnica nadal tnie to samo pasmo :) .Nie pamiętam schematu tłumików z Altonów (na pewno go poszukam) ale wydaje mi się że tam nie jest wpinany jedynie szeregowy rezystor , a może się mylę :?Tak czy inaczej przełączane szeregowe opory stosowane były w "kołchoźnikach" (ciekawe czy ktoś to pamięta?) i tam to działało doskonale :D

ale jak wepniesz rezystor przed zwrotnica jakie ma to znaczenie wyraznie to podkreslilem w poprzednim poscie!!!!
    a pozatym to jestes w bledzie bo jesli do dwujnika podepniesz jakis element to tez zmieni sie jego rezystancia i impedancja i wiele innych czynnikow!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem wyciszenia głośnika wysokotonowego GDWK 8x11120 8 Ohm w zestawie kolumn z głośnikiem niskotonowym GDN 16/30/2 4 Ohm, aby dopasować ich głośność do satelitów Magnat Motion 88 przy wzmacniaczu 4x60 W. Zaproponowano zastosowanie tłumików rezystancyjnych w układzie dzielnika z dwoma rezystorami, które pozwalają na obniżenie efektywności głośnika wysokotonowego bez zmiany impedancji zwrotnicy, co jest istotne dla zachowania poprawnej charakterystyki filtra górnoprzepustowego (12 dB/okt., cewka 0,2 mH równolegle do kopułki, kondensator 4,7 µF szeregowo). Alternatywnie sugerowano użycie potencjometru drutowego w szereg z głośnikiem wysokotonowym lub przełącznika tłumienia stosowanego w kolumnach Altus. Podkreślono, że podłączenie rezystora szeregowo przed zwrotnicą zmienia impedancję i może zaburzyć działanie filtra. Zwrócono także uwagę na błąd braku zwrotnicy dla głośnika nisko-średniotonowego. Wskazano na konieczność ograniczenia pasma przenoszenia głośnika niskotonowego od góry dla poprawy brzmienia średnich tonów. Dołączono program do obliczania zwrotnic i tłumików rezystancyjnych, który może pomóc w doborze odpowiednich wartości rezystorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA