logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Autronica AL 700 – mulenie silnika 1.4 na LPG między 3000–4000 obr., ustawienia MIN/MAX

łosiu 08 Lut 2007 09:45 6283 24
REKLAMA
  • #1 3542820
    łosiu
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam kolejny raz zakładam nowy temat ponieważ mam już dość i zastanawiam się nad sprzedażą auta ponieważ bez przerwy mam z nim problemy. może tym razem ktoś udzieli mi "przydatnej porady". Tym razem moje auto na gazie do 3000 obrotów zbiera się dobrze, potem jest duży "dół" ( od 3000 obrotów do 4000 ) a po 4000 znów chodzi dobrze. Zakupiłem interfejs do podłączenia AL 700 Autronica i okazało się że moje auto w ustawieniach tylko pracuje na MAX 107 jak ustawiłem w programie amon próg zmiany z min na max większy to w oknie tps pokazuje się obroty min ale nie reaguje na zmiany w oknie ustawień MIN tylko na MAX mimo tego że wyświetla sie MIN.

Dlaczego tak jest że nie reaguje na ustawienia w oknie MIN tylko MAX i to dla niskich i wysokich obrotów tylko na ustawienia max, i dlaczego od 3000 do 4000 obrotów auto sie muli a w pozostałym zakresie chodzi jak strzała.

Aktualnie mam ustawienia MIN 100 MAX 98 mixer plastikowy o średnicy 36mm, auto silnik 1,4
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3545016
    agent100
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam!
    W swoim autku miałem też podobny problem. Po załączeniu silnika - krokowy ustawiał się na 108 kroku i tak też pozostawał. Zużycie LPG wzrosło z 7,5l na 12l/100km. Okazało się, że rozpieła mi się sonda lambda, poprostu paściarze montownicy odwalili kichę i już, ale robotę skasowali. Tak to już jest. Sprawdź sondę lambda!
    pozdrawiam
  • #3 3547200
    łosiu
    Poziom 12  
    teraz jakoś udało mi się ustawić żeby wolne obroty to było ustawienie MIN a wysokie MAX. ale nie potrafię ustawić w programie amon żeby auto nie miało doła w granicach od 3000 do 4000 obrotów, na pozostałych obrotach auto chodzi jak marzenie. Mixer mam 36 z podkładką podnoszącą wtrysk, auto z silnikiem 1,4 12v. Mieszanka na wolnych i na wysokich jest ok w granicach 3,5 V. Moje ustawienia poniżej.

Autronica AL 700 – mulenie silnika 1.4 na LPG między 3000–4000 obr., ustawienia MIN/MAX

• Pomocny post
    #4 3549888
    agent100
    Poziom 14  
    Mam toyote 1,3. W niedzielę spróbuję ci podesłać kilka zrzutów. Może skonfrontujesz ustawienia i coś to pomoże. Ja nie bardzo wiem co kryje się pod niektórymi hasłami typu "emulacja sondy lambda", a instrukcja jest bardzo lakoniczna, niezrozumiała dla przeciętnego zjadacza chleba, tym bardziej że nie podaje typowych ustawień poszczególnych parametrów. "A tu jest pies pogrzebany"
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3550364
    mars1
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    łosiu napisał:
    ......... Mieszanka na wolnych i na wysokich jest ok w granicach 3,5 V.

Te 3,5V to napięcie na sondzie lambda?. Jezeli tak to masz sondę 5V a w ustawieniach zaznaczona sonda 0-0,8V, czyli nie tak jak być powinno.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3561898
    agent100
    Poziom 14  
    Oto obiecane zrzuty, ale czy optymalne są to ustawienia? Nie wiem. Silnik w miarę dobrze pracuje. Rzuty są robione z racji pośpiechu, gdy silnik jeszcze był na ssaniu.
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • Autronica AL 700 – mulenie silnika 1.4 na LPG między 3000–4000 obr., ustawienia MIN/MAX 04.JPG (55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Autronica AL 700 – mulenie silnika 1.4 na LPG między 3000–4000 obr., ustawienia MIN/MAX 03.JPG (46.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Autronica AL 700 – mulenie silnika 1.4 na LPG między 3000–4000 obr., ustawienia MIN/MAX 02.JPG (59.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Autronica AL 700 – mulenie silnika 1.4 na LPG między 3000–4000 obr., ustawienia MIN/MAX 01.JPG (60.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3568916
    łosiu
    Poziom 12  
    Dzieki kolego agent1000 tylko jak byś mi napisał jakie masz spalanie na takich ustawieniach?
  • #9 3569004
    agent100
    Poziom 14  
    8l/100 km średnio. Na trasie nie więcej niż 7.5 (naturalnie bez szarżowania).
  • Pomocny post
    #10 3569409
    mars1
    Poziom 17  
    Proponuję zmienić ustawienia "próg zmiany mieszanki" z 0,391(mieszanka uboga) na conajmniej 0,45. Pozatym zmieniłbym "rodzaj TPS" na malejący. Jeżeli teraz przy przełączeniu na gaz wyczuwalne jest szarpnięcie to powinno zniknąć, bo przełączenie na gaz bedzie przy zmniejszających się obrotach (praktycznie zawsze przy zmianie biegu).
    Przy regulacji należy dążyć do takich ustawień aby na pasku "lambda" wskazania zmieniały się od wartości ubogich do bogatych i odwrotnie, a na pasku "mieszanka" były jak najmniejsze oscylacje od normalnej. Aby takie ustawienia uzyskać zazwyczaj konieczna jest również regulacja śrubami na parowniku"
  • #11 3569578
    łosiu
    Poziom 12  
    Kolego " mars1" a wiesz może jak powinno sie ustawiać prawidłowo parownik w połączeniu z moim autronic-em al700. Wiem jak sie ustawia w programie amon ale mimo funkcji programowania i prawidłowego progu mieszanki nie chodzi auto prawidłowo, mam kłopoty z ustawieniemn czułości reduktora w stosunku do położenia silniczka krokowego. Kiedyś udało mi sie to raz i auto chodziło jak strzała i czule reagował na wciśnięcie pedału gazu a przy tym spalał 8l na 100km a teraz mimo moich kombinacji nie potrafie ustawić tak jak było.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 3569892
    mars1
    Poziom 17  
    Na tak postawione pytanie trudno mi odpowiedzieć ponieważ robię to metodą prób i błędów. Znajdź " krótki poemat na gazu temat". Jest to opis regulacji instalacji I generacji. Dobrze wyregulowany parownik bedzie wtedy gdy na biegu jałowym krokowy ustawi się mniej więcej w pozycji wpisanej w "ustawienia pozycji wyjściowej attuatora - min" a na wysokich obrotach w pozycji wpisanej w max. Da to możliwość doregulowania mieszanki przez komputer w zakresie kroków wpisanych w "przedział attuatora" max i min. Na przykładzie agent100 - mieszanka jest uboga, attuator ustawiony na maksymalne otwarcie od położenia wyjściowego i to jest zbyt mało. Pomóc może tylko regulacja parownika. Nie chcę sugerować ponownej regulacji bo to są zrzuty z chwilowych wartości, ale gdyby takie parametry były wielkościami średnimi to ja przeprowadziłbym ponowną regulację wzbogacając mieszankę. Podsumowując reguluj tak parownikiem aby attuator ustawił się w pozycji wyjściowej, a jedynie "dopieszczenie" regulacji to zmiana parametrów w programie.
  • #13 3579997
    agent100
    Poziom 14  
    Sam chętnie poczytałbym o "Krótki poemat na gazu temat" jednak wszystkie linki do tej strony kończą się błędem. "mars1" może masz gdzieś na dysku ten artykół to i mnie pewnie byś pomógł, bo domniemam nie mam dopieszczonego lpg, chętnie zagłębiłbym się w tą lektórę.
    pozdrawiam
  • #14 3656355
    pedros23
    Poziom 2  
    Witam serdecznie!

Mam problem podczas regulacji gazu. Posiadam instalacje al-700.
    Mój problem polega na tym że podczas regulacji w programie Amon niejednokrotnie program zwieszał się bądź rozłączał.
    Nie wiem czy to jest winna kabla na usb czy coś innego.
  • #15 3656719
    mars1
    Poziom 17  
    Agent100 "poemat" znajdziesz tu http://daniels.lumena.com/suzuki/LPG_doc.htm. Trochę późno ta odpowiedź, ale umknęło mi Twoje pytanie.

Co do kabla to trudno mi cokolwiek powiedzieć. Skłaniałbym się do stwierdzenia że to on, brak odpowiednich sterowników do kabla, lub nieprawidłowe ustawienia. Ja korzystam z kabla na COM samoróbka i miałem kłopoty z połączeniem dopóki nie dałem kondensatorów filtrujących przy stabilizatorze 5V.
  • #16 3678022
    agent100
    Poziom 14  
    mar1 ten link również nie działa. Chyba nie dane mi będzie zagłębić się w tą lekturę, a szkoda bo temat bardzo mnie zainteresował.
    pozdrawiam
  • #17 3679621
    mars1
    Poziom 17  
    Przykro mi bardzo, ale gdy go podawałem działał. Chyba skłonię się do spiskowej teorii i dziejów i powiem, że komuś zależy na ukryciu wiedzy na ten temat, albo autor doszedł do wniosku, że naruszone zostały jego prawa autorskie i zorganizował swoistą straż ochrony swoich interesów.
  • #18 3681705
    agent100
    Poziom 14  
    Mars1 dzięki za dobre intencje.
    Pozdrawiam
  • #20 3698598
    agent100
    Poziom 14  
    Sprawdziłem pocztę, i .... nic. Jeśli mi coś przesłałeś, to widocznie poszło w "kosmos"
  • #21 3705922
    agent100
    Poziom 14  
    mars 1 jestem ci winny piwo. Bardzo dziękuję, ja nie umiałem trafić na działający link do tematu.
    pozdrawiam
  • #22 3705979
    mars1
    Poziom 17  
    Gdyby nie słowo "Śląski" przy mieście to "obalyly by my " pewnie w niedługim czasie.

A swoją drogą zastanawia mnie znikanie stron z tym tekstem tuż po podaniu działającej linki (dotyczy to nie tylko tego tekstu). Potrafi to ktoś wyjaśnić?
  • #23 3708524
    mars1
    Poziom 17  
    mars1 napisał:
    ...... Pozatym zmieniłbym "rodzaj TPS" na malejący. Jeżeli teraz przy przełączeniu na gaz wyczuwalne jest szarpnięcie to powinno zniknąć, bo przełączenie na gaz bedzie przy zmniejszających się obrotach (praktycznie zawsze przy zmianie biegu).
    "

Napisałem bzdurę bo zmianę przełączenia na gaz w zależności od obrotów wzrastających lub malejących ustawia się w zakładce "przełącznik---podłączenie(do)" w wersji 1.5 A-mon`a. W wersji 1.6 opcja ta będzie pradopodobnie w zakładce "ustawienia". Mam nadzieję że zainteresowani wychwycili mój błąd wcześniej.
  • #24 3711254
    zojsan
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    WITAM WSZYSTKICH
    Mam identyczny kłopot jak autor tematu z tym że u mnie ten "dół" jest w zakresie 2800-3500. Jeździłem z tym do gazownika milion razy i nic. Po którymś razie, gdy miał mnie dość nawet zamiast silniczka krokowego dawki gazu włożył zwykły zawór "na śrubkę", z którym jeżdżę do dziś.
    Posiadam centralkę typu D.T. Gas System
    Czy program a-Mon będzie z nią współpracował???
    Jeśli nie to może ktoś wie, jakim programem mogę troszkę pogrzebać.
  • #25 3711690
    gondoljerzy
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    zojsan napisał:
    ...
    Posiadam centralkę typu D.T. Gas System
    Czy program a-Mon będzie z nią współpracował???
    Jeśli nie to może ktoś wie, jakim programem mogę troszkę pogrzebać.

Linka do strony producenta. Można zassać oprogramowanie.
    http://www.dtgas-system.com.pl/produkcja.html

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy silnika 1.4 pracującego na instalacji LPG z centralą Autronica AL 700, który ma wyraźny spadek mocy ("dół") w zakresie obrotów 3000–4000, mimo że poza tym zakresem silnik pracuje prawidłowo. Użytkownik zauważył, że w programie Amon ustawienia MIN nie wpływają na pracę silnika, a system reaguje tylko na ustawienia MAX, co jest nietypowe. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny problemu, takie jak uszkodzona sonda lambda, nieprawidłowe ustawienia napięcia sondy (np. 5V zamiast 0-0,8V), błędna konfiguracja progu zmiany mieszanki oraz nieodpowiednia regulacja parownika i czułości silniczka krokowego. Zalecane jest dostosowanie progu zmiany mieszanki, zmiana typu TPS na malejący, a także regulacja parownika tak, aby pozycja silniczka krokowego odpowiadała wartościom minimalnym i maksymalnym wpisanym w ustawieniach. Wskazano również na potrzebę oscylacji wskazań lambda w celu optymalnej regulacji mieszanki. Problemy z oprogramowaniem Amon, takie jak zawieszanie się i rozłączanie, mogą wynikać z wadliwego kabla USB lub braku odpowiednich sterowników. W dyskusji pojawiły się także odwołania do materiałów pomocniczych, m.in. "krótkiego poematu na gazu temat", choć dostęp do nich bywa utrudniony. Inni użytkownicy zgłaszali podobne problemy z "dołem" w zakresie obrotów i różne rozwiązania, w tym wymianę silniczka krokowego na zawór manualny. Pojawiła się także wzmianka o innej centrali D.T. Gas System i pytanie o kompatybilność z programem Amon.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA